Seksuele voorlichting op de basisschool? Ik zeg ja!

Als moeder én leerkracht voelt het als roeping om me met dit onderwerp bezig te houden, want seksuele voorlichting kan op veel scholen veel beter. Het begon klein en werd een e-book en een workshop. Lees hier waarom ik voorstander ben van seksuele voorlichting op de basisschool.

Drie jaar geleden ben ik moeder geworden van een dochter en al gauw fantaseerde ik over de eerste hapjes, stapjes en eerste woordjes. Ik zat heerlijk op mijn roze wolk tot ik ging nadenken over haar eerste verliefdheid, haar eerste zoen, haar eerste relatie en ook de eerste keer seks. ‘Laat haar alsjeblieft zo lang mogelijk ons kleine meisje blijven, met al haar onschuld en vertrouwen in de mens’, dacht ik toen.

Gerelateerd artikel: Lees 'Menstrueren kun je leren'

Hoe het begon

Het begon met een paar ‘luchtige’ vragen aan hubby. Ik vroeg hem: ‘Hoe gaan we haar jeweetwel noemen?’ en ‘Hoe zou je reageren als ze op vrouwen valt of zich van binnen een jongen voelt?’ Ook vroeg ik hem hoe hij heeft geleerd over zijn lichaam en het lichaam van de vrouw en ben ik nagegaan hoe ik ben voorgelicht over dit onderwerp. Het antwoord was: zo goed als niet.
Ik begon me steeds meer te verdiepen in dit onderwerp en ook op social media zag ik dat er zich een sterke stroming vormt om de taboes over dit onderwerp te doorbreken en daar kan ik me helemaal in vinden. Ik zou graag willen dat ik open gesprekken met mijn dochter kan voeren over haar lijf, mijn lijf, over het lijf van een man, over gevoelens en over relaties. Maar ook over de positieve en negatieve invloed van (social) media, over aangeven wat je fijn vindt en over het aangeven van grenzen.

Deze gedachten wakkerde een vuurtje aan en ik voelde me steeds meer verplicht als moeder én als leerkracht om ieder kind goed voor te lichten en ieder kind te leren, meisjes én jongens, dat het oké is om over je lichaam, seks en gevoelens te praten. Als leerkrachten kunnen wij het beeld wat kinderen van hun ouders meekrijgen verbreden en de basis leggen voor een neutraal beeld over het lichaam, seks en relaties waar zij de rest van hun leven wat aan zullen hebben.

Workshop en e-book

Vorige maand was mijn eerste workshop ‘Lessen over het lichaam’ en bracht ik mijn ideeën en kennis over aan andere leerkrachten, in de hoop dat zij hier wat mee doen in de klas en andere leerkrachten inspireren om dit onderwerp ook bespreekbaar te maken op school. Op veel scholen zit de seksuele vorming vaak wel voldoende, maar de seksuele voorlichting wordt vaak gelaten. Uit gemak, schaamte of met het idee ‘dat de leerlingen daar nog niet aan toe zijn’, maar niets is minder waar.

Gerelateerd artikel: Lees 'Dag van de leerkracht' voor een inkijkje op school

Het belang van voorlichten

Kinderen krijgen steeds eerder te maken met veranderingen in en aan hun lichaam, zoenen, seks en de toegang tot materiaal die met seks te maken heeft. Die toegang, die in de meeste gevallen via een mobiele telefoon verleend wordt, geeft hen toegang tot (social) media.
De kinderen hebben toegang tot enorm veel filmpjes en foto’s. Dit materiaal kan uiteenlopen van echte porno, maar ook het modebeeld dat wordt vertoond, heeft invloed op het zelfbeeld het kind en de manier waarop zij over liefde en seks denken. Het is dus van belang om kinderen ook eerder voor te lichten, nog vóór zij op de middelbare school zitten en meer vrijheid en zelfstandigheid ervaren.
Het is van belang dat kinderen een realistisch beeld van schoonheid ontwikkelen, een realistisch beeld van seks krijgen, voordat zij denken dat alles wat zij zien op social media de standaard is.

Interesse in mijn e-book? Je kunt deze bestellen voor 22,50 door een mailtje te sturen naar schrijfwerkhaarlem@gmail.com.

Wil je dat ik op jouw school mijn workshop kom geven en de informatie, lesideeën en leuke werkvormen uit mijn e-book deel? Neem dan ook contact op, ik kom graag langs!


Dit zijn onze laatste berichten:

Het gezinnetje dat strijdt tegen kanker

Het schilderen van gezinnetjes is best bijzonder. Vaak krijg ik te horen voor wie het is en waarom en dat maakt het schilderen extra leuk. Om mijn werk te laten zien, deel ik zo nu en dan een gezinnetje. Deze keer: het gezinnetje dat strijd tegen kanker. Help mee en doneer en deel dit bericht!

Leuk voor Vaderdag!

Voor Vaderdag tekende ik de huisjes van ons liefdesavontuur op een rij en wie weet wil jij ook zo’n leuke tekening aan jouw geliefde geven. Leuk voor Vaderdag, bestel het snel!

Het huisje met een aangrijpend verhaal

Het schilderen van gezinnetjes en huisjes is best bijzonder. Vaak krijg ik te horen voor wie en waarom het is en dat maakt het schilderen extra leuk. Om mijn werk te laten zien, deel ik zo nu en dan een gezinnetje of een huisje. Deze keer: het huisje met een aangrijpend verhaal.

Gepubliceerd door Loes

Gepassioneerd over schrijven, lesgeven, mama'n en huisvrouwen.

3 gedachten over “Seksuele voorlichting op de basisschool? Ik zeg ja!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: