Laat je kind los!

De kinderen van tegenwoordig hebben het goed. Denk maar aan de alle mogelijkheden en keuzes die ze hebben als je het vergelijkt met vroeger. Op alle vlakken hebben zij het beter, behalve op één vlak: de kinderen van tegenwoordig zijn nooit meer alleen.

Dat betekent niet dat wij vinden dat je je kind wat vaker ‘alleen’ thuis moet laten, maar ga maar eens na; de kinderen van tegenwoordig zijn bijna altijd onder begeleiding van een volwassene. Bij de opvang zijn er pedagogisch medewerkers, op school zijn er leerkrachten en dan is er nog balletles, zwemles, muziekles, misschien thuis wel een oppas die met je kinderen meespeelt.

Nieuwsgierige blikken

De levens van de kinderen van tegenwoordig zijn grotendeels tot de minuut ingepland en we zitten er bovenop met onze nieuwsgierige blikken (en waarschijnlijk met onze smartphone). Natuurlijk is het allemaal goedbedoeld en gun je je kind zijn sport- of muziekles, maar waar denk je waar kinderen de meeste dingen leren? Waar denk je waar kinderen het geleerde uit proberen of waar kinderen het gedrag wat ze van hun ouders zien nabootsen? Juist, wanneer er geen volwassenen bij zijn. Tijd om de kinderen van tegenwoordig wat meer los te laten, wat meer (buiten) laten spelen.

Vertrouwen in zichzelf

Kinderen hebben de ruimte nodig om zich zelfstandig te ontplooien. Zij hebben tijd met andere kinderen nodig om te leren onderhandelen, tot een compromis te komen of te praten over dingen zonder dat volwassen zich in het gesprek mengen. Laat kinderen zelf ontdekken, laat kinderen het vertrouwen in zichzelf krijgen wat wij van hen verwachten. Als ouder wil je toch het liefst dat je kind zelfstandig kan functioneren in deze wereld, laat hen die wereld dan ook stapje voor stapje zelf ontdekken, zonder jou.

Tip van de redactie:
Lees het boek ‘De zeven stappen van succesvol ouderschap’
van Hedvig Montgomery.
Meer boekentips? Bekijk hier onze boekenlijst.

Meer lezen? Dit zijn onze laatste berichten:

MAANdag: hét antwoord op de vraag die veel vrouwen stellen.

Er komen veel vragen binnen over cyclisch leven en dan specifiek de vragen: ‘Volg ik de cyclus van de maan of mijn menstruatiecyclus? Wat nou als beide cycli niet synchroon lopen en is het mogelijk om deze gelijk te laten lopen?’ Hele goede vragen en de antwoorden geven we je hier.

Zelfzorgzondag: journalling

Iedere zondag delen wij een zelfzorg activiteit aan de stand van de maan. De maan staat deze zondag in het teken van Schorpioen, het teken met een een energie die kan transformeren, maar ook een schaduwzijde heeft.

MAANdag: nieuwe maan in Maagd

Aanstaande woensdag is het nieuwe maan in Maagd. Weer een mooi moment om nieuwe intenties en wensen te maken voor de aankomende maand. Welke invloeden en energie je kunt voelen met de maan in Maagd, lees je hier.

Gepubliceerd door Loes

Gepassioneerd over schrijven, lesgeven, mama'n en huisvrouwen.

One thought on “Laat je kind los!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: