Laat je kind los!

De kinderen van tegenwoordig hebben het goed. Denk maar aan de alle mogelijkheden en keuzes die ze hebben als je het vergelijkt met vroeger. Op alle vlakken hebben zij het beter, behalve op één vlak: de kinderen van tegenwoordig zijn nooit meer alleen.

Dat betekent niet dat wij vinden dat je je kind wat vaker ‘alleen’ thuis moet laten, maar ga maar eens na; de kinderen van tegenwoordig zijn bijna altijd onder begeleiding van een volwassene. Bij de opvang zijn er pedagogisch medewerkers, op school zijn er leerkrachten en dan is er nog balletles, zwemles, muziekles, misschien thuis wel een oppas die met je kinderen meespeelt.

Nieuwsgierige blikken

De levens van de kinderen van tegenwoordig zijn grotendeels tot de minuut ingepland en we zitten er bovenop met onze nieuwsgierige blikken (en waarschijnlijk met onze smartphone). Natuurlijk is het allemaal goedbedoeld en gun je je kind zijn sport- of muziekles, maar waar denk je waar kinderen de meeste dingen leren? Waar denk je waar kinderen het geleerde uit proberen of waar kinderen het gedrag wat ze van hun ouders zien nabootsen? Juist, wanneer er geen volwassenen bij zijn. Tijd om de kinderen van tegenwoordig wat meer los te laten, wat meer (buiten) laten spelen.

Vertrouwen in zichzelf

Kinderen hebben de ruimte nodig om zich zelfstandig te ontplooien. Zij hebben tijd met andere kinderen nodig om te leren onderhandelen, tot een compromis te komen of te praten over dingen zonder dat volwassen zich in het gesprek mengen. Laat kinderen zelf ontdekken, laat kinderen het vertrouwen in zichzelf krijgen wat wij van hen verwachten. Als ouder wil je toch het liefst dat je kind zelfstandig kan functioneren in deze wereld, laat hen die wereld dan ook stapje voor stapje zelf ontdekken, zonder jou.

Tip van de redactie:
Lees het boek ‘De zeven stappen van succesvol ouderschap’
van Hedvig Montgomery.
Meer boekentips? Bekijk hier onze boekenlijst.

Meer lezen? Dit zijn onze laatste berichten:

Column: ‘Het zal de leeftijd zijn’

In mijn laatste jaar als twintiger heb ik een bucketlist afgewerkt, het onderste uit de kan gehaald en vooral veel genoten. Nu ik dertig ben, geniet ik wederom van de dingen die ik doe. Vooral van de dingen die vroeger echt niet ‘cool’ waren.

Zo stel je écht prioriteiten

Een hippe huisvrouw houdt veel ballen in de lucht. Je bent op de hoogte, je regelt je zaakjes en houdt ook nog eens bij wie er wanneer jarig is. Je zorgt voor het huishouden, de boodschappen en oja, vergeet je selfcare niet onderaan je lijstje niet. Prioriteiten stellen is belangrijk, lees hier hoe je écht prioriteiten stelt.

Selfcaresunday: begin, start, ga.

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: begin, start, ga.

Gepubliceerd door Loes

Gepassioneerd over schrijven, lesgeven, mama'n en huisvrouwen.

One thought on “Laat je kind los!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: