Zo stel je écht prioriteiten

Een hippe huisvrouw houdt veel ballen in de lucht. Je probeert op de hoogte te blijven van de laatste trends, je regelt je zaakjes en houdt ook nog eens bij wie er wanneer jarig is. Je zorgt voor het huishouden, de boodschappen en oja, vergeet je selfcare niet. Prioriteiten stellen is in dit geval belangrijk, lees hier hoe je écht prioriteiten stelt.

De één zweert erbij, de ander doet niet aan to do-lijstjes. Je kent of gebruikt ze vast wel, de soms eindeloos lange lijstjes met taken die je nog ‘moet’ doen. Begin al eens met het woord ‘moeten’ te vervangen door ‘willen’. Ik wil de was doen (want dan kan ik mijn kleding weer dragen), ik wil boodschappen doen (want ik wil goed voor mezelf zorgen), ik wil de 500 foto’s van afgelopen jaar inplakken (want ik wil herinneringen voor later) en ik wil sporten (want ik wil me fit voelen). Dat maakt de motivatie al een stuk groter.

Maak een top 3

We zullen het grote geheim maar gelijk verklappen. Prioriteiten stellen in je to do-list doe je door een top 3 te maken. Er wordt gezegd dat een lange to do-list (al dan niet onbewust) zorgt voor stress, want veel te doen en weinig tijd. Een groot voordeel van een to do-list is dat al die punten niet in je hoofd blijven hangen. Zodra je ze opschrijft, hoef je niet meer bang te zijn dat je ze vergeet, wat gelijk staat aan minder stress.
Dus, wij maken ons geen zorgen als er 20 punten op onze to do-list staan, heerlijk juist.

Focus en plan

Wat we allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat de dag 24 uur duurt. We hebben allemaal evenveel tijd, maar als je verantwoordelijkheden hebt die veel tijd vragen, raden we je aan om realistisch om te gaan met je to do-list, want twintig punten afwerken op een dag waarop je werkt, voor je kinderen of hond zorgt, is niet haalbaar. Maak een top 3. Kies drie dingen die je écht gedaan wilt hebben en ervaar meer rust in je lijf, meer productiviteit en alles wat extra lukt, is een cadeautje.

Wat komt op je lijstje?

Kijk ook goed naar wat er allemaal op jouw to do-list staat. Punten als sporten, uitgebreid douchen of opruimen, zou niet op je to do-list moeten staan. Deze punten horen in je dagelijkse routine en een routine gaat op de automatische piloot en kun je beter niet op je to do-list schrijven.
Grote kans dat een punt als sporten steeds lager op de lijst komt te staan als je het uitstelt met kleine taken in huis, zoals de was opvouwen, de vaatwasser uitruimen of stofzuigen. Sporten is een momentje van selfcare en zou je dagelijks moeten doen, zodra je het van je to do-list afhaalt en in je routine voegt, komen die huishoudelijke dingen daarna wel. Jouw gezondheid is de échte prioriteit!


Slow Saturday: Harry Potter

De zaterdag hebben wij omgedoopt tot ‘Slow Saturday’ en dan deelt Loes een traditie, een activiteit of een dag uit haar slow living lifestyle. Deze keer: Harry Potter.

Review: Seasons of motherhood circles, een cursus voor moeders

Via Mamaplaats Academy kreeg ik de kans om deel te nemen aan een cursus speciaal voor mama’s, ‘Seasons of Motherhood Circles’ van Nieuwe Mama’s, gemaakt door Evi Dekker-Weger. In deze blog een review van mijn bevindingen en een inkijkje in de cursus.

Leeslijstje van oktober

Op de redactie houden wij enorm van lezen en hebben bedacht maandelijks een lijstje te maken van de favoriete boeken die wij op dit moment lezen. We trappen af met het leeslijstje van oktober, een diverse maand met betovering. Lees snel verder om te ontdekken welke boeken er deze maand op ons lijstje staan.

Gepubliceerd door Loes

Gepassioneerd over schrijven, lesgeven, mama'n en huisvrouwen.

One thought on “Zo stel je écht prioriteiten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: