Slow Saturday: minder hooi op je vork

De zaterdag heb ik omgedoopt tot ‘Slow Saturday’ en dan deel ik een traditie, een activiteit of een dag uit mijn slow living lifestyle voor inspiratie voor lekker langzaamaangaan in deze snelle wereld. Deze keer: minder hooi op je vork.

Als we wat langerzameraan willen doen en bewuster willen leven volgens de slow living lifestyle, bestaat een deel uit loslaten. Loslaten van klusjes en taken die je jezelf toeschrijft, want ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb best veel hooi op m’n vork.
En met hooi bedoel ik taken en klusjes in het huishouden, zoals boodschappen doen en schoonmaken. Het verzorgen en vermaken van hummel, het onthouden en actie ondernemen op verjaardagen en speciale gebeurtenissen van familie en vrienden, dingen voor anderen doen en noem maar op.

Gerelateerd artikel: Lees ' Slow living oefeningen' om te proberen

Controleren, negeren, delegeren

Het jezelf toeschrijven van veel klusjes en taken is bij mij een gevalletje van ‘controleren’. Ik kan nou eenmaal veel, ik doe het snel, ik doe het op mijn manier en dat is makkelijk. Herkenbaar? Maar ondertussen krijg je steeds meer hooi op je vork en kan de omgeving ook verwachten dat jij maar blijft zorgen voor álles wat je doet.
Slow living draait om rust, bewust leven en voor mij ook een stukje loslaten. Dus langzaam ga ik van alles zelf willen doen (controleren), naar dingen laten (negeren) en vragen of anderen taken kunnen overnemen (delegeren).

Nu ik zwanger ben gaat dat stukje negeren en delegeren een beetje vanzelf. Ik kan niet alles meer – ik kan nog net m’n eigen sokken aan doen – dus zware dingen tillen: zoals de boodschappen en onze peuter, doet hubby. Maar ook bijvoorbeeld het versturen van een verjaardagskaart of opvouwen van de handdoeken, laat ik los.

Gerelateerd artikel: Lees mijn column 'Alle ballen hooghouden doe ik niet meer' 

Samen is leuker dan alleen

Slow living is ook kijken wat werkt voor het hele gezin, zoals ik vorige week schreef in ‘win-win‘ en daar kom ik nu weer even op terug, want samen is leuker dan alleen. Heb je klusjes of taken waarvan je denkt ‘Waarom doe ik die eigenlijk alleen?’ Doe het samen. Ga samen de was opvouwen, ga samen boodschappen doen, samen de auto wassen of zoek samen een verjaardagskaart uit of bel samen even je tante die ver weg woont.
Je hoeft niet alles zelf te doen, ook al ben jij degene die wel (bijna) overal aan denkt. Doe meer samen en probeer niet zelf alle ballen hoog te houden. Ik ben daar mee gestopt (ook al is het nog steeds een work in progress) en het werkt. Ik voel me fijner met minder hooi op m’n vork, ik denk jij vast ook.

Geniet van je zaterdag en go with the slow. Meer lezen? Lees hier meer artikelen uit de Slow Saturday reeks: Win-winDIY, stoppen en stilstaanfotoalbum maken maken en Harry Potter.

BoekenBoeken


Dit zijn mijn laatste berichten:

MAANdag: tekens van het universum

Vandaag in MAANdag ga ik het hebben over tekens van het universum. Je kunt ze overal tegenkomen. Hoe je ze kunt zien en wat ze betekenen, dat leg ik in dit artikel uit.

Slow Saturday: badderen

De zaterdag heb ik omgedoopt tot ‘Slow Saturday’ en dan deel ik een traditie, een activiteit of een dag uit mijn slow living lifestyle voor inspiratie voor lekker langzaamaangaan in deze snelle wereld. Deze keer: badderen.

VIDEO: Details van april

Dit jaar heb ik het voornemen iedere maand een video te maken met de details uit mijn leven. De kleine dingen waar ik blij van word en wil onthouden voor later. Mega leuk om terug te kijken vind ik altijd en voor jou een kijkje in mijn leven. Enjoy!

Gepubliceerd door Loes

Gepassioneerd over schrijven, lesgeven, mama'n en huisvrouwen.

One thought on “Slow Saturday: minder hooi op je vork

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: