Laat je kind los!

De kinderen van tegenwoordig hebben het goed. Denk maar aan de alle mogelijkheden en keuzes die ze hebben als je het vergelijkt met vroeger. Op alle vlakken hebben zij het beter, behalve op één vlak: de kinderen van tegenwoordig zijn nooit meer alleen.

Dat betekent niet dat wij vinden dat je je kind wat vaker ‘alleen’ thuis moet laten, maar ga maar eens na; de kinderen van tegenwoordig zijn bijna altijd onder begeleiding van een volwassene. Bij de opvang zijn er pedagogisch medewerkers, op school zijn er leerkrachten en dan is er nog balletles, zwemles, muziekles, misschien thuis wel een oppas die met je kinderen meespeelt.

Nieuwsgierige blikken

De levens van de kinderen van tegenwoordig zijn grotendeels tot de minuut ingepland en we zitten er bovenop met onze nieuwsgierige blikken (en waarschijnlijk met onze smartphone). Natuurlijk is het allemaal goedbedoeld en gun je je kind zijn sport- of muziekles, maar waar denk je waar kinderen de meeste dingen leren? Waar denk je waar kinderen het geleerde uit proberen of waar kinderen het gedrag wat ze van hun ouders zien nabootsen? Juist, wanneer er geen volwassenen bij zijn. Tijd om de kinderen van tegenwoordig wat meer los te laten, wat meer (buiten) laten spelen.

Vertrouwen in zichzelf

Kinderen hebben de ruimte nodig om zich zelfstandig te ontplooien. Zij hebben tijd met andere kinderen nodig om te leren onderhandelen, tot een compromis te komen of te praten over dingen zonder dat volwassen zich in het gesprek mengen. Laat kinderen zelf ontdekken, laat kinderen het vertrouwen in zichzelf krijgen wat wij van hen verwachten. Als ouder wil je toch het liefst dat je kind zelfstandig kan functioneren in deze wereld, laat hen die wereld dan ook stapje voor stapje zelf ontdekken, zonder jou.

Tip van de redactie:
Lees het boek ‘De zeven stappen van succesvol ouderschap’
van Hedvig Montgomery.
Meer boekentips? Bekijk hier onze boekenlijst.

Meer lezen? Dit zijn onze laatste berichten:

MAANdag: tekens van het universum

Vandaag in MAANdag ga ik het hebben over tekens van het universum. Je kunt ze overal tegenkomen. Hoe je ze kunt zien en wat ze betekenen, dat leg ik in dit artikel uit.

Slow Saturday: badderen

De zaterdag heb ik omgedoopt tot ‘Slow Saturday’ en dan deel ik een traditie, een activiteit of een dag uit mijn slow living lifestyle voor inspiratie voor lekker langzaamaangaan in deze snelle wereld. Deze keer: badderen.

VIDEO: Details van april

Dit jaar heb ik het voornemen iedere maand een video te maken met de details uit mijn leven. De kleine dingen waar ik blij van word en wil onthouden voor later. Mega leuk om terug te kijken vind ik altijd en voor jou een kijkje in mijn leven. Enjoy!

Gepubliceerd door Loes

Gepassioneerd over schrijven, lesgeven, mama'n en huisvrouwen.

One thought on “Laat je kind los!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: