MAANdag: hét antwoord op de vraag die veel vrouwen stellen.

Er komen veel vragen binnen over cyclisch leven en dan specifiek de vragen: ‘Volg ik de cyclus van de maan of mijn menstruatiecyclus? Wat nou als beide cycli niet synchroon lopen en is het mogelijk om deze gelijk te laten lopen?’ Hele goede vragen en de antwoorden geven we je hier.

De maancyclus en de menstruatiecyclus hebben veel overeenkomsten. Beide hebben een gemiddelde cyclus van 28 dagen, met daarin twee hoogtepunten. Volle maan, die gelijk staat aan de ovulatie en nieuwe maan die gelijk staat aan de periode van menstrueren. Daarnaast zijn beide cycli verdeeld in vier fasen.

Beide cycli naast elkaar

De maancyclus en de menstruatiecyclus zijn in vier fasen verdeeld. Zo heb je de nieuwe maan, wat staat voor nieuwe intenties oftewel je bent niet zwanger en de cyclus begint opnieuw, je menstrueert in deze fase. De wassende maan staat voor actie, je hebt je nieuwe intenties en nieuwe ideeën, oftewel je folliculaire fase, de rijping van de eicel. Volle maan staat voor het uitkomen van je wensen, de ovulatie en deze energie kun je al een paar dagen voor het hoogtepunt voelen, net als dat je de paar dagen vóór je ovulatie het vruchtbaarst bent. En ten slotte de afnemende maan, wat eigenlijk al begint na volle maan, na je ovulatie en is het tijd voor afronding, rust en reinheid.

Welke cyclus volg je eerst?

Vanaf het moment dat je begonnen bent met menstrueren tot het moment dat je in de menopauze terechtkomt, volg je altijd als eerst je menstruatiecyclus. Leer je lichaam kennen en voel aan wat je lichaam en geest nodig heeft. Heb je een onregelmatige cyclus, PCOS, een uitblijvende cyclus of andere hormonale problemen? Probeer deze dan op te lossen, want in veel gevallen is dat echt mogelijk. Een aanrader is het boek: ‘In the FLO’ van Alissa Vitti.
Het zou nogal tegenstrijdig zijn als je menstrueert, wat een periode van rust hoort te zijn. Een periode waarin je je meer terugtrekt en de maan zegt dat je moet pieken. Luister naar je lichaam, de maan komt later.

Is het mogelijk om je cyclus te beïnvloeden?

De vraag of je je cyclus kan beïnvloeden zodat je ‘gelijk’ loopt met de maan, is helemaal geen gekke vraag. Als je je verbonden voelt met de natuur en graag gelijk wilt lopen met moeder natuur, kun je proberen je cyclus te beïnvloeden. Dit houdt in dat je vaker naar de maan moet kijken, vaak als je thuis zit, met de gordijnen dicht, krijg je weinig mee van de energie van de maan. Wil je je cyclus beïnvloeden, kijk dan vaker naar de maan.
Een ander belangrijk punt is het wegnemen van licht en dan vooral het blauwe licht van je tablet, televisie, laptop en vooral: smartphone. Ga er niet mee naar bed en wordt er niet mee wakker. Minimaal een uur nadat je wakker wordt en voor je weer gaat slapen, laat dat ding liggen. Kijk naar buiten, zie het langzaam licht of donker worden en ga mee met het ritme van de natuur.

Heb je nog meer vragen over de maan? Stel je gerust. Dat kan hieronder het artikel of stuur ons een berichtje via de mail of Instagram. Fijne MAANdag.

BoekenBoeken


Dit zijn onze laatste berichten:

MAANdag: hét antwoord op de vraag die veel vrouwen stellen.

Er komen veel vragen binnen over cyclisch leven en dan specifiek de vragen: ‘Volg ik de cyclus van de maan of mijn menstruatiecyclus? Wat nou als beide cycli niet synchroon lopen en is het mogelijk om deze gelijk te laten lopen?’ Hele goede vragen en de antwoorden geven we je hier.

Zelfzorgzondag: journalling

Iedere zondag delen wij een zelfzorg activiteit aan de stand van de maan. De maan staat deze zondag in het teken van Schorpioen, het teken met een een energie die kan transformeren, maar ook een schaduwzijde heeft.

MAANdag: nieuwe maan in Maagd

Aanstaande woensdag is het nieuwe maan in Maagd. Weer een mooi moment om nieuwe intenties en wensen te maken voor de aankomende maand. Welke invloeden en energie je kunt voelen met de maan in Maagd, lees je hier.

Zelfzorgzondag: journalling

Iedere zondag delen wij een zelfzorg activiteit aan de stand van de maan. De maan staat deze zondag in het teken van Schorpioen. Het teken van diepe emoties, een energie die kan transformeren, maar ook een schaduwzijde heeft.

Zelfzorg zou eigenlijk een deel moeten uitmaken van je routine. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen. Door dagelijks of wekelijks te wandelen, jezelf een massage te geven, op te laden door met vrienden te bellen of uitgebreid te koken, neem je even een stapje terug en doe je wat jij fijn vindt en wat jij op dit moment nodig hebt.

Gerelateerd artikel: Lees 'Op afstand voor je familie zorgen' 

Zelfonderzoek

Het is algemeen bekend dat de meeste vrouwen nog lang met onafgemaakte zaken rondlopen in hun hoofd. Misschien herken jij dit wel bij jezelf. Dat je een dubbel gevoel hebt bij een situatie op werk of dat je geen hoogte krijgt van een vriendin en allerlei scenario’s in je hoofd laat afspelen. Kortom: je maakt je er druk om. Te lang rondlopen met dit soort dingen kunnen je stress geven. Schrijf vandaag deze stress van je af.
Iemand met het sterrenbeeld Schorpioen laat zich niet snel misleiden en kijkt soms dwars door dingen heen. Zij hebben een soort zesde zintuig voor dit soort zaken. Profiteer vandaag van deze energie en doe wat (zelf)onderzoek, maar let op: steek je neus niet in andermans zaken.

Gerelateerd artikel: Lees 'Voorkom dat je ziek wordt met deze tips' voor wat extra zelfzorg

Maan in Schorpioen

Een rustige, verhelderende activiteit voor deze zelfzorgzondag is journalling. Pak een schriftje of een los blad en start met het antwoorden van de volgende vragen en wie weet komt er nog veel meer uit je pen. Schrijf op welke dingen je dwars zitten. Dit kunnen grote dingen zijn, maar ook de kleinste irritaties of gevoelens die je ervaart. Welke negatieve gevoelens (jaloezie, hebzucht, onmacht, woede) krijg je hierbij ? Hoe kun je het oplossen? Wat zit je precies dwars? Welke oordelen heb je?

BoekenBoeken


Dit zijn onze laatste berichten:

Zelfzorgzondag: schilderen

Iedere zondag delen wij een zelfzorg activiteit aan de stand van de maan. De maan staat deze zondag in het teken van Leeuw, het teken wat gaat over plezier, een beetje aandacht trekken en kunstzinnigheid.

Column: ‘New York, I love you’

New York, the city that never sleeps en de stad die voor altijd in mijn hart zit. Vandaag op 9/11 deze column. Ik ben ondersteboven van New York, van jongs af aan al. Hoe die fascinatie voor New York is ontstaan komt vertel ik je in deze column.

Uitgelegd: de eigenschappen van de planeten

Niet alleen jouw sterrenbeeld zegt iets over jou karakter en de manier waarop jij tegen het leven aankijkt, maar ook de planeten hebben invloed op gehad bij jouw geboorte. Om een inkijkje te geven welke planeet over welk sterrenbeeld en gebied gaat, hebben wij het hier een kort overzicht gemaakt.

MAANdag: nieuwe maan in Maagd

Aanstaande donderdag 17 september om 13.00 is het nieuwe maan in Maagd. Tijd om te kijken naar de details in je leven en nieuwe intenties en wensen te maken voor de aankomende maand. Welke invloeden en energie je kunt voelen met de maan in Maagd, lees je hier.

Sinds we het boek ‘Leven met de maan’ van Yasmin Boland in huis hebben, bladeren we er iedere dag wel even in en zijn we al bezig geweest met onze nieuwe maan wensen. Dit boek zorgt voor zoveel herkenning, we zien onze persoonlijke eigenschappen terug, maar ook een bepaalde energie die we voelen deze maand. We zijn enorm nieuwsgierig geworden door deze mysterieuze lichtgevende bol en delen graag wat we al weten.

Gerelateerd artikel: Lees 'Slow living ochtendroutine' voor wat positieve verandering in je leven

Invloeden van Maagd

Een Maagd let op details en houdt van orde en heeft haar eigen specifieke manieren om dit te doen. Kijk deze maand weer eens wat scherper naar de details van je eigen leven. Maak de balans weer even op. Wat gaat goed, wat kan beter? Kijk vooral eens naar je ochtend- en avondroutine. Snoozen is zóó 2019 en bingewatchen is toch ook wel klaar? Deel je ochtend en avond eens anders in, voeg meer beweging, meditatie of persoonlijke ontwikkeling toe aan je dagelijkse routines. Invloeden van Maagd zijn daar erg geschikt voor. Je mentale en fysieke gezondheid staat centraal deze maand.
De invloeden van Maagd kun je ook voelen in behulpzaamheid. Vooral in de werksfeer kun je deze maand profijt hebben van anderen helpen. Neem eens een dienst over, haal een rondje koffie of bak eens een lekkere cake, gewoon zomaar.

Lees in mijn column 'Digitaal dieet' hoe ik mijn routines veranderde

Activiteiten deze maand:

 • Doe een nieuwe maan ritueel en schrijf je intenties voor deze maan op.
 • Neem je ochtend- en avondroutine eens onder de loep en vul deze aan met meer gezonde routines.
 • Start een nieuwe routine.
 • Schiet iemand te hulp, een bekende of onbekende.
 • Wees lief voor jezelf, Maagd kan ook kritisch zijn.
 • Zeg iedere dag tegen jezelf in de spiegel dat je van jezelf houdt en dat je trots op jezelf bent.
 • Doe een grote schoonmaak/opruimsessie in huis.
 • Betaal achterstallige rekeningen en orden paperassen.
 • Bak iets lekkers voor op werk.
 • Sta klaar voor een vriend of familielid die verhuisd of je hulp kan gebruiken met iets anders.

Weer even teruglezen waar de nieuwe maan in Leeuw over ging? En volle maan in Vissen kun je ook nog terugvinden.

BoekenBoeken


Dit zijn onze laatste berichten:

MAANdag: laatste kwartier in Tweelingen

We zijn in de laatste fase van de maancyclus aangekomen, het laatste kwartier oftewel afnemende maan. Na het hoogtepunt van de energieke volle maan, is het nu tijd om te ontspannen. Hoe dat zich uit met invloeden van de Tweelingen lees je hier.

5 x herfstfilms

Om alvast een beetje in de herfstsferen te komen; een lijstje met herfstfilms om bij op de bank te kruipen met een dekentje en een kaneelkopje thee in je handen. Steek wat kaarsjes aan en gaan, perfect voor op regenachtige dagen, kies een van de herfstfilms van dit lijstje.

Zelfzorgzondag: maak het knus

Iedere zondag delen wij een zelfzorg activiteit aan de stand van de maan. De maan staat deze zondag in het teken van Stier, het teken wat gaat over routine, gezelligheid en aarden. Omarm de verandering van het seizoen en maak het thuis knus voor jezelf.

Zelfzorgzondag: schilderen

Iedere zondag delen wij een zelfzorg activiteit aan de stand van de maan. De maan staat deze zondag in het teken van Leeuw, het teken wat onder andere gaat over plezier en kunstzinnigheid.

Zelfzorg zou eigenlijk een deel moeten uitmaken van je routine. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen. Door dagelijks of wekelijks te wandelen, jezelf een massage te geven, op te laden door met vrienden te bellen of uitgebreid te koken, neem je even een stapje terug en doe je wat jij fijn vindt en wat jij op dit moment nodig hebt.

Gerelateerd artikel: Lees 'Slow living oefeningen' voor lekker langzaam aan gaan op je zondag

Iets met je handen doen

Tijd om de mouwen op te stropen en lekker buiten de lijntjes te gaan vandaag. Iets doen met je handen werkt rustgevend en ontspannend en dat is precies wat we willen bereiken op zelfzorgzondag. Laat alsjeblieft het idee los dat je kunstwerk netjes en perfect moet zijn, want dat moet het absoluut niet. Wil je helemaal los gaan vandaag, laat dan de kwasten achterwege. Dompel je vingers en handen in het verf. Voel, meng en smeer het uit. Wil je het grootser aanpakken vandaag? Verf een meubelstuk of muur die je een beetje zat bent een nieuwe kleur. Laat de leeuw los!

Gerelateerd artikel: Lees 'Sta jij al op de kop?' voor meer focus en fun 

Maan in Leeuw

Als je iets wil doen waar je zelfvertrouwen voor nodig hebt, is een dag met de maan in Leeuw een goede dag om eraan te beginnen. Speur Pinterest af naar iets wat je mooi vindt. Houd je van abstracte dingen of juist realistisch of heb je genoeg fantasie om zelf iets te bedenken? Koop een paar canvassen en verf en maak je eigen kunst. Alles kan kunst zijn, dus het is niet goed of fout. Geniet van de kunstzinnigheid van de Leeuw en maak er een creatieve zondag van. Deel je creaties hieronder of online en tag @hippehuisvrouw in je bericht.

BoekenBoeken


Dit zijn onze laatste berichten:

5 x prentenboeken die rijmen

Dat kinderen baat hebben bij voorgelezen worden, dat weten we allemaal. Nóg leuker zijn verhalen die rijmen. Rijmen helpt kinderen het klankbewustzijn ontwikkelen, wat hen helpt bij het leren lezen. Wij hebben een lijstje gemaakt met een top 5 van onze favoriete prentenboeken die rijmen.

MAANdag: Volle maan in Vissen

Aanstaande woensdag om 7.22 is het volle maan. Samen met de nieuwe maan, is de volle maan een hoogtepunt uit de maancyclus. Volle maan staat voor de alles-of-niets-fase en staat voor afronding, resultaat en dankbaarheid. In dit artikel lees je hoe dat tot uiting komt met invloeden van het teken Vissen.

Zelfzorgzondag: plannen maken

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. De maan staat deze zondag in het teken van Steenbok, het teken wat gaat over werk en doelen. Deze zondag is geschikt om plannen te gaan maken.

Column: ‘New York, I love you’

New York, the city that never sleeps en de stad die voor altijd in mijn hart zit. Vandaag op 9/11 deze column. Ik ben ondersteboven van New York, van jongs af aan al. Hoe die fascinatie voor New York is ontstaan komt vertel ik je in deze column.

Vanaf groep drie riep ik al dat ik juf zou worden, een boek zou schrijven en in Amerika zou gaan wonen. Die drie dromen zijn nooit verdwenen. Eentje heb ik al waargemaakt: ik ben juf geworden. Een boek schrijven komt eraan, ik ben namelijk bijna klaar met een e-book over seksuele voorlichting op de basisschool. Niet bepaald het onderwerp waar ik over droomde, maar boodschap gaat me aan het hart. En in Amerika wonen zou ik dolgraag willen, maar mijn familie hier achterlaten wil ik eigenlijk niet. Het zal dus blijven bij reizen en er staan zeker nog een paar reizen op mijn bucketlist.

Gerelateerd artikel: Lees mijn vorige column: 'Alle ballen hooghouden doe ik niet meer'

Kleine meisjesdroom

Ik maakte kennis met New York door films. Als kind was ik al dol op films en bijna ieder weekend gingen wij naar de videotheek om films te huren. De films ‘Mathilda’ en ‘Home Alone 2: Lost in New York’ hebben de meeste indruk gemaakt. Laat mij rond kerst ook maar ronddwalen in New York, haha. Later verslond ik de serie ‘Friends’ en uiteraard ‘Sex and the City’, mijn ultieme meisjesdroom serie. Schrijfster in New York en de liefde van je leven vinden. Heerlijk Engels praten, koffie drinken en fashionable door New York lopen, zwijmel.
Hoewel ik dol ben op de natuur en rust, vind ik New York zo iconisch en prachtig. De gebouwen, de brede sidewalks, de diversiteit en als prachtig groen hart: Central Park. De stad die alles heeft en waar je alles kunt zijn. Ik heb het gevoel dat als je in Nederland sterk individualistisch bent of een uitgesproken kledingstijl hebt, je snel wordt gezien als excentriek of ‘raar’. In New York lijkt dat wel een voorwaarde te zijn om gezien te worden en ook daar werd ik verliefd op. Je kunt daar vrij en jezelf zijn, zonder als ‘gek’ of ‘raar’ te worden bestempeld.

Bijzondere reizen

De eerste keer dat ik naar New York ging, was op mijn eenentwintigste. Oud genoeg om op hoge hakken een bar in te gaan en een Cosmopolitan te drinken, net als in ‘Sex and the City’. Toen ik vanuit het vliegtuig de stad zag liggen, rolden de tranen van geluk over mijn wangen. New York, daar was en het dan en eindelijk was ik daar dan. Mijn stad. Ik herkende zoveel plekken uit films en series, het voelde als thuiskomen. De plattegrond had ik in mijn hoofd geprent en liep daar rond alsof ik er al jaren liep – alleen dan met open mond en vaak omhoog kijkend. Die week was memorabel. Er waren dagen dat we zonder jas liepen, met paraplu en er was een dag sneeuw. Ik kon mijn geluk niet op.

De tweede keer in New York was zeven jaar later, op mijn achtentwintigste. Samen met mijn liefje en onze dochter in mijn buik. We verbleven bij familie in Brooklyn en ontdekten de stad op een nieuwe manier. We voelden ons locals door boodschappen te doen als ieder ander, koffie te halen op de hoek van de straat en rondjes hard te lopen in het park in de buurt. Verliefd op New York, maar we voelde nog meer liefde voor de buurt waarin we verbleven, Brooklyn. Ik weet nog dat we hand in hand door Brooklyn Heights langs de Hudson fietsten en uitkeken op de duizenden lichtjes van Manhatten, de Brooklyn Brigde en het Statue of Liberty. Brooklyn has is all. Dus besloten we bij terugkomst onze dochter te vernoemen naar deze bijzondere reis (ook al was ik het grootste gedeelte van de reis een hormonenmonster die op tijd gevoed moest worden).

Gerelateerd artikel: Lees 'Sta jij al op de kop' voor een nieuwe kijk op het leven

Toekomstplannen

De droom om een camper roadtrip door Amerika te maken hebben hubby en ik allebei. Doordat hij vijf jaar in Amerika heeft gewoond, heeft hij ook vrienden daar, die hij graag nog eens wil bezoeken. Uiteraard willen we ook nog eens met onze Brooklyn naar Brooklyn. Het lijkt me fantastisch om een keer rond kerst daar heen te gaan, zo magisch. Schaatsen in Central Park en de grote kerstboom bij Rockefeller Center bekijken, gewoon de klassiekers ja. Heerlijk.
Tot die tijd heb ik mijn Statue of Liberty altijd bij me, getatoeëerd op mijn kuit, in Amsterdam laten zetten door een vrouw uit New York. Miss Liberty staat voor vrijheid en mensen accepteren, ongeacht hun afkomst, overtuigingen of mening. En natuurlijk mijn kleine Brooklyn, altijd aan mijn zijde.

Loads of Love,
Loes

BoekenBoeken


Dit zijn onze laatste berichten:

De vuurtekens in de astrologie

Het alfabet van de astrologie, zo worden de tekens, de planeten, de huizen en de aspecten samen genoemd. Al deze factoren geven een beschrijving van een karakter, een gevoel of de energie die je voelt. Deze keer hebben we het over het vuurteken.

MAANdag: nieuwe maan in Leeuw

Aanstaande woensdag is het nieuwe maan in Stier. Weer een mooi moment om nieuwe intenties en wensen te maken voor de aankomende maand weten wij nu, welke invloeden en energie je kunt voelen, lees je hier.

Selfcaresunday: intimiteit

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: intimiteit.

Uitgelegd: de eigenschappen van de planeten

Niet alleen jouw sterrenbeeld zegt iets over jou karakter en de manier waarop jij tegen het leven aankijkt, maar ook de planeten hebben invloed op gehad bij jouw geboorte. Om een inkijkje te geven welke planeet over welk sterrenbeeld en gebied gaat, hebben wij het hier een kort overzicht gemaakt.

Op het moment dat jij bent geboren stonden de planeten in een bepaalde stand, daarom is jouw geboortetijd in de astrologie zo belangrijk om jouw persoonlijke horoscoop te berekenen en af te lezen. De planeten verschuiven namelijk met de minuut. Heb je interesse in een persoonlijke horoscoop, stuur ons dan een berichtje.

Gerelateerd artikel: Lees over ' De vuurtekens in de Astrologie' 

Het lijstje met de planeten

 • De zon heerst over het dierenriemteken Leeuw en gaat over individualiteit, trots, succes en energie.
 • De maan heerst over het dierenriemteken Kreeft en gaat over je persoonlijkheid, je gevoel, je intuïtie, je cyclus, je rust en je wensen.
 • Mercurius heerst over het dierenriemteken Tweelingen en Maagd en gaat over communicatie, vaardigheden, leren en behendigheid.
 • Venus heerst over het dierenriemteken Stier en Weegschaal en gaat over vriendschap, luxe, artisticiteit, emoties en waarden en normen.
 • Mars heerst over het dierenriemteken Ram en gaat over dynamische energie, wilskracht, agressie en het libido.
 • Saturnus heerst over het dierenriemteken Steenbok en gaat over ambitie, vrijheid, beperkingen, structuur en realisme.
 • Jupiter heerst over het dierenriemteken Boogschutter en gaat over kansen, optimisme, financiën, welvaart, welzijn en gerechtigheid.
 • Neptunes heerst over het dierenriemteken Vissen en gaat over bovennatuurlijke krachten, idealisme, creativiteit, illusies en psychische energie.
 • Uranus heerst over over het dierenriemteken Waterman en gaat over toeval, spanningen, nieuws, kennis, waarzeggerij en uitvindingen.
 • Pluto heerst over het dierenriemteken Schorpioen en gaat over transformatie, hergeboorte, uitersten, seks, spiritualiteit en evolutie.
Gerelateerd artikel: Lees 'Nieuwe maan ritueel: zo doe je dat!' om het leven met de maan stap voor stap toe te passen in je leven

Wat kun je hier mee?

Aan de hand van je sterrenbeeld kun je kijken welke planeet daaraan gekoppeld is en of deze eigenschappen spelen in jouw leven. Je sterrenbeeld is hoe je van binnen bent. Je kunt ook met je geboortetijd je ascendant uitrekenen. Je ascendant is hoe je je toont aan de buitenwereld. Dan weet je al twee planeten, namelijk de zon (sterrenbeeld) en de maan (ascendant). Wil je meer weten? Stuur ons een bericht en wij berekenen en schrijven jouw persoonlijke horoscoop uit.

BoekenBoeken


Dit zijn onze laatste berichten:

MAANdag: laatste kwartier in Stier

We zijn in de laatste fase aangekomen van de maancyclus, het laatste kwartier oftewel afnemende maan. Na het hoogtepunt van de energieke volle maan, is het nu tijd om te ontspannen. Hoe dat zich uit met invloeden van de Stier, dat lees je hier.

Selfcaresunday: Yoga

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: yoga.

MAANdag: laatste kwartier in Tweelingen

We zijn in de laatste fase van de maancyclus aangekomen, het laatste kwartier oftewel afnemende maan. Na het hoogtepunt van de energieke volle maan, is het nu tijd om te ontspannen. Hoe dat zich uit met invloeden van de Tweelingen lees je hier.

Vorige week woensdag was volle maan in Vissen, het tweede hoogtepunt in de cyclus van de maan. De energie bouwde zich op en heeft voor afronding, resultaat en dankbaarheid gezorgd. Dat betekent dat aanstaande woensdag het laatste kwartier ingaat. Met het laatste kwartier in zicht kun je je vermoeid voelen. Je staat eigenlijk op een kruispunt. Welke weg sla je in? Wat neem je mee naar de nieuwe cyclus die over iets meer dan een week begint. Daarna is het tijd om te ontspannen en los te laten en ons voor te bereiden op de nieuwe maan (17 september). Adem maar een paar keer diep in en uit. Het laatste kwartier draait om kalmeren, zuiveren en ontspannen.

Gerelateerd artikel: Lees 'Mediteren kun je leren' voor ontspanning en diepgang

Laatste kwartier in Tweelingen

De maan neemt af en maakt zich weer kleiner voor nieuwe maan, een nieuwe cyclus waar je weer start met nieuwe intenties. Komen er de komende week conflicten op je pad, geef het dan aandacht. Rond het af en neem de lessen hieruit mee.
Door de invloeden van het sterrenbeeld Tweelingen kun je sterk voelen dat je bij anderen wil zijn, contact wil maken en graag naar de ander wil luisteren. Doe dit ook vooral. Luister en speel in op de behoeften van anderen, dit zal je gemakkelijker afgaan dan anders. Het kan je ego een boost geven, om je nodig te voelen. De planeet Mercurius, die bij het dierenriemteken hoort gaat over gedachten. Om letterlijk en figuurlijk lucht bij je gedachten te krijgen, is wandelen een goede activiteit.

De vorige keer stond het laatste kwartier in het teken van Stier, mocht je dat nog even willen teruglezen. Soms is er wat afstand nodig om te beseffen welke energieën je een bepaalde fase voelde, vooral als je het leven met de maan stap voor stap in je leven aan het toepassen bent.

BoekenBoeken


Dit zijn onze laatste berichten:

Wees teken een stapje voor

Het weer is heerlijk en we zijn veel buiten. We smeren ons goed in en drinken voldoende water, maar denk je er ook aan jezelf en anderen om je heen te controleren op teken? Download nu de app en wees teken een stapje voor.

Follow Friday: @ninapierson

Welkom bij onze Follow Friday, want sharing is caring. Een hippe huisvrouw houdt inspirerende en mooie accounts niet voor zichzelf, maar deelt deze met anderen. Iedere vrijdag delen wij een account waarvan wij vinden die het waard is om te volgen. Deze keer in Follow Friday: @ninapierson.

Een volle maan ritueel: zo doe je dat!

De maan is magisch en zodra je je begint te verbinden met die magische witte bol, zul je merken dat de cyclus van de maan invloed heeft op onze energie, emoties, herinneringen, je maandelijkse cyclus en stemming. Verbind je met de natuur, de kosmos en jezelf en maak jezelf dit volle maan ritueel eigen.

5 x herfstfilms

Om alvast een beetje in de herfstsferen te komen; een lijstje met herfstfilms om bij op de bank te kruipen met een dekentje en een kopje kaneelthee in je handen. Steek wat kaarsjes aan en gaan. Kies een van de herfstfilms van dit lijstje op een regenachtige dag.

Lekker naar je gevoel luisteren als je naar de tikkende regen op het raam kijkt. Het wordt al eerder donker, het is vaker nat dan droog en je hebt alweer wat truien uit de kast gehaald. We hopen natuurlijk nog op een heerlijke nazomer, maar wie weet is de herfst al stiekem begonnen. Om alvast in de herfstsferen te komen kun je deze films opzetten.

Gerelateerd artikel: Lees in de 'Maak het knus voor jezelf' in de zelfzorgzondagreeks

Autumn in New York

Pak niet alleen je trui en een dekentje, maar ook wat zakdoekjes. Deze film gaat over de 48-jarige playboy, gespeeld door Richard Gere, die een 21-jarige vrouw met een tumor, Winona Ryder, ontmoet. Hij gelooft niet in echte liefde en zij brengt daar verandering in. Zwijmel.

You’ve got mail

Een klassieker, deze film met Tom Hanks en Meg Ryan. Twee concurrerende ondernemers raken aan de praat via de mail en krijgen een band. Deze film moét je echt gezien hebben, zo romantisch.

Mona Lisa smile

Een film over een docent die lesgeeft aan een groep vrouwen die van plan is te trouwen en huisvrouw te worden. Zij hoopt haar studenten meer te bieden, maar niet iedereen is het daarmee eens.

Remember the Titans

Een film die zoveel kracht overbrengt. Een prachtige film over een coach die te maken krijgt met raciale spanningen nadat een zwarte en een witte school zijn gefuseerd. Je voelt de eenheid, het teamverband en de kracht van de coach van je beeld af spatten. De meeste mannen die wij kennen vinden deze film ook leuk om te kijken.

The Addams family

Eentje uit de oude doos en je moet ervan houden, maar Halloween hoort wel bij herfst. Een rijke, excentrieke familie, de gekke versie van het stereotype familie en daarom heerlijk vermaak.

Heb jij nog leuke tips? Sharing is caring. Deel je tips in de reacties onderaan dit artikel.

BoekenBoeken


Dit zijn onze laatste berichten:

MAANdag: Volle maan in Waterman

Vanavond, vanaf 17.59 is het volle maan. Samen met de nieuwe maan, is de volle maan een hoogtepunt uit de maancyclus. Volle maan staat voor de alles-of-niets-fase en staat voor afronding, resultaat en dankbaarheid. Hoe dat tot uiting komt met invloeden van het teken Waterman, lees je hier.

Selfcaresunday: de natuur in

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: de natuur in.

Cadeautips voor een peuter

Cadeautjes zijn natuurlijk heel persoonlijk, maar op jonge leeftijd vaak nog wel leeftijdgebonden. We hebben in samenwerking met o.a. bol.com een lijstje met cadeautips gemaakt, omdat de meeste moeders (en tantes) dat wel kunnen gebruiken.

Zelfzorgzondag: maak het knus

Iedere zondag delen wij een zelfzorg activiteit aan de stand van de maan. De maan staat deze zondag in het teken van Stier, het teken wat gaat over routine, gezelligheid en aarden. Omarm de verandering van het seizoen en maak het thuis knus voor jezelf.

Zelfzorg zou eigenlijk een deel moeten uitmaken van je routine. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen. Door dagelijks of wekelijks te wandelen, jezelf een massage te geven, op te laden door met vrienden te bellen of uitgebreid te koken, neem je even een stapje terug en doe je wat jij fijn vindt en wat jij op dit moment nodig hebt.

Gerelateerd artikel: Lees 'Onze favo duurzame producten voor in de badkamer' om met een goed gevoel voor jezelf te zorgen.

Boek, dekentje, kaarsjes

Natuurlijk hopen we nog op een Indian Summer, maar de laatste weken is het alweer wat vroeger donker en de regen en wind voelen alweer alledaags. Stiekem krijgen we best wel weer zin in de herfst. Weer lekker coconnen, mooie herfstkleuren zien, thee drinken zonder zweetaanvallen en wat denk je van sjaals om je nek en dekentjes op de bank. Misschien wil je er nog absoluut niet aan denken, maar het komt er toch echt weer aan. Wij zitten al dagen online naar plaatjes van mooie herfstbomen en winterjassen te kijken. De herfstsfeer zit er hier goed in.

Gerelateerd artikel: Lees ' 5 x herfstfilms' om het nóg knusser te maken thuis

Maan in Stier

Door de invloeden van Stier te benutten maak je het lekker knus voor jezelf deze zondag. Accepteer de donkere avond, laat het buitenleven beetje bij beetje los. Steek gezellig wat (geur)kaarsjes aan of doe bijvoorbeeld een kaneel aroma in je diffuser, pak een goed boek of kijk een herfstige of hopeloos romantische film terwijl je heerlijk onder je fleecedekentje zit met je handen om een warm kopje thee.

Meer lezen over de maan? Lees hier over volle maan in Vissen, vuurtekens of hoe je een nieuwe– of volle maan ritueel doet.

Fijne zondag, xx

BoekenBoeken


Dit zijn onze laatste berichten:

Deze vraag zou je jezelf iedere dag moeten stellen

Je hart volgen of je hoofd volgen? Keuzes maken is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Behoed jezelf voor impulsieve handelingen of gedachten. Stel jezelf daarom iedere dag en misschien wel vaker, dezelfde vraag.

MAANdag: Eerste kwartier

Vorige week maandag was het nieuwe maan in Kreeft, vandaag zijn we aangekomen bij het eerste kwartier. Als je leeft met de maan, is dit ook weer een nieuwe fase. Wat dat betekent leggen we in dit artikel uit.

Selfcaresunday: mediteren

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: mediteren.

5 x prentenboeken die rijmen

Dat kinderen baat hebben bij voorgelezen worden, dat weten we allemaal. Nóg leuker zijn verhalen die rijmen. Rijmen helpt kinderen het klankbewustzijn ontwikkelen, wat hen helpt bij het leren lezen. Wij hebben een lijstje gemaakt met een top 5 van onze favoriete prentenboeken die rijmen.

Wist je dat je woorden of zinnen die rijmen makkelijker onthoud? Denk maar aan slogans van reclames of rijmpjes en versjes van vroeger. Wedden dat die altijd nog in je hoofd zitten? Kinderen zijn dol op woorden die rijmen. Opeens komt er zo’n ‘eureka-moment’ en glunderen ze als je voorleest of wanneer zij de rijmwoorden kunnen nazeggen. Dit zijn onze favoriete prentenboeken op rijm.

Gerelateerd artikel: Lees 'Podcasts voor ouders' en wordt geïnspireerd 

De Gruffalo

Dit heerlijke boek is echte must have op iedere boekenplank. Het is voorspelbaar, maar ook weer niet. Grappig en het rijmt. Heb jij deze al in huis?

Je hebt nog een deel van de Gruffalo, deze heet: ‘Het kind van de Gruffalo’. Net zo leuk!

Retteketet! We gaan nog niet naar bed!

Over een stelletje knuffeldieren die nog niet naar bed willen, maar uiteindelijk toch overstag gaan omdat er voorgelezen wordt. Perfect boekje om voor te lezen voor de kindjes naar bed toe gaan.

Leuk om cadeau te doen aan een peuter, die willen nog wel eens liever wakker blijven.

De leeuw in de muis

Een boek over een muis dat zo moedig wil zijn als een leeuw. Verrassend, heerlijk om rijm, dus de zinnen vliegen over je tong. Een boek met een mooie boodschap voor kinderen. Een aanrader als je het ons vraagt.

Hé, wie zit er op de wc?

Er staan een hoop dieren in de rij van de wc, de nood is hoog, houden de dieren het droog?

Leuk om te lezen als je begint met zindelijkheidstraining.

Boer Boris

De boeken van boer Boris zijn allemaal geschreven op rijm en echt favoriet. De verhalen zijn een leuk inkijkje in het boerenleven en kinderen identificeren zich snel met deze blonde knul. Er zijn verschillende boeken geschreven, welke is jouw favoriet?

BoekenBoekenDit zijn onze laatste berichten:

Follow Friday: @kindrebel

Welkom bij onze follow friday, want sharing is caring. Een hippe huisvrouw houdt inspirerende en mooie accounts niet voor zichzelf, maar deelt deze met anderen. Iedere vrijdag delen wij een account waarvan wij vinden die het waard is om te volgen. Deze keer in follow friday: @kindrebel.

Mediteren kun je leren

Wil je graag de voordelen ervaren van mediteren, maar heb je na vijf minuten al het idee dat je een uur met je ogen dicht zit? Of probeer je je gedachten één voor één weg te duwen tot het stil is en lukt het je niet om de rust te vinden? Lees dan deze how to, want mediteren kun je leren.

De kracht van kokosolie

Waar gebruik jij kokosolie voor? We twijfelden of dit een ‘food’ of een ‘beauty’ artikel zou worden, want we houden eigenlijk meer van kokosolie als beautyproduct. Valt je mond nu open van verbazing? Lees dan snel verder over de kracht van kokosolie.

MAANdag: Volle maan in Vissen

Aanstaande woensdag om 7.22 is het volle maan. Samen met de nieuwe maan, is de volle maan een hoogtepunt uit de maancyclus. Volle maan staat voor de alles-of-niets-fase en staat voor afronding, resultaat en dankbaarheid. In dit artikel lees je hoe dat tot uiting komt met invloeden van het teken Vissen.

Het boek van Yasmin Boland, ‘Leven met de maan’ is zo’n boek wat je er vaak bij pakt om weer even focus te krijgen op je intenties. Een hoogtepunt in de maancyclus is de volle maan. De maan die eigenlijk de meeste indruk maakt, door zijn grootte, het licht en zijn aantrekkingskracht. Je kunt de energie van de volle maan een paar dagen voor het hoogtepunt al voelen, de energie van het teken Vissen is een beetje nostalgisch.

Gerelateerd artikel: Lees ‘Een volle maan ritueel doe je zo!’

Volle maan in Vissen

Deze volle maan doet het vooral goed bij mensen met het sterrenbeeld Stier, Kreeft, Maagd, Schorpioen, Steenbok en Vissen. Voor alle andere sterrenbeelden kan het een uitdaging zijn. Het is een buitengewoon mystieke maan, probeer in contact te komen met je spirituele kennis. Probeer eens een volle maan ritueel of kom meer te weten over jouw persoonlijke horoscoop. Heb je hier interesse in, dan kun je ons een bericht sturen en jouw persoonlijke horoscoop bestellen, die je krijgt in een mooi pdf-document.

Je zult je de dagen rondom volle maan misschien wat vermoeid voelen. Ook je verstand kan zijn kracht wat verliezen, want er heerst een energie die gaat over verbeelding. Binnen familiere kringen kun je je gastvrij voelen en deze positieve energie kan aanstekelijk werken. Pas op met wat je naar binnen werkt (alcohol, cafeïne, medicatie), dit kan een sterker effect hebben. Vissen regeert de voeten en de tenen. Loop de dagen rondom volle maan minder en draag comfortabele schoenen.

Volle maan ritueel

Klik hier voor het volledige volle maan ritueel, maar houd je het klein, dan kun je de volgende vragen voor jezelf opschrijven:

 • Ben ik de afgelopen tijd te dromerig geweest? Heb ik hierdoor fouten gemaakt?
 • Ben ik te gevoelig of te kwetsbaar geweest?
 • Ben ik te volgzaam geweest?
 • Heb ik elke dag gemediteerd? Zo nee, waarom niet?
 • Heb ik mijn dromen en voorgevoelens gevolgd?
BoekenBoeken


Dit zijn onze laatste berichten:

MAANdag: nieuwe maan in Kreeft

Vandaag, vanavond om 19.33 om precies te zijn, is het nieuwe maan in Kreeft. Weer een mooi moment om nieuwe intenties en wensen te maken voor de aankomende maand weten wij nu, want we zijn nog wel nieuw op maan-gebied.

Nieuwe maan ritueel: zo doe je dat

De maan is magisch en zodra je je begint te verbinden met die magische witte bol, zul je merken dat de cyclus van de maan invloed heeft op onze energie, emoties, herinneringen, cyclus (voor vrouwen dan) en stemmingen. Verbind je met de natuur, de kosmos en jezelf en maak jezelf dit nieuwe maan ritueel eigen.

Zelfzorgzondag: plannen maken

Iedere zondag delen wij een zelfzorg activiteit aan de stand van de maan. De maan staat deze zondag in het teken van Steenbok, het teken wat gaat over werk en doelen. Geen lazy sunday vandaag, deze zondag is geschikt om plannen te gaan maken.

Zelfzorg zou eigenlijk een deel moeten uitmaken van je routine. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen. Door dagelijks of wekelijks te wandelen, jezelf een massage te geven, op te laden door met vrienden te bellen of uitgebreid te koken, neem je even een stapje terug en doe je wat jij fijn vindt en wat jij op dit moment nodig hebt.

Gerelateerd artikel: Lees 'Deze vraag zou je jezelf iedere dag moeten stellen' voor een betekenisvol leven

Niks geen lazy sunday

Zelfzorg gaat niet alleen om ontspanning en lui om de bank hangen. Vandaag is juist geen goede dag om lui te zijn, de invloeden van Steenbok is een verstandige houding. Niet te ernstig, maar wel serieus. Orden je gedachten, bedenk wat je wil en ga aan de slag. Door het regenachtige weertje is het eigenlijk perfect om lekker je huis op te ruimen vandaag. Te unpluggen en ga even zitten met je agenda en plan de komende maand in op het gebied van afspraken, werkdoelen, maaltijden en ontspanning.

Maan in Steenbok

Steenbok is één van de meest geordende en ambitieuze tekens. Het is vandaag een goede dag om een plan te maken, misschien zelfs wel plan voor de lange termijn, om je leven weer op de rails te krijgen. Waar wil je ook alweer naar toe? Wat zijn je doelen? Ga op zoek naar vacatures en solliciteer. Vandaag heb je de maan aan jouw kant staan.

Journal opdracht: schrijf op waar je vandaan komt, wat je successen zijn en wat je wilt bereiken. Dit kan zijn op gebied van werk, gezin, maar ook op het gebied van ontspanning of plezier (houd de nieuwe maan in Leeuw in je achterhoofd). Plan een leuke roadtrip door Nederland of bedenk manieren om vrienden en familie te zien in deze coronaperiode.


Dit zijn onze laatste artikelen:

Selfcaresunday: de keuken in

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: de keuken in.

Follow Friday: @jenniefromtheblog

Welkom bij onze follow friday, want sharing is caring. Een hippe huisvrouw houdt inspirerende en mooie accounts niet voor zichzelf, maar deelt deze met anderen. Iedere vrijdag delen wij een account waarvan wij vinden die het waard is om te volgen. Deze keer in follow friday: @jenniefromtheblog.

De vuurtekens in de astrologie

Het alfabet van de astrologie, zo worden de tekens, de planeten, de huizen en de aspecten samen genoemd. Al deze factoren geven een beschrijving van een karakter, een gevoel of de energie die je voelt. Deze keer hebben we het over het vuurteken.

Er zijn vier tekens in de astrologie: vuur, water, aarde en lucht. De dierenriemen zijn hieronder verdeeld en kunnen in grote lijnen al iets over het karakter van iemand zeggen.

 • Vuur: Leeuw, Ram en Boogschutter.
 • Water: Kreeft, Schorpioen en Vissen.
 • Aarde: Steenbok, Maagd en Stier.
 • Lucht: Waterman, Weegschaal, Tweelingen.
Gerelateerd artikel: Lees ' MAANdag: nieuwe maan in Leeuw' en ontdek wat dit vuurteken kan doen voor jou deze maand.

Leeuw, Ram en Boogschutter

De drie sterrenbeelden die onder het vuurteken vallen zijn verbonden met het woord ‘passie’. Het enige teken dat licht geeft en dat zul je merken aan de energie die zij geven. Ze zijn gedreven, eerlijk en optimistisch. Ze laten zich niet makkelijk uit het veld slaan en geloven in zichzelf en de ander. Het vuurteken denkt groots en ziet mogelijkheden, maar vergeet daardoor soms de kleine, concrete dingen in het leven.
Het vuurteken houdt ook wel van aandacht en in de spotlight staan, van complimenten kun je een vuurteken letterlijk zien groeien en doen zij nog harder hun best. Wel hebben zij de ruimte nodig om zichzelf te zijn en kan het zijn dan zij zich van tijd tot tijd even terugtrekken.

Sterrenbeeld vs ascendant

Ben jij een vuurteken en herken je wel een aantal dingen, maar voelt het toch niet helemaal als jij? Dat is helemaal niet gek. We hebben allemaal ons sterrenbeeld, dit is berekend aan de hand van de dag van het jaar waarop we geboren zijn. Dat is hoe we van binnen zijn. Hoe we onszelf presenteren aan de buitenwereld en hoe we reageren, dat komt meer vanuit je ascendant, die wordt bepaald aan de hand van je geboortetijd. Dit kan dus een mix van bepaalde sterrenbeelden en tekens zijn, waardoor niet alles voor jou hoeft te gelden. Nieuwsgierig wat jouw ascendant is, bereken deze hier. Herken je jezelf of juist helemaal niet? Laat een reactie achter onder dit artikel.

BoekenBoeken


Dit zijn onze laatste berichten:

Column: ‘Het zal de leeftijd zijn’

In mijn laatste jaar als twintiger heb ik een bucketlist afgewerkt, het onderste uit de kan gehaald en vooral veel genoten. Nu ik dertig ben, geniet ik wederom van de dingen die ik doe. Vooral van de dingen die vroeger echt niet ‘cool’ waren.

Zo stel je écht prioriteiten

Een hippe huisvrouw houdt veel ballen in de lucht. Je bent op de hoogte, je regelt je zaakjes en houdt ook nog eens bij wie er wanneer jarig is. Je zorgt voor het huishouden, de boodschappen en oja, vergeet je selfcare niet onderaan je lijstje niet. Prioriteiten stellen is belangrijk, lees hier hoe je écht prioriteiten stelt.

Selfcaresunday: begin, start, ga.

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: begin, start, ga.

MAANdag: nieuwe maan in Leeuw

Aanstaande woensdag is het nieuwe maan in Leeuw. Weer een mooi moment om nieuwe intenties en wensen te maken voor de aankomende maand. Welke invloeden en energie je kunt voelen met de maan in Leeuw, lees je hier.

Sinds we het boek ‘Leven met de maan’ van Yasmin Boland in huis hebben, bladeren we er iedere dag wel even in en zijn we al bezig geweest met onze nieuwe maan wensen. Dit boek zorgt voor zoveel herkenning, we zien onze persoonlijke eigenschappen terug, maar ook een bepaalde energie die we voelen deze maand. We zijn enorm nieuwsgierig geworden door deze mysterieuze lichtgevende bol en delen graag wat we al weten.

Gerelateerd artikel: Lees 'MAANdag: nieuwe maan in Kreeft' over de invloeden van vorige maand

Nieuwe maan

Het doel van de maanrituelen is het manifesteren van je dromen. De nieuwe maan kan aanvoelen als een rustige tijd, maar eigenlijk is het de start van iets nieuws. In deze fase plant je de zaden van je dromen en ben je bezig met een schone lei, potentie en dromen.
Je dromen, wensen of intenties maak je aan de hand van de dierenriem waar de maan zich in bevind, zo werk je iedere maand aan een ander aspect van je leven.

Gerelateerd artikel: Lees ' Een nieuwe maan ritueel: zo doe je dat' om je intenties waar te maken

Invloeden van het sterrenbeeld Leeuw

Een leeuw houdt van een podium en van aandacht. Het is helemaal niet gek om jezelf aankomende maand in de spotlights te zetten. Vier het leven en schroom niet om dit uitbundig te doen. Onderzoek je kwaliteiten, maak indruk op anderen, laat je zien. Een leeuw kan wel eens opscheppen, maar dit is geen arrogantie. Dit vergt juist moed, laten zien wat je in je mars hebt. Laat de leeuw in jou zien en open je hart. Geniet van de roes die in de lucht hangt, laat het serieuze, volwassen gedoe een beetje los en geniet.
Het sterrenbeeld Leeuw gaat samen met de zon, de warme, stralende zon. Deze maand draait om warmte. Dit kun je terugvertalen naar lief zijn voor anderen, goede daden verrichten en iemand in het zonnetje zetten.

Gerelateerd artikel: Lees ‘Een volle maan ritueel: zo doe je dat’ het andere hoogtepunt van de maancyclus

Activiteiten voor aankomende maand:

 • Deze tijd is ook geschikt om op vakantie te gaan. Fantaseer over waar je heen wilt gaan en ga een paar dagen weg, al is het in eigen land.
 • Zet plezier deze maand bovenaan je to do-lijstje.
 • Geef wat vaker een oprecht compliment, leeuwen groeien hiervan.
 • Trek kleding aan waar je je sexy in voelt.
 • Flirt! Laat de leeuw in je los, je bent nooit te oud en te getrouwd om te flirten.
 • Ontdek je creatieve kant of probeer iets nieuws. Wat betekent creativiteit voor jou, uit het zich in kunst maken, schrijven, organiseren of fantaseren?
 • Verricht een een goede daad en neem de lof met open armen in ontvangst.
 • Werk aan je zelfvertrouwen. Doe iets nieuws.
 • Werk aan je leiderschap. Volg een cursus, lees er een boek over en probeer nieuwe dingen uit, op werk of thuis.
 • Neem een massage, verwen jezelf.
 • Verwen een ander. Bereid een lekkere maaltijd of geef een dagje sauna cadeau.

Los van de dierenriem, hebben nog veel meer aspecten invloed op de energie die jij voelt van de maan. Het alfabet van de astrologie wordt dat genoemd en bestaat uit de tekens van de dierenriem, de planeten, huizen en aspecten, maar daarover komt later meer online. Wij doen het stap voor stap en nemen jou stap voor stap mee. Ben je zo nieuwsgierig geworden dat je niet wachten? Ontdek het dan zelf en bestel het boek via de deze link.

BoekenBoeken


Dit zijn onze laatste berichten:

Column: Help! Mijn kind heeft een hobby!

In het begin was het schattig, we noemden het ‘haar ding’, maar nu begin ik me toch een beetje zorgen te maken. Ik vraag mezelf af waarom zij vastloopt en zich niet verder ontwikkelt. Hoe lang zal deze fase duren? Help! Mijn kind loopt vast!

Selfcaresunday: plantjes verzorgen

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: plantjes verzorgen.

Slow living ochtend routine

Je kunt je dag op verschillende manieren beginnen. En een goed begin is het halve werk en haastige spoed is zelden goed. Dat zegt al genoeg, toch? Go slow, ook in de ochtend. Neem in de ochtend de tijd en je plukt er de hele dag de vruchten van.

Selfcaresunday: intimiteit

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: intimiteit.

Selfcare zou eigenlijk een deel moeten uitmaken van je routine. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen. Door dagelijks of wekelijks te wandelen, jezelf een massage te geven, op te laden door met vrienden te bellen of uitgebreid te koken, neem je even een stapje terug en doe je wat jij fijn vindt en wat jij op dit moment nodig hebt.

Gerelateerd artikel: Lees 'Momlife: Ik wil andere moeders met PCOS inspireren'

Intimiteit in coronatijd

In een eerder artikel schreven we over het nieuwe normaal, er is namelijk een hoop veranderd in de omgang met elkaar. Er zijn zelfs mensen die hun familie al een half jaar of langer niet hebben gezien of hebben vastgehouden. Als vrijgezel zul je ook veel minder fysiek contact hebben gehad de afgelopen maanden, terwijl fysiek contact, intimiteit belangrijk is voor een mens. Van aanrakingen wordt je namelijk blij, ervaar je minder stress en heb je een beter afweersysteem. Knuffelen loont dus.

Gerelateerd artikel: Lees 'De regels van vriendschap' 

Maan in Kreeft

Melissa vertelt ons dat het sterrenbeeld Kreeft graag in z’n huisje kruipt en samen zijn fijn vindt. Het is een sensueel teken, ideaal om intimiteit met een partner op te zoeken vandaag. Heb je geen partner, dan kun je altijd lekker tegen een familielid aanleunen tijdens een film of knuffel je huisdier. Zoek een coronabuddy en knuffel gezellig met die ene vriend of vriendin om je stressniveau op peil te houden.

Fijne zondag, xx


Dit zijn onze laatste artikelen:

Selfcaresunday: Moederdag

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: Moederdag.

Selfcaresunday: spelletje spelen

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: spelletje spelen.

Onze favo duurzame producten voor in de keuken

Stap voor stap duurzamer worden, investeren in spullen waar je langer mee doet, kan hergebruiken en waarbij je weinig of geen afval produceert. Wij zetten onze favo duurzame producten op een rij, welke heb jij al in je keuken?

Column: ‘Alle ballen hoog houden doe ik dus niet meer’

Het einde van de zomervakantie komt in zicht en ik voel mijn focus al langzaam verschuiven. Voorheen zou ik alle ballen proberen hoog te houden, maar dat doe ik dus niet meer.

Deze zomer ben ik veel bezig geweest met schrijven en actief online aanwezig zijn. Ik geniet ervan en ik zou wel willen dat ik hier mijn geld mee zou kunnen verdienen, maar het heeft zeker ook een schaduwkant. Ik zit hierdoor toch meer op mijn telefoon dan ik zou willen. Naast dat het contact met volgers mij veel energie geeft, kost het mij ook energie. Ik heb een extra to do-list in mijn hoofd met wat ik nog wil delen, welke foto ik waarvoor kan gebruiken en vaak vraag ik me af of mijn boodschap wel overkomt.

Gerelateerd artikel: Lees mijn vorige column 'Het zal de leeftijd zijn'

Wat is mijn boodschap eigenlijk?

Een vraag die ik mezelf iedere dag wel stel. Wat is nou eigenlijk mijn boodschap? Bij anderen is (of lijkt) het zo duidelijk. Zij hebben hun account ingericht naar hun beroep, passie of levensstijl en het is overduidelijk waarom je haar of hem volgt. Als ik naar mijn account kijk, zie ik veel verschillende dingen en ik vraag me vaak af, waarom volgen mensen mij eigenlijk? Wat zien zij als mijn boodschap of rode draad?
Wat ik zie als mijn kracht, maar wat ook mijn valkuil kan zijn, is dat ik ook heel veel verschillende dingen leuk vind en ook veel kan. Soms te veel. Terwijl ik dit typ, heb ik er een poll op Instagram uit gegooid om hier wat antwoorden op te krijgen. Easy does it.

De focus verschuift

Zes weken lang lag mijn focus online, op het creëeren van content en naar buiten treden, terwijl de maan in Kreeft eigenlijk aangeeft dat het beter is om terug naar de basis te gaan. Het knaagde ook wel een beetje afgelopen maand. Vooral de vraag, wat wil ik nou? Ik merk nu gewoon dat mijn focus enorm verschuift. Online zijn is leuk, maar juf zijn vergt ook veel energie en ik wil mijn werk goed doen. Ik wil er zijn voor de kinderen. Niemand heeft iets aan een halve juf en halve content. Alle ballen hoog houden doe ik niet meer, ik ben dat aan niemand verschuldigd. Alles wat ik doe, doe ik voor mezelf. Het zal dus wat minder gaan worden hier, mijn juffenleven roept en de eerste weken zijn ‘gouden weken’. Doe je die eerste weken goed, dan heb je daar het hele jaar profijt van, dus dat ga ik doen.

Gerelateerd artikel: Lees 'Zo ga je op een digitaal dieet.'

Digitaal dieet

Ik deed het al eens eerder, een digitaal dieet. Wat minder online, wat meer aanwezig. Wat meer doen wat écht belangrijk is. Wandelen en yoga doen zonder het aan anderen te laten zien. Schrijven van belangrijkere dingen dan artikelen op mijn site. Moeder zijn, vrouw zijn, vriendin en juf zijn, zonder het te laten zien online. Altijd weer een spannend moment, want ik vind het delen en verbinden met anderen zo leuk, maar de Kreeft in mij roept nu heel hard: ‘Terug naar de basis’ en dat is wat ik ga doen.

Fotografie: Sandra Reeb-Gruber van Fotogenoten

BoekenBoeken


Dit zijn onze laatste berichten:

Selfcaresunday: bellen

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: bellen.

Onze favo duurzame producten voor in de badkamer

Stap voor stap duurzamer worden, investeren in spullen waar je langer mee doet, kan hergebruiken en waarbij je weinig of geen afval produceert. Wij zetten onze favo duurzame producten op een rij, welke heb jij al in huis?

Column: De laatste keer

Het is iets langer dan een maand dat we vanuit het kabinet de maatregelen te horen kregen en sindsdien ziet mijn leven er best anders uit. Ik zat naar buiten te kijken, naar de rust op straat en begon na te denken over mijn laatste keren toen alles nog ‘normaal’ was.

MAANdag: laatste kwartier in Stier

We zijn in de laatste fase aangekomen van de maancyclus, het laatste kwartier oftewel afnemende maan. Na het hoogtepunt van de energieke volle maan, is het nu tijd om te ontspannen. Hoe dat zich uit met invloeden van de Stier, dat lees je hier.

Vorige week maandag was het volle maan, een hoogtepunt in de cyclus van de maan. De energie bouwde zich op en heeft voor afronding, resultaat en dankbaarheid gezorgd. Heb je een volle maan ritueel gedaan? Ook al doe je het niet volledig, het is altijd fijn om een lijstje te maken met de dingen waar je dankbaar voor bent. Nu is het tijd om te ontspannen en los te laten. Adem maar een paar keer diep in en uit.

Gerelateerd artikel: Lees 'Mediteren kun je leren' voor ontspanning en diepgang

Afnemende maan in Stier

De maan neemt af en maakt zich weer kleiner voor nieuwe maan, wanneer je weer start met nieuwe intenties en in de nieuwe cyclus. Dit is dus geen tijd om nieuwe dingen te starten, door de invloeden van het sterrenbeeld Stier kun je je vastbesloten en vol energie voelen, maar het is niet de tijd om groots uit te pakken. Het voelt fijn om tijd door te brengen met anderen in een gezellige omgeving. Richt je daarnaast op activiteiten waar je je energie in kwijt kunt. Ga opruimen en maak je weekplanning in orde. Lees hier hoe je écht prioriteiten stelt om je zaken op orde te krijgen.

BoekenBoeken


Dit zijn onze laatste berichten:

Selfcaresunday: wandelen

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: wandelen.

Slow living oefeningen

Weinig tot geen afleiding van de buitenwereld, want zo goed als alles is dicht. Misschien is het fijn om wat rustiger aan de te doen, zoals we in het artikel ‘Go with the slow’ al omschreven. Deze activiteiten passen bij deze slow living levensstijl.

Het nieuwe normaal

Het nieuwe normaal speelt zich grotendeels binnenhuis af. Sinds de maatregelen omtrent het Coronavirus werken we thuis, onderwijzen we thuis en zijn we veel thuis. Deze nieuwe situatie vraagt om een nieuwe standaard, dus leg de lat niet te hoog voor jezelf.

Selfcaresunday: Yoga

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: yoga.

Selfcare zou eigenlijk een deel moeten uitmaken van je routine. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen. Door dagelijks of wekelijks te wandelen, jezelf een massage te geven, op te laden door met vrienden te bellen of uitgebreid te koken, neem je even een stapje terug en doe je wat jij fijn vindt en wat jij op dit moment nodig hebt.

Gerelateerd artikel: Lees 'Slow living ochtendroutine' om dagelijks de mat op te gaan

Maan in Kreeft

Deze maancyclus staat in sterrenbeeld Kreeft, een gevoelig teken dat terug wil naar de basis. Doe dat vandaag een stapje meer en kom tot rust op je mat. Wij kunnen niet uitgepraat raken over de voordelen van yoga. Voor meer verdieping raden we het boek ‘Hatha Yoga’ van Raim Jain aan en leer meer over het lichaam en de chakra’s. Doe vandaag een lesje yin yoga om in contact te komen met je eigen gevoel, boek een les of rol je matje thuis uit en bekijk deze fijne les online.

Fijne zondag, xx


Dit zijn onze laatste artikelen:

Goed voor de weerstand: op blote voeten lopen

Op blote voeten lopen is voor de één vanzelfsprekend en voor de ander een hoge uitzondering. Bij welke groep hoor jij? Wist je dat op blote voeten lopen goed is voor de weerstand en dat het daarnaast nog meer voordelen heeft?

Selfcaresunday: een voetmassage

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: een voetmassage.

Podcasts voor ouders

De opvoedboeken kennen we allemaal wel. Net als de methoden van bekende opvoedgoeroe’s. Wat wij willen horen zijn verhalen van échte ouders, met échte verhalen en diverse manieren van aanpakken die misschien wél passen bij jouw kind en jouw gezin. Deze fijne podcasten stellen je gerust, zorgen voor vermaak en inspiratie, dit lijstje met podcasts zijn speciaal voor ouders.

Wees teken een stapje voor

Het weer is heerlijk en we zijn veel buiten. We smeren ons goed in en drinken voldoende water, maar denk je er ook aan jezelf en anderen om je heen te controleren op teken?

Een teek is een klein spinachtig beestje wat zich graag hecht op een warme en vochtige plek op je lichaam. Is deze teek besmet dan kan hij jou ziek maken. Deze ziekte heet TBE en heeft twee verschillende gradaties. De eerste gradatie komt tussen 7-14 dagen tevoorschijn en uit zich in koorts, hoofdpijn en misselijkheid en dit verdwijnt vaak weer na 2 tot 4 dagen. Gradatie twee treedt op na ongeveer 8 dagen zonder symptomen en kan hersenvliesontsteking veroorzaken. Het komt zelden voor, maar is zeker mogelijk. Lees er meer over op deze website. Ook kunnen teken de ziekte van Lyme veroorzaken.

Gerelateerd artikel: Lees 'Goed voor de weerstand: op blote voeten lopen'

Wees teken een stap voor met deze app

Er is nu een app die tekenactiviteit voorspelt. Hier kun je voor iedere vierkante meter van Nederland zien waar tekenactiviteit is én is het mogelijk een alarm in te stellen die jou eraan herinnert dat je je ’s avonds controleert op teken. De app heet Nature Today en is gratis te downloaden in de Apple store of Google Play. Zo kun je naast veilig de zon in, ook goed voorbereid de natuur in.

Gerelateerd artikel: Lees ' Op de hoogte zónder social media'
BoekenBoeken


Dit zijn onze laatste berichten:

Opvoeden op zonder oordeel

“Wat mooi zeg!”, hoe vaak zeggen wij dit wel niet tegen onze kinderen als zij een tekening hebben gemaakt of een toren van Duplo laten zien. Een zin met een oordeel, maar met weinig betekenis. Probeer wat minder te oordelen en wat meer te opvoeden.

Selfcaresunday: opruimen

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste activiteiten te ondernemen. Deze week: orde.

Column: Een week zonder Instagram

Een week geleden ging ik op een digitaal dieet en verwijderde ik Instagram van mijn telefoon. Ik houd jullie op de hoogte van mijn ervaringen op dit avontuur, want het brengt best wel wat gevoelens teweeg. Na een week zonder Instagram een update.

Follow Friday: @ninapierson

Welkom bij onze Follow Friday, want sharing is caring. Een hippe huisvrouw houdt inspirerende en mooie accounts niet voor zichzelf, maar deelt deze met anderen. Bij Follow Friday delen wij een account waarvan wij vinden die het waard is om te volgen. Deze keer in Follow Friday: @ninapierson.

Nina Pierson (34) is een voorbeeldvrouw op verschillende vlakken. Op haar account zien we berichten met de thema’s duurzaamheid, selfcare en Woman Empowerment Moederschap. Zij vervult zoveel verschillende rollen in haar leven en probeert daarnaast ook goed voor zichzelf te zorgen. Nina is een vrouw die onderneemt, een boek ‘Mama’en’ heeft geschreven, moeder is van twee dochters, geliefde, actief op Instagram en zorgt voor verbinding en een mooie community voor vrouwen.

Gerelateerd artikel: Lees de vorige Follow Friday met @kindrebel

Een hippe huisvrouw omdat..

Nina zoveel doet wat belangrijk is voor vrouwen, moeders en de volgende generatie. Zij draagt er mede zorg voor dat we onszelf niet vergeten, kunnen werken naast het moederschap én dat de volgende generatie vrouwen een een nog mooiere wereld heeft dan wij. Een wereld waarin we elkaar steunen, doen wat juist is om deze zo gezond en duurzaam mogelijk te houden en waarin we onze kwaliteiten benutten. Dankjewel Nina, voor je inspiratie en kracht om dit te doen.

Ben jij of ken jij iemand die het delen waard is bij onze Follow Friday? Neem contact op via de Instagram van de hippe huisvrouw.


Dit zijn onze laatste berichten:

Op de hoogte zónder social media

Zoek je naar het balans tussen een digitaal dieet en op de hoogte zijn van je favoriete bloggers en contact houden met je vrienden en familie? Beperk de overvloed en blijf op de hoogte van wat écht belangrijk is voor jou met deze tips.

De regels van vriendschap

Het mooie van vriendschap, of zelfs een relatie in het algemeen, de regels bepaal je zelf. Wanneer heb jij voor het laatst nagedacht over waarom jullie vrienden zijn en wat jullie ‘ongeschreven’ regels zijn?

Go with the slow

In plaats van go with the flow, neem jij even een stapje terug. Go with the slow is geen momentje selfcare, maar een leven vol selfcare. Kiezen voor innerlijke balans en betekenisvolle momenten in je leven kan heel simpel. Lees snel hoe wij ‘slow leven’.

Een volle maan ritueel: zo doe je dat!

De maan is magisch en zodra je je begint te verbinden met die magische witte bol, zul je merken dat de cyclus van de maan invloed heeft op onze energie, emoties, herinneringen, je maandelijkse cyclus en stemming. Verbind je met de natuur, de kosmos en jezelf en maak jezelf dit volle maan ritueel eigen.

Je kunt dit natuurlijk zo zweverig maken als je wilt, maar als je er kriebels van krijgt, dan start je eerst met het lezen van dit artikel en kies je de elementen uit die bij jou passen om langzaam in de flow te komen. De informatie die wij delen komt gedeeltelijk uit het boek ‘Leven met de maan’ van Yasmin Boland. Een boek wat eigenlijk standaard op je nachtkastje hoort te liggen.

Gerelateerd artikel: Lees over 'Nieuwe maan ritueel: zo doe je dat'

De volle maan fase

Volle maan wordt beschouwd als het hoogtepunt van de maancyclus. De energie stapelt en stapelt zich op tot een grote, lichtgevende bol. Als je maangevoelig bent, kan het zo zijn dat je onrustig slaapt en je opgewonden voelt. Volle maan draait om een hoogtepunt bereiken en oude zaken loslaten. Het draait om dankbaarheid, vergiffenis en met een schone lei beginnen. Als je menstruatiecyclus gelijk loopt met de maancyclus, zou je tijdens volle maan menstrueren om weer opnieuw te kunnen beginnen.
Volle maan kun je gebruiken om te werken aan negatieve gevoelens, angsten, teleurstellingen en ruzies. Aan de slag om het karma te laten gaan.

Gerelateerd artikel: Lees' Volle maan in Waterman' en kijk welke vragen je jezelf kunt stellen

Volle maan ritueel

 1. Zoek een rustig plekje, waar je comfortabel zit en niet gestoord wordt. Dit is jouw moment.
 2. Haal een paar keer diep adem, voel je aanwezig en in het moment.
 3. Denk nu aan een gewoonte, een gedachten, een idee wat je ergert of iemand waarmee het niet lekker loopt. Dit kan ook iets zijn uit je kinderjaren.
 4. Schrijf deze dingen op.
 5. Visualiseer deze dingen en personen, probeer aan de kleur van roze te denken (de kleur van liefde) en beeld je in dat de personen waar je aan denkt, naar je lacht. Creëer een goed gevoel tussen jullie.
 6. Zeg hardop dat je jezelf of diegene vergeeft en laat de visualisatie los.
 7. Je kunt het papier eventueel verbranden (op een veilige plek).
 8. Je hebt je wrok nu losgelaten en die plek gaan we nu vullen met dankbaarheid.
 9. Maak nu een lijstje met minstens drie dingen waar je dankbaar voor bent en schrijf deze op.
 10. Lees deze nog eens door en voel de dankbaarheid in je lichaam.
 11. Ook dit papier kun je verbranden, de volle maan staat voor loslaten.

Volle maan in 2020

Volle maan in Waterman 3 augustus
Volle maan in Vissen 2 september
Volle maan in Ram 2 oktober
Volle maan in Stier 31 oktober (Blauwe maan)
Volle maan in Tweelingen 30 november (gedeeltelijke maansverduistering)
Volle maan in Kreeft 30 december

BoekenBoeken


Dit zijn onze laatste berichten:

Zo ga je op een digitaal dieet

Disconnect to connect, off the grid, meer focus, minder afleiding, hoe je dat doet? Door te starten met een digitaal dieet. Volg de kleine stappen voor een groot effect.

Column: Digitaal Dieet

Je zal er zelf ook wel al een paar keer over hebben nagedacht. Even offline, even geen social media, even minder doelloos scrollen op je telefoon. Of het nou op social media, online shoppen of whatsappen is, we kunnen ons erin verliezen. Ik ga op een ‘digitaal dieet’ en neem je mee op dit avontuur.

6 x mindful voor thuis

Mindful hoeft niet alleen maar op de yogamat. Ook thuis kun je aan de slag met mindfulness, want zeg nou eerlijk soms voelen we allemaal wel eens wat onrust in ons lijf. Deze periode van veel thuis zijn is het geschikte moment om te oefenen met deze tips.

MAANdag: Volle maan in Waterman

Vanavond, vanaf 17.59 is het volle maan. Samen met de nieuwe maan, is de volle maan een hoogtepunt uit de maancyclus. Volle maan staat voor de alles-of-niets-fase en staat voor afronding, resultaat en dankbaarheid. Hoe dat tot uiting komt met invloeden van het teken Waterman, lees je hier.

Het boek van Yasmin Boland, ‘Leven met de maan’, hebben we al meerdere keren van ons nachtkastje gepakt. Het is zo’n boek wat je er vaak bij pakt om weer even terug te pakken op je intenties en kijken wat het ook alweer betekent. Een hoogtepunt in de maancyclus is de volle maan. De maan die eigenlijk de meeste indruk maakt, door zijn grootte, het licht en zijn aantrekkingskracht.

Gerelateerd artikel: Lees 'Alles over affirmaties, visualisaties, mantra's en mediteren'

Afronden, resultaat en dankbaarheid

Deze maand stond de nieuwe maan in Kreeft. Als je een nieuwe maan-ritueel hebt gedaan, heb je misschien je intenties opgeschreven en ervaren dat je je wat meer hebt teruggetrokken deze maand en meer tijd hebt doorgebracht met familie. De maan staat nu nog steeds in Kreeft, maar de volle maan heeft nu invloeden van het dierenriemteken Waterman. Dingen staan te gebeuren en dat weten we instinctief of je hebt misschien sterke aanwijzingen gekregen dat je op de goede weg bent.
Deze fase staat in het teken van resultaat en afronding. Zijn je intenties nog niet voltooid of heb je er een paar losgelaten tijdens de fase van het eerste kwartier? Voel je dankbaar voor wat je tot nu toe hebt bereikt, de drive die je voelt en alle goede dingen in je leven. Het is een goed moment om dankbaarheid en te vergeven, dit is niet de fase voor kritiek. Laat dingen los en voel je vrij.

Gerelateerd artikel: Lees ‘Een volle maan ritueel doe je zo!’

Volle maan in Waterman

Tijdens volle maan kunnen er emoties naar boven komen. Emoties waar je iets mee kunt doen. Mensen met het sterrenbeeld Ram, Tweelingen, Leeuw, Weegschaal, Boogschutter en Waterman gaan zeer goed op deze volle maan. Andere sterrenbeelden zullen meer uitdaging ervaren. De energie van Waterman is de voorbode van verandering en vooruitgang. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Ben ik de romantiek van het leven uit het oog verloren?
 • Heb ik teveel in mijn hoofd geleefd en te weinig met mijn hart?
 • Heb ik de dingen te veel op mijn manier gedaan, alleen omdat ik dat leuk vond?
 • Heb ik mijzelf deze maand de kans gegeven om vooruit te komen?

Meer lezen? Bestel het boek ‘Leven met de maan’ van Yasmin Boland hier.

BoekenBoeken

Dit zijn onze laatste berichten:

Sta jij al op de kop?

Deed jij de handstand ook toen je kind was? Waarom nu eigenlijk niet meer? De handstand heeft namelijk veel voordelen voor je lijf en is makkelijk thuis te oefenen. Dus, waar wacht je op en sta op je kop!

Gezonde huisgenoten

Planten zijn niet alleen leuk om naar te kijken, ze kunnen ook nog eens goed voor je gezondheid zijn. Haal deze gezonde huisgenoten in huis en pluk er de vruchten van.

Krokodillenpannenkoeken

Gezond eten is nog nooit zo leuk geweest met deze lekkernij. Zijn hartige pannenkoeken jouw favoriet of eet je kind weinig groente? Verstop de groente dan in een pannenkoek!

Selfcaresunday: de natuur in

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: de natuur in.

Selfcare zou eigenlijk een deel moeten uitmaken van je routine. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen. Door dagelijks of wekelijks te wandelen, jezelf een massage te geven, op te laden door met vrienden te bellen of uitgebreid te koken, neem je even een stapje terug en doe je wat jij fijn vindt en wat jij op dit moment nodig hebt.

De natuur roept

Vele van ons werken binnen, kijken veel naar het scherm van hun computer, telefoon of televisie en hebben misschien zelfs weinig groen in hun straat of huis. Ja, oke, vast wel een cactus of een mooie Monstera in de hoek, maar dat is niet genoeg om te aarden.
Op de website van Staatsbosbeheer lezen wij dat de natuur opzoeken bijdraagt aan een positieve gezondheid. Daar bedoelen zij mee dat het niet alleen lichamelijke ziektes kan verminderen, maar er ook voor zorgt dat je mentaal sterker in je schoenen staat. De natuur in gaan zorgt voor minder stress, het stimuleert beweging en het kan zorgen sociale contacten. Allemaal dingen die ervoor zorgen dat je happy bent.

Gerelateerd artikel: Lees 'Slow living oefeningen' om je dag wat af te remmen

Maan in Steenbok

Melissa vertelt dat de maan in Steenbok staat vandaag. Een steenbok heeft het aardse teken en houdt van de natuur. Omdat het morgen volle maan is, kan de energie die in de lucht hangt kan een gevoel van onrust geven. Het bos, het strand, maar ook het park om de hoek kan ervoor zorgen dat je je gedachten op een rijtje kunt zetten en fris aan een nieuwe week kunt beginnen. Ga wandelen, samen of alleen en zoek de natuur op.

Fijne zondag, xx


Dit zijn onze laatste artikelen:

Thuiswerken met een kind, zo doe je dat!

De grote vraag waar veel ouders op dit moment tegenaan lopen: ‘Hoe kan ik thuiswerken als mijn kind ook thuis is?’ Kan dit überhaupt? Wij zijn op onderzoek gegaan en zijn tot de volgende oplossingen gekomen, hopelijk werkt het ook voor jou.

Op afstand voor je familie zorgen, hoe doe je dat?

Zorgen voor je familie is voor vele van ons vanzelfsprekend, maar soms kan de afstand of het advies omtrent het COVID-19 virus om afstand te bewaren is het soms wat lastiger om voor mensen die je lief hebt te zorgen. Hier wat tips om de afstand te verkleinen.

Voorkom dat je ziek wordt met deze tips

Alle kleine beetjes helpen en hoewel je je gezondheid niet altijd onder controle kunt houden, kan je er natuurlijk wel alles aan doen om te voorkomen dat je ziek wordt. De belangrijkste tips hebben wij even op een rijtje gezet.

Cadeautips voor een peuter

Cadeautjes zijn natuurlijk heel persoonlijk, maar op jonge leeftijd vaak nog wel leeftijdgebonden. We hebben in samenwerking met o.a. bol.com een lijstje met cadeautips gemaakt, omdat de meeste moeders (en tantes) dat wel kunnen gebruiken.

De eerste verjaardag van een kind is vaak een grote mijlpaal in het leven van ouders, maar het échte spelen komt daarna pas. Wat vindt het kind leuk en waar is het aan toe? Is het bijvoorbeeld helemaal gek van poppen, dino’s of buiten spelen? Dan is een gericht cadeau, geschikt voor de peuterleeftijd, een perfect cadeau.

Hieronder een lijstje met cadeau’s voor peuters. Nog een tip: vind je een cadeau wat aan de dure kant? Leg met een aantal geld bij elkaar en verras de peuter met een groter cadeau.

SpeelgoedSpeelgoed

Een Wobbel €99.-

Kinderen vermaken zich vaak het best met de meest simpele dingen. Een Wobbel is daar een goed voorbeeld van. Deze kromme plank zorgt voor oneindig veel mogelijkheden. Kinderen kunnen klauteren, klimmen en oefenen met balans. Perfect voor een klimgrage peuter.

Reuzenkwartet €6.99

Langzaam komt de mogelijkheid om samen een spel te spelen tot stand. Het begint bij plaatjes zoeken, letten op kleuren en oefenen met ‘om de beurt’. Dit kwartet van Dick Bruna is speelplezier voor de komende jaren.

Magnetisch visspel €25.-

Goed voor het oefenen van de concentratie, oog-handcoördinatie en kleuren. Een mooi houten visspel met vier hengels zorgt voor urenlang speelplezier. Je hebt ook nog een kartonnen versie of als spel met dobbelsteen.

Een vlieger €10

Naar buiten als het waait was nog nooit zo leuk met deze vlieger. Ga voor deze meeuw, een regenboog of een van deze dieren.
Simpel te besturen en veel pret in de wind.

Duplo €8 – 80

Duplo is tijdloos en favoriet bij veel kinderen en van jongs af aan al prima te doen. Je hebt pakketten van kleine prijsjes, zoals babydieren of een brandweer en grote pakketten zoals een kermis, een huis of een treinbaan.

Een paraplu €10-18

Wat papa of mama heeft, wil de peuter vaak ook. Hoe leuk is het als je een eigen paraplu hebt, met poezen, waar je ook nog eens de regendruppels op kunt zien?
De keuze is reuze.

Een vogelhuisje €16,95

Creatief bezig zijn met je peuter. Schilder samen dit vogelhuisje en hang deze in de tuin of op het balkon.

Houten puzzel €23,31

Deze houten puzzel is leuk voor peuter én straks als kleuter. Je oefent hiermee de kleuren, het ruimtelijk inzicht en de volgorde van het alfabet.

Treinbaan €29.95

Deze houten treinbaan van Ikea is bij ieder kind wel een succes. Banen bouwen, treinen laten rijden (en botsen) en heerlijk spelen op de grond. Ook zijn hier losse onderdelen beschikbaar om de baan uit te breiden.

Pizza 24 delig €9.99

Heeft de peuter al een speelkeuken? Dan is deze pizza van Ikea een leuke aanvulling. De peuter kan zelf kiezen wat er op de pizza komt en deze serveren aan de visite.

Een museumjaarkaart €33.-

Geef je liever een uitje cadeau en zijn papa en mama ook van de musea? Dan is een museumjaarkaart voor kinderen een leuk idee. Vanaf 2 jaar verlenen de meeste musea namelijk niet meer gratis toegang.

Heb je zelf nog een leuke tip? Laat deze dan achter in een reactie onder dit artikel. Wij hebben wat cadeau’s uitgelicht, maar vraag of de ouders een verlanglijstje hebben of geef een boek, entreekaartje van een speeltuin/pretpark of coole zonnebril cadeau. Peuters houden van de meest simpele dingen.

BoekenBoeken

Dit zijn onze laatste berichten:

Column: Heel Holland hamstert

De angst wordt steeds groter, het Coronavirus neemt de dagelijkse gang van zaken over en mensen zijn aan het hamsteren geslagen. Is dit echt nodig of is handelen uit angst?

Onmisbare ingrediënten, heb jij ze al in huis?

We komen allemaal wel eens een dag (of twee) in de week tegen dat je geen zin hebt om te koken. Je kan de vriezer nog checken op restjes, maar als je zorgt dat je de volgende ingrediënten in huis hebt, maak jij in een handomdraai een maaltijd klaar.

Laat je kind los!

De kinderen van tegenwoordig hebben het goed. Denk maar aan de alle mogelijkheden en keuzes die ze hebben als je het vergelijkt met vroeger. Op alle vlakken hebben zij het beter, behalve op één vlak: de kinderen van tegenwoordig zijn nooit meer alleen.

Deze vraag zou je jezelf iedere dag moeten stellen

Je hart of je hoofd volgen? Keuzes maken is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Behoed jezelf voor impulsieve, gedachten, handelingen en keuzes. Stel jezelf daarom iedere dag(en misschien wel vaker) dezelfde vraag.

Iedere dag maken we tientallen keuzes, misschien zelfs meer. Sommige keuzes, zoals hoe laat je naar werk gaat of dat je iedere dinsdag gaat sporten maak je voor een langere periode, die zitten in je routine. Maar soms worden we beïnvloed door vrienden en familie, soms door social media en reclames. Dan lijkt het gras soms groener aan de overkant en zou je ook wel iets willen doen/aanschaffen/uitproberen/hebben. Hoe behoed je jezelf nou voor deze impulsieve handelingen?

Vraag in plaats van volg

Je hart volgen klinkt natuurlijk mooi en dat is in veel gevallen ook echt waar het om gaat, maar soms neemt je hoofd een loopje met je hart. Dat overkomt iedereen wel eens. Om ervoor te zorgen dat je écht je hart volgt en je niet naar leiden door invloeden van buitenaf, kun je jezelf bevragen en er is één vraag die alles dekt. [Tromgeroffel]
Stel jezelf de vraag: ‘Voegt dit waarde toe aan mijn leven?’ In het Engels vinden wij hem mooier eigenlijk mooier: ‘Does it add value?’ The minimalists hebben hier een mooi stuk over geschreven.

Impulsen

Een nieuwe auto? Niet zomaar doen, vraag jezelf eerst af: ‘Does it add value?’
Nieuwe ketting, nieuwe hakken, nieuwe set borsten? Voegt dat waarde toe aan mijn leven of doe ik het voor een ander? Is een tropische vakantie boeken echt nodig of is het alleen maar omdat je mooie foto’s op social media zag?
Het gaat niet alleen om producten, maar het kunnen ook keuzes zijn met betrekking tot je levensstijl. Je hoeft niet te gaan boksen of vegan te gaan eten als je vriendin dat vraagt, maar het voor jou geen waarde heeft, er zijn andere manieren om gezond te blijven. Voegt het echter waarde toe aan jullie vriendschap, doordat jullie dit samen delen: doen!

Stel je jezelf dus vaker deze vraag: ‘Voegt het waarde toe?’ Eigenlijk bij alles wat je doet en iedere keuze die je maakt. Het houdt je geaard, het zorgt ervoor dat je vasthoud aan jouw waarden en normen en je daadwerkelijk je hart volgt. Het leidt tot een betekenisvol leven en dat willen we uiteindelijk toch allemaal?

Meer lezen van ‘The Minimalists? Lees hier hun boek ‘Essential’ en ‘Everything that remains’, voor een betekenisvol leven met minder.


MAANdag: Eerste kwartier

Vorige week maandag was het nieuwe maan in Kreeft, vandaag zijn we aangekomen bij het eerste kwartier. Als je leeft met de maan, is dit ook weer een nieuwe fase. Wat dat betekent leggen we in dit artikel uit.

De maancyclus bestaat uit acht fasen, met twee hoogtepunten: nieuwe maan en volle maan. De cyclus start met nieuwe maan, gevolgd door de wassende maan en het eerste kwartier. Hierbij is de maan voor de helft te zien. Hierna groeit de maan door met nog een wassende maanfase met als resultaat de volle maan. Daarna wordt de maan weer kleiner in de afnemende maanfase, laatste kwartier en tot slot nog een keer de afnemende maan, waarna de cyclus opnieuw begint met nieuwe maan. De maan doorloopt in deze cyclus (van ongeveer 30 dagen) alle tekens in de dierenriem.

Gerelateerd artikel: Lees 'Een nieuwe maan ritueel, zo doe je dat'

Eerste kwartier fase

De maan is precies voor de helft verlicht tijdens het eerste kwartier. Vanaf nieuwe maan ben je misschien wel bezig geweest met het maken van nieuwe intenties en wensen tijdens je nieuwe maan ritueel. Het is een rustige periode die draait om dromen, potentie en een schone lei. Tijdens het eerste kwartier fase is het tijd om actie te ondernemen. Lees je intenties en wensen nog eens door, visualiseer deze en kijk wat je nodig hebt om je dromen te laten uitkomen.

Grijpen of laten gaan

In deze periode kun je je onzeker voelen over je dromen of intenties of er gebeurt iets waardoor het lastiger wordt om aan je droom te werken. Laat je niet zomaar uit het veld slaan. Het kan een test zijn, een test om te kijken of je betrokkenheid nog hoog is. Komt je droom echt vanuit je hart? Dit is ook het punt om je droom te laten gaan als dat niet zo is. Ook dat is oké. Laat je niet te erg beïnvloeden door je ego of andere mensen. Maak de keuze, ga je deze droom grijpen of laat je hem gaan?

Volle maan

Na de halve maan werkt de maan nogmaals wassend naar de volle maan toe. Jij hebt nog tijd om actie te ondernemen en je dromen waar te maken, want bij volle maan is het tijd om te evalueren, te reflecteren en langzaam los te laten. Ook hier komt een artikel over, een ritueel om tijdens volle maan uit te voeren. Heb je ondertussen moeite om tot actie te komen? Lees dan hier hoe je écht prioriteiten stelt. Wil je dagelijks bijhouden hoe de maan staat? Download deze app of kijk op deze website. Wij hebben het boek ‘Leven met de maan’ van Yasmin Boland op ons nachtkastje.

BoekenBoeken


Selfcaresunday: mediteren

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: mediteren.

Selfcare zou eigenlijk een deel moeten uitmaken van je routine. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen. Door dagelijks of wekelijks te wandelen, jezelf een massage te geven, op te laden door met vrienden te bellen of uitgebreid te koken, neem je even een stapje terug en doe je wat jij fijn vindt en wat jij op dit moment nodig hebt.

Gerelateerd artikel: Lees 'Go with the slow', waarom langzaam leven zo fijn is.

Mediteren

Wij hebben een haat-liefde relatie met mediteren. De wil is er, maar de uitvoering wat minder. We fantaseren over een staat van zijn, van rust en als we onze ogen sluiten en onze natuurlijke ademhaling in en uit volgen, hebben we al snel het idee dat we een uur met onze ogen dicht zitten en dan blijkt het nog maar 5 minuten te zijn als we stiekem naar de tijd spieken. Herkenbaar?
Mediteren moet je leren, in dit artikel leggen we uit hoe je jezelf traint in deze oefening, want als je eenmaal in de flow zit, brengt het je wel wat het belooft te doen. Op deze blog lees je 14 wetenschappelijke bewijzen dat mediteren gezond is. Positievere emoties, een beter immuumsysteem en een betere concentratie zijn daar drie voorbeelden van. Daar pluk je wel pas de vruchten van als je het een langere periode aan mediteren doet, even doorzetten dus.

Maan in Weegschaal

Melissa vertelt dat de maan deze zondag in Weegschaal staat. De Weegschaal is een luchtteken en die kan nog wel eens met het hoofd in de wolken belanden. Meditatie kan een goede oefening zijn op deze selfcaresunday om weer even te aarden. Het gaat een met een weegschaal nou eenmaal allemaal om balans.

Fijne zondag, xx


Follow Friday: @kindrebel

Welkom bij onze Follow Friday, want sharing is caring. Een hippe huisvrouw houdt inspirerende en mooie accounts niet voor zichzelf, maar deelt deze met anderen. Bij Follow Friday delen wij een account waarvan wij vinden die het waard is om te volgen. Deze keer in Follow Friday: @kindrebel.

Anne (30) is een vrouw met een missie: een kindness revolutie starten. Zij wordt gelukkig van liefdevolle verhalen vertellen over een mooie wereld. Dit doet zij door middel van haar merk: Kindrebel. Een merk voor kinderen, onze toekomst.

Gerelateerd artikel: Lees de vorige Follow Friday met @jenniefromtheblog

Drie helden. Drie shirts.

Bij Kindrebel kies je een shirt op basis van een verhaal. Bij ieder shirt is ook een boek te bestellen, waar alledrie de verhalen in beschreven staan. De prints komen overheen met de verhalen in het boek en zo dragen de kinderen een belangrijke boodschap met zich mee. De verhalen zijn geïnspireerd door door Frida Kahlo, Martin Luther King en Gandhi, met de thema’s jezelf mogen zijn, respect en vriendelijkheid. Belangrijke waarden om door te geven aan de kinderen van de toekomst.

Een hippe huisvrouw omdat..

Anne onderneemt met net zo veel vriendelijkheid als Gandhi. Ze is een mooi mens en heeft goed over de boodschap, de prints en de verhalen nagedacht. Ze heeft respect voor het proces van het product en werkt met Nederlandse bedrijven om de shirts te bedrukken en te maken. En nog leuker: van alle reststoffen maken zij knuffels.
Daarnaast is zij moeder van een zoon (2), geliefde van een fijne vent en is ze echt om te knuffelen. What not to like en zeker someone to follow.

Ben jij of ken jij iemand die het delen waard is bij onze Follow Friday? Neem contact op via de Instagram van de hippe huisvrouw.


Mediteren kun je leren

Wil je graag de voordelen van mediteren ervaren, maar heb je na vijf minuten al het idee dat je een uur met je ogen dicht zit? Of probeer je je gedachten één voor één weg te duwen tot het stil is en lukt het je niet om de rust te vinden? Lees dan deze how to, want mediteren kun je leren.

Iedereen die begint met mediteren loopt tegen dezelfde dingen aan, bij de één gaat het wat makkelijker dan de anders, maar met een beetje oefenen kom je al een heel eind. Deze how to zorgt ervoor dat je langzaam tot die staat van ‘zijn in het moment’ komt en steeds langer kunt volhouden. Hieronder staat stapsgewijs hoe je kunt starten met het leren mediteren.

Gerelateerd artikel: Lees over mediteren bij 'Een nieuwe maan ritueel doe je zo'

Voel je op je gemak

Belangrijk is dat je er op verschillende manieren voor zorgt dat je je op je gemak voelt. Creëer een plek in huis waar je comfortabel zit, niet gestoord kunt worden en omgevingsgeluiden kunt dempen. Zorg dat ook de kleding die je aan hebt tijdens het mediteren comfortabel zijn. Een broek die te strak zit of een shirt je telkens naar beneden moet trekken is niet gemakkelijk. Ga even naar het toilet bijvoorbeeld, snuit je neus en doe je haar in een knot. Zorg ervoor dat je tijdens je meditatie niet afgeleid wordt door deze kleine dingen.

Sluit je af

Letterlijk je telefoon op stil, in een ruimte waar je niet gestoord kunt worden en kies ervoor dit moment voor jezelf te nemen. Om te beginnen met mediteren kun je ervoor kiezen om het mediteren op een vast moment van de dag te doen. Bijvoorbeeld als je wakker wordt of voor je naar bed gaat. Werkt een ander moment beter voor jou, gewoon doen. Je kunt iedere dag oefenen, maar je kunt ook beginnen met één of een paar keer in de week. Dit is jouw moment.

Gerelateerd artikel: Lees 'Alles over affirmaties, visualisaties, mantra's en mediteren'

Begin klein

Grote dingen bereiken, begint met kleine stapjes. Probeer dus niet direct een half uur te mediteren, want de kans is groot dat dat mislukt. Start eens met 5 minuten.
5 minuten mediatie met begeleiding (Engels).
– 5 minuten meditatie met geluiden.

Mocht je het niet fijn vinden om iets op te zetten, zet dan de wekker op je telefoon op 5 minuten of doe het zonder en kijk hoe lang je het volhoud.

Ademhaling en gedachten

Gedachten zullen je hoofd in schieten en misschien heb je van mediteren begrepen dat het juist de bedoeling is dat je helemaal niks denkt. Vooral als je begint, is dat heel lastig en ook als gevorderde zul je altijd gedachten hebben. Het gaat er juist om wat je met die gedachten doet. Observeer je gedachten en laat ze gaan. Vorm geen oordeel. Accepteer dat ze er zijn en laat ze weer gaan. In het begin zul je jezelf misschien vaak moeten ‘herpakken’, maar dit zal steeds minder worden.
Vind je het echt lastig om met je gedachten om te gaan, houd je dan bezig met je ademhaling. Volg je natuurlijke ademhaling rustig in en uit.

Wat je ook kunt doen is een adem-meditatie, waarbij je in 4 tellen inademt, je adem 4 tellen inhoud en weer in 4 tellen uitademt, vasthoud en weer opnieuw. Kleine kans dat je dan nog veel andere gedachten hebt, omdat de focus op het tellen ligt.
Je kunt je ook focussen op een woord of een zin en dit chanten (actieve vorm van meditatie). Hierbij herhaal je dus klanken of woorden voor focus en om in meditatieve staat te komen.

Tip: dit vinden wij een hele fijne video, met pianomuziek, vogelgeluiden en meer. Te gebruiken bij meditaties, yoga en meer.

Heb je vragen? Stel ze gerust, lees er meer over online, er is genoeg te vinden en ga het vooral doen. Probeer dingen uit, kijk wat bij je past en probeer het steeds langer en vaker te doen en pluk de vruchten van de voordelen van mediteren.

BoekenBoeken


De kracht van kokosolie

Waar gebruik jij kokosolie voor? We twijfelden of dit een food of een beauty artikel zou worden, want we houden eigenlijk meer van kokosolie als beautyproduct. Valt je mond nu open van verbazing? Lees dan snel verder over de kracht van kokosolie.

De kokosnoot staat voor ons gelijk aan een tropische vakantie. Die harde, harige vrucht met z’n helder witte binnenkant is een veelzijdig product. Je kan er mee koken en bakken, maar ook in de badkamer (en slaapkamer) is dit een fijn product. Lees gauw verder en voor je het weet heb je straks overal in huis een potje staan.

Gerelateerd artikel: Lees over onze favo natuurlijke producten in de keuken.

Kokosolie als beautyproduct

Misschien ben je nog niet helemaal gewend aan het idee om kokosolie buiten de keuken te gebruiken, maar het kan echt. Kokosolie is een samengeperste substantie en wordt al zo zacht als een olie als het je huid raakt. Het is hierdoor makkelijk om uit te smeren. Probeer kokosolie eens voor de volgende dingen:

 • Als dag- en nachtcrème. Droge of vette huid, het kan allebei. Kokosolie trekt snel in, is voedend en maakt je huid lekker zacht.
 • Als bodylotion. Smeer na het douchen (of uitgebreid badderen) je lichaam lekker in met de olie. Je ruikt lekker en je voelt heerlijk zacht aan. Het is een natuurlijk product dus geen parfums en andere stofjes toegevoegd. Ook dus te gebruiken voor je kindje.
 • Als massageolie. Verras je partner of jezelf met een massage en gebruik hier gewoon kokosolie voor, zorg dat je altijd een potje naast je bed hebt staan.
 • Als glijmiddel. Waarom eigenlijk niet? Het is glad, glijdt lekker én is een natuurlijk product.
 • Als haarmasker. Masseer het op je hoofdhuid en in je punten. Laat het een uurtje intrekken en was daarna je haar.

Tip: Bewaar een lege potjes en vul deze met kokosolie, zo heb je er eentje in de keuken, badkamer én slaapkamer.

Gerelateerd artikel: Lees over onze favo natuurlijke producten in de badkamer.

Gebruik jij kokosolie ergens anders voor? Wij zijn erg benieuwd en vullen ons lijstje graag aan met jouw tip. Laat een reactie achter onder dit bericht.


Momlife: “Ik wil andere vrouwen met de diagnose PCOS inspireren”

In gesprek met moeders, want je verhaal kwijt kunnen en merken dat je niet de enige bent, kan heel veel met je doen. In ‘Momlife’ lees je een gesprek van moeder tot moeder. Deze keer praten we met Charlotte over PCOS.

Charlotte (31) kreeg begin 2015 de diagnose PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom), een hormonale afwijking waarbij de eisprong vaak uitblijft en je niet, of zeer onregelmatig, ongesteld bent. Het is een syndroom waarbij er cysten op de eierstokken groeien en het komt voor bij 5 tot 10 procent van alle vrouwen.

De taboe doorbreken

Het moeilijk zwanger kunnen worden is nog steeds iets waar weinig over gesproken wordt en toen Charlotte haar diagnose kreeg, stortte haar wereld in. De huisarts gaf aan dat het een lastig traject zou worden. ‘De cysten vormden bij mij een kralenketting en het zou een onmogelijke kwestie worden‘, legt ze uit. Toen zij online de reacties las onder zwangerschapsaankondiging van een Nederlands topmodel, die ook PCOS heeft, besloot zij haar verhaal ook te doen. ‘Ik wil mijn verhaal doen en andere vrouwen met de diagnose PCOS inspireren, zodat ze niet bij de pakken neer gaan zitten.’

Gerelateerd artikel: Lees slow living oefeningen voor meer rust.

Levensstijl aanpassen

Net als het topmodel, heeft Charlotte het roer omgegooid in haar leven. Toen zij op een beurs liep, kwam zij in gesprek met een gynaecoloog die haar motiveerde haar levensstijl te veranderen. Gezond eten en alle P’s laten staan; pasta, pizza, patat en pannenkoeken. Daarnaast krachttraining gaan doen, momenten van rust inplannen en thuis te zijn en niet alsmaar doorgaan met het sociale leven buiten de deur.
‘Ik heb mijn stinkende best gedaan om mijn levensstijl aan te passen. De vraag van de dokter ‘of ik een kinderwens had’, bleef maar door mijn hoofd gaan. Na een tijdje ben ik voor een tweede keer gestopt met de pil om te kijken of er een menstruatie zou komen en er een regelmaat in mijn cyclus zou komen.’
Charlotte geeft aan dat het voor iedere vrouw verschilt, de één heeft baat bij minder werkdruk of stress in haar leven en de ander heeft baat bij beter voor je gezondheid zorgen, maar je hebt het dus voor een groot gedeelte zelf in de hand.

Zwanger

Charlotte en haar vriend woonden net samen en hadden afgesproken om na een jaar of twee te kijken of het ook zou lukken om zwanger te worden. Inmiddels was zij drie weken gestopt met de pil om te kijken of haar cyclus terug zou komen. Op een vakantie waren zij onvoorzichtig geweest, maar met de gedachten dat het toch moeizaam zou gaan, hadden zij er niet op gerekend dat zij zwanger zou worden. Charlotte: ‘Ik vond het niet vreemd dat ik niet ongesteld werd, want dat gebeurde wel vaker natuurlijk. Na twee maanden deed ik toch maar voor de zekerheid een test en ik kon mijn ogen niet geloven: zwanger!’

Bewust bezig zijn met haar lichaam, gezonde voeding en sporten heeft ervoor gezorgd dat Charlotte zwanger is geworden. Ze wil via deze manier andere vrouwen steunen en aanmoedigen om niet op te geven en het roer om durven te gooien, want haar dochter is al twee jaar het mooiste geschenk in haar leven.

Wil je ook je verhaal kwijt in momlife en in gesprek gaan over jouw zwangerschap, bevallingsverhaal of leven met kind? Stuur ons een berichtje en we gaan in gesprek. Samen doorbreken we taboes en laten we andere moeders weten dat ze niet alleen zijn.


MAANdag: nieuwe maan in Kreeft

Vandaag, vanavond om 19.33 om precies te zijn, is het nieuwe maan in Kreeft. Weer een mooi moment om nieuwe intenties en wensen te maken voor de aankomende maand weten wij nu, want we zijn nog wel nieuw op maan-gebied.

Sinds we het boek ‘Leven met de maan’ van Yasmin Boland in huis hebben, bladeren we er iedere dag wel even in en zijn we al bezig geweest met onze nieuwe maan wensen. Dit boek zorgt voor zoveel herkenning, we zien onze persoonlijke eigenschappen terug, maar ook een bepaalde energie die we voelen deze maand. We zijn enorm nieuwsgierig geworden door deze mysterieuze lichtgevende bol en delen graag wat we al weten.

Dubbele maan in Kreeft

Wat een toeval (of niet) dat we deze maand starten met het leren begrijpen van de cyclus van de maan. Vorige maand stond de maan ook in Kreeft, een dubbele maan noemen ze dat. Tijdens het lezen over het sterrenbeeld Kreeft en de onderwerpen die deze maan spelen, kwamen er zoveel dingen overeen. Het voelt echt alsof het klopt. De magische werking van de maan, het is echt waar. We zijn afgelopen maand niet bezig geweest met de maan, maar hebben onbewust toch bepaalde energie gevoeld. Bizar! Aankomende maand gaan wij dus verder in Kreeft en bewust letten op wat we voelen.

Kenmerken van de Kreeft

Ook al is je sterrenbeeld geen Kreeft, iedereen voelt de energie van de maan (vooral vrouwen, omdat wij ook een eigen cyclus hebben). Dit stukje hebben we uit het boek van Yasmin gehaald: “De kreeft is een klein dier met een heel hard schild ter bescherming van een zachte en kwetsbare binnenkant. Dat gevoel kennen we allemaal wel, we zijn beschermend.” De kreeft is een waterdier en heeft een huisje bij zich waar hij zich in kan terugtrekken. Als de maan in Kreeft staat, kun je dat gevoel van tijd tot tijd zelf ook ervaren. Je voelt misschien de behoefte om je terug te trekken, om bij familie te zijn of je broer of zus te bellen.

Ook omdat nieuwe maan in Kreeft ongeveer in het midden van het jaar is, is het ook een goede periode om eens terug te kijken: wat heb je tot nu toe bereikt en hoe voel je je over het afgelopen half jaar? En het is ook een mooi moment om even vooruit te kijken: wat wil je het komende half jaar nog bereiken en wat heb je nodig om zo door te blijven gaan of om weer van start te gaan?

Activiteiten voor aankomende maand

 • Bel je vader, moeder, broer of zus. Loopt het niet zo lekker tussen jullie? Dit is het moment om de relatie te verbeteren.
 • Zorg voor jezelf. De energie van Kreeft is warm en knus.Trek je van tijd tot tijd even terug.
 • Kreeft is een waterteken, dus iets met water doen is goed deze maand. Duik de zee in of neem een bad.
 • Maak nieuwe plannen en doelen voor jezelf. Kreeft is één van de meest dynamische tekens.
 • Probeer angsten en onzekerheden los te laten. Wees niet zo hard voor jezelf (en anderen).
 • Doe een nieuwe maan ritueel, hoe dat in z’n werking gaat lees je hier.

Los van de dierenriem, hebben nog veel meer aspecten invloed op de energie die jij voelt van de maan. Het alfabet van de astrologie wordt dat genoemd en bestaat uit de tekens van de dierenriem, de planeten, huizen en aspecten, maar daarover komt later meer online. Wij doen het stap voor stap en nemen jou stap voor stap mee. Ben je zo nieuwsgierig geworden dat je niet wachten? Ontdek het dan zelf en bestel het boek via de deze link.


Zomer 2020Zomer 2020

Nieuwe maan ritueel: zo doe je dat

De maan is magisch en zodra je je begint te verbinden met die magische witte bol, zul je merken dat de cyclus van de maan invloed heeft op onze energie, emoties, herinneringen, je maandelijkse cyclus en stemming. Verbind je met de natuur, de kosmos en jezelf en maak jezelf dit nieuwe maan ritueel eigen.

Je kunt dit natuurlijk zo zweverig maken als je wilt, maar als je er kriebels van krijgt, dan start je eerst met het lezen van dit artikel en kies je de elementen uit die bij jou passen om langzaam in de flow te komen. De informatie die wij delen komt gedeeltelijk uit het boek ‘Leven met de maan’ van Yasmin Boland. Een boek die standaard op je nachtkastje hoort.

Gerelateerd artikel: Lees over focus in het stuk 'Zo stel je écht prioriteiten'.

De nieuwemaanfase

Het doel van de maanrituelen is het manifesteren van je dromen. De nieuwe maan kan aanvoelen als een rustige tijd, maar eigenlijk is het de start van iets nieuws. In deze fase plant je de zaden van je dromen en ben je bezig met een schone lei, potentie en dromen.
Je dromen, wensen of intenties maak je aan de hand van de dierenriem waar de maan zich in bevind, zo werk je iedere maand aan een ander aspect van je leven. Hierbij kun je ook nog rekening houden met je eigen sterrenbeeld, je ascendant en de huizen en tekens (maar daarover later meer, laten we simpel beginnen).

Het ritueel van nieuwe maan

 1. Maak een lijstje met (minimaal) vijf mensen of dingen waarvoor je dankbaar bent. Schrijf deze op, denk aan deze mensen en dingen en zend hen liefde.
 2. Zet spirituele muziek op waar je je prettig bij voelt (is dit nog too much, dan laat je dat). Steek een kaarsje aan of je diffuser met een fijne geur.
 3. Bepaal je wensen voor de komende vier weken en schrijf deze op. Ze hoeven niet SMART-geformuleerd te worden, ze mogen lekker vaag zijn – heerlijk gevoel hé.
 4. Lees je wensen door en visualiseer dat deze wens uitkomt. Probeer je in te beelden dat je wens is uitgekomen, want dit stukje is heel belangrijk. Voel de vreugde, voel het resultaat en houd dit gevoel vast.
 5. Bedenk een affirmatie bij je wens en schrijf deze erbij.
 6. Ga je wensen na en bedenk in kleine stapjes wat je moet doen om je wens te laten uitkomen. Schrijf deze eventueel op.
 7. Mediteer ten slotte minimaal 15 minuten. Ben je een beginner dan doe je minimaal 5 minuten.
 8. Beëindig je meditatie door je gehechtheid aan je wensen los te laten. Dit kun je doen door letterlijk te zeggen: ‘Ik laat mijn gehechtheid aan mijn wensen los’ of door drie keer de mantra: ‘Om Namo Narayani’ te herhalen.
 9. De rest van de week denk je terug aan je affirmaties en doe je er alles aan om je wensen uit te laten komen.
 10. Kijk bij de volgende nieuwe maan terug naar je wensen, maak bijvoorbeeld een speciaal maanschriftje en bedank het universum. Ga na hoe je je voelt en welke wensen je meeneemt bij de huidige nieuwe maan.

Hier leggen wij uit wat visualiseren, affirmaties, mantra’s en meditaties zijn.

Nieuwe maan in 2020

Nieuwe maan in Kreeft 20 juli 2020.
Nieuwe maan in Leeuw 19 augustus.
Nieuwe maan in Maagd 17 september.
Nieuwe maan in Weegschaal 16 oktober.
Nieuwe maan in Schorpioen 15 november.
Nieuwe maan in Boogschutter 14 december.

Meer weten over de maan? Nadi heeft een leuke en informatieve website genaamd ‘Volle Maan Kalender’ en Melissa Kamstra (bekend van de selfcaresundayartikelen), schrijft echt killer nieuwsbrieven, dus we raden je aan je in te schrijven voor fijne updates over de maan. En nogmaals, het boek van Yasmin Boland ‘Leven met de maan’ is echt een aanrader als je meer te weten wilt komen over jezelf en anderen.

BoekenBoeken


Alles over affirmaties, visualisaties, mantra’s en meditaties.

Laten we maar gelijk eerlijk zijn, natuurlijk lees je in dit artikel niet álles over affirmaties, visualisaties, mantra’s en meditaties, maar de belangrijkste dingen om ermee te starten.

Grote kans dat je het stuk over nieuwe maan rituelen hebt gelezen en hier terecht bent gekomen. Je zag de woorden affirmatie, visualisatie staan en dacht, wat bedoelen ze daar nou precies mee en toen je mantra’s en mediteren zag, toen wilde je vast wel weer even weten hoe dat ook alweer ging. Dit artikel is dus voor de beginners onder ons. Zonder verdere poespas, hier de uitleg simpel op een rij.

Visualiseren

Als je bijvoorbeeld een nieuwe maan wens hebt gemaakt, dan kan dit bijvoorbeeld zijn: ‘Ik wens dat ik een nieuwe baan krijg’. Als je deze wens gaat visualiseren dan zie je jezelf vol zelfvertrouwen bij een sollicitatiegesprek zitten of je ziet jezelf het goede nieuws aan je beste vriendin vertellen. Je visualisatie is altijd positief en in de toekomst.

Nog een voorbeeld: ‘Ik wens dat ik dit jaar ga trouwen’. Je visualiseert dan dat je een trouwjurk aan het uitzoeken bent of je visualiseert dat je geliefde een aanzoek doet of je visualiseert dat je op straat iemand tegenkomt en dat het liefde op het eerste gezicht is.

Affirmaties

Een affirmatie is een zin die hoort bij jouw wens en visualisatie. Een zin in de voltooid toekomstige tijd. Een affirmatie zeg je hardop, soms meerdere keren of op vaste momenten op de dag. Het kan ook voor of na een meditatie, als een soort mantra.
Als we de bovenstaande voorbeelden nemen, kunnen de volgende zinnen geschikte affirmaties zijn: ‘Ik ben zo blij dat ik een nieuwe baan gevonden heb’ of ‘Ik ben dol op mijn werk’. Bij het tweede voorbeeld: ‘Ik ben zo ontzettend verliefd’ of ‘Ik ben blij dat ik zo’n knappe partner heb gevonden’.

Mantra

Een mantra is een woord of een zin die je meerdere keren herhaald en is ter bescherming van de ziel. Dit komt uit het Sankriet en kun je gebruiken voor of tijdens de mediatie en om een meditatie af te sluiten zoals bij het het nieuwe naam ritueel staat omschreven.
Als je je verder verdiept in het leven met de maan, kom je erachter dat er iedere keer een mantra centraal staat. Dit kunnen klanken als ‘Hum’, ‘Om’, ‘Lam’ of ‘Vam’ zijn, maar ook zinnen als ‘Om Namo Narayani’ of ‘Om Namah Shivaya’. Kijk hier voor meerdere mantra’s en de betekenis ervan.

Mediteren

Mediteren is het zijn in het hier en nu. Je let op je ademhaling die in en uit gaat of je herhaalt een mantra. Mediteren is niet het ‘niet denken’, maar je gedachten laten komen, accepteren en zonder oordeel weer laten gaan. Om met mediteren te oefenen kun je een meditatie onder begeleiding kiezen. Zoek op youtube of download een app. Of oefen zelf met de volgende tips:

 • Zoek een rustige plek waar je je fijn voelt.
 • Zet je telefoon op stil of buiten de ruimte.
 • Zet, als je je daar prettig bij voelt, spirituele muziek aan.
 • Kies een meditatie van 5 of 10 minuten om te oefenen zodat je niet telkens op de klok wil spieken.
 • Ga comfortabel zitten of liggen met je ogen dicht. Ontspan.
 • Volg je ademhaling die in en uit gaat of herhaal een mantra.
 • Komt er een gedachten binnen, laat die dan ook weer gaan.
 • Open je ogen, bedank jezelf en ga verder met je dag.

Heb je een vraag of wil je even wat kwijt? Laat dan een reactie achter. Succes!

BoekenBoeken


Selfcaresunday: de keuken in

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: de keuken in.

Bij selfcare denk je misschien aan een maskertje en een warm bad of een bezoek aan de sauna, maar selfcare is meer dan dat. Selfcare zou je niet pas moeten toepassen op het moment dat je je gestresst voelt. Dan is het eigenlijk te laat. Selfcare zou eigenlijk iets moeten zijn wat je dagelijks of wekelijks doet, het zou een deel moeten uitmaken van je routine. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen.

Gerelateerd artikel: Lees in de selfcaresundayreeks 'Een spelletje spelen'.

Liefde gaat door de maag

Houd jij een beetje van eten of van koken? Op de redactie kunnen we al watertanden als we een lekker recept zien en fantaseren over mooi gedekte tafels, vooral veel eten en gezelligheid. Dat vinden wij toch wel de ultieme vorm van zorgen voor een ander: zorgen dat de ander genoeg heeft, voldaan is en blij wordt van de lekkere maaltijd die je hebt bereid. Heb jij dat ook, dat je je voldaan en tevreden voelt als iemand aan het genieten is van het eten wat jij hebt bereid? Het gezegde ‘Liefde gaat door de maag’, heeft vast een kern van waarheid.

Maan in Kreeft

Deze maand is het een dubbele maan in het dierenriemteken Kreeft. Dit gebeurt ongeveer één keer in de 32 maanden en is dus best uniek. De kreeft staat voor gevoel, voor huiselijk en je terugtrekken. Dit leent zich perfect voor selfcare.
Kijk online of blader door een kookboek op zoek naar een fijn recept voor jouw favoriete comfortfood. Bereid alleen of samen een maaltijd voor, dek de tafel zodanig dat je niet kunt wachten om lekker lang te tafelen. Geniet van de maaltijd met je gezin, alleen of met vrienden. Maak gebruik van een lange zomeravond en ga pas naar binnen als het écht helemaal donker is.


Follow Friday: @jenniefromtheblog

Welkom bij onze Follow Friday, want sharing is caring. Een hippe huisvrouw houdt inspirerende en mooie accounts niet voor zichzelf, maar deelt deze met anderen. Bij Follow Friday delen wij een account waarvan wij vinden dat die het waard is om te volgen. Deze keer in Follow Friday: @jenniefromtheblog.

Jennie (26) is living the dream als je het ons vraagt. Ze weet heel duidelijk wat ze wil: wonen in de natuur. Die droom is werkelijkheid geworden, sinds kort woont ze in een houten boshuisje in het zuiden van Nederland. Dan woont ze ook nog eens samen met haar prachtige hond Cody. Op haar account zie je haar leven in het bos, haar houten huisje en het opknappen daarvan en wij genieten met haar mee.

Wat doet ze nog meer?

Haar naam op Instagram ‘Jennie from the blog’ (love de woordspeling) zegt het al, ze blogt. Al tien jaar schrijft zij over haar leven, houdt ze een fotodagboek bij en heeft zij sinds kort ook een eigen podcast die ze opneemt tussen de fluitende vogels. Hoe heerlijk. Daarnaast heeft zij het forum ‘Natuurdromers’ opgezet, waar natuurliefhebbers gelijkgestemden kunnen vinden, afspreken voor activiteiten in de natuur en tips delen over bijvoorbeeld het vinden van een eigen boshuisje en zelf groente kweken. Een aanrader als je ook groene vingers hebt of graag in de natuur bent.

Een hippe huisvrouw omdat..

Huisvrouw zijn is meer dan het huishouden alleen. Huisvrouw zijn betekent je droom waarmaken en in een houten boshuisje gaan wonen. Huisvrouw zijn betekent je huisje zelf opknappen, zorgen voor je hond, genieten van slow living, veganistisch eten en jouw manier van leven delen met anderen, die misschien precies zoeken wat jij doet.
Jennie is een voorbeeld voor jonge vrouwen. Zij laat zien dat een groen, langzaam leven in de natuur ook een mooi leven kan zijn, als dat is wat je hart je ingeeft.

Ben jij of ken jij iemand die het delen waard is bij onze Follow Friday? Neem contact op via de Instagram van de hippe huisvrouw.


Column: ‘Het zal de leeftijd zijn’

In mijn laatste jaar als twintiger heb ik een bucketlist afgewerkt, het onderste uit de kan gehaald en vooral veel genoten. Nu ik dertig ben, geniet ik wederom van de dingen die ik doe. Vooral van de dingen die vroeger echt niet ‘cool’ waren.

Ik keek er erg naar uit om dertig te worden. Dertig voelde voor mij als écht volwassen en een mooie mijlpaal die zou staan voor rust. Rust op het gebied van carrière, rust op het gebied van mijn relatie en alle dingen die ik nog zou willen. In mijn laatste jaar als twintiger maakte ik een bucketlist, een website en nam iedereen mee op mijn reis naar de dertig, met als kers op een taart: een fantastisch verjaardagsfeest.

Natuurlijk heb ik nog steeds dingen op mijn bucketlist staan, maar de alledaagse dingen op een dag hebben prioriteit. Zo kies ik liever voor op tijd naar bed gaan, dan een avondje dansend in de kroeg, want mijn ochtendwandeling is heilig. Ik wandel en ik ben er dol op. Het zal de leeftijd wel zijn, genieten van de simpele dingen. Toen ik jong was maakte ik grapjes over het wandelen van mijn ouders, ik snapte het nut van het wandelen niet. Wandelen op de zaterdagmiddag? Een avondje wandelen in plaats van serie kijken, doei! En, kijk mij nu eens gaan. Ik ben aan de wandel. ‘Loops’, zou mijn oma zeggen. En ze hadden gelijk, het is nog verslavend ook. Heerlijk.

Zo niet cool

Dingen die vroeger niet cool waren, vind ik nu juist extra genieten. Het is denk ik vooral de zelfspot wat het zo leuk maakt. Als puber Loes mij nu zou zien of als ik dit 15 jaar geleden had geweten. Laatst, toen het een paar dagen non-stop regende bijvoorbeeld, haalde ik een oude regenbroek uit de kast (wie wat bewaard, heeft wat) en ging ik twee dagen op rij, met regenbroek de deur uit. Ab-so-luut niet cool, maar wel heel praktisch én het belangrijkste: droog. ‘Kijk mij nou eigenwijze pubers, jullie met je natte spijkerbroeken. Dit is hoe dertigers het doen’, dacht ik trots.
Nog zo’n eentje is zonder make-up de deur uitgaan. Vroeger écht niet cool, no way dat ik dat deed. Ik was té cool voor het blotebillengezicht op straat, maar wie hield ik nou voor de gek. Het is juist cool om zonder make-up de straat op te gaan, daar heb je lef voor nodig. Ach, het zal de leeftijd zijn. Iedere keer leer je weer en wie weet wat ik doe als ik de veertig gepasseerd ben.

Fotografie: Sandra Reeb-Gruber van Fotogenoten


Zo stel je écht prioriteiten

Een hippe huisvrouw houdt veel ballen in de lucht. Je probeert op de hoogte te blijven van de laatste trends, je regelt je zaakjes en houdt ook nog eens bij wie er wanneer jarig is. Je zorgt voor het huishouden, de boodschappen en oja, vergeet je selfcare niet. Prioriteiten stellen is in dit geval belangrijk, lees hier hoe je écht prioriteiten stelt.

De één zweert erbij, de ander doet niet aan to do-lijstjes. Je kent of gebruikt ze vast wel, de soms eindeloos lange lijstjes met taken die je nog ‘moet’ doen. Begin al eens met het woord ‘moeten’ te vervangen door ‘willen’. Ik wil de was doen (want dan kan ik mijn kleding weer dragen), ik wil boodschappen doen (want ik wil goed voor mezelf zorgen), ik wil de 500 foto’s van afgelopen jaar inplakken (want ik wil herinneringen voor later) en ik wil sporten (want ik wil me fit voelen). Dat maakt de motivatie al een stuk groter.

Maak een top 3

We zullen het grote geheim maar gelijk verklappen. Prioriteiten stellen in je to do-list doe je door een top 3 te maken. Er wordt gezegd dat een lange to do-list (al dan niet onbewust) zorgt voor stress, want veel te doen en weinig tijd. Een groot voordeel van een to do-list is dat al die punten niet in je hoofd blijven hangen. Zodra je ze opschrijft, hoef je niet meer bang te zijn dat je ze vergeet, wat gelijk staat aan minder stress.
Dus, wij maken ons geen zorgen als er 20 punten op onze to do-list staan, heerlijk juist.

Focus en plan

Wat we allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat de dag 24 uur duurt. We hebben allemaal evenveel tijd, maar als je verantwoordelijkheden hebt die veel tijd vragen, raden we je aan om realistisch om te gaan met je to do-list, want twintig punten afwerken op een dag waarop je werkt, voor je kinderen of hond zorgt, is niet haalbaar. Maak een top 3. Kies drie dingen die je écht gedaan wilt hebben en ervaar meer rust in je lijf, meer productiviteit en alles wat extra lukt, is een cadeautje.

Wat komt op je lijstje?

Kijk ook goed naar wat er allemaal op jouw to do-list staat. Punten als sporten, uitgebreid douchen of opruimen, zou niet op je to do-list moeten staan. Deze punten horen in je dagelijkse routine en een routine gaat op de automatische piloot en kun je beter niet op je to do-list schrijven.
Grote kans dat een punt als sporten steeds lager op de lijst komt te staan als je het uitstelt met kleine taken in huis, zoals de was opvouwen, de vaatwasser uitruimen of stofzuigen. Sporten is een momentje van selfcare en zou je dagelijks moeten doen, zodra je het van je to do-list afhaalt en in je routine voegt, komen die huishoudelijke dingen daarna wel. Jouw gezondheid is de échte prioriteit!


Selfcaresunday: begin, start, ga.

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: begin, start, ga.

Bij selfcare denk je misschien aan een maskertje en een warm bad of een bezoek aan de sauna, maar selfcare is meer dan dat. Selfcare zou je niet pas moeten toepassen op het moment dat je je gestresst voelt. Dan is het eigenlijk te laat. Selfcare zou eigenlijk iets moeten zijn wat je dagelijks of wekelijks doet, het zou een deel moeten uitmaken van je routine. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen.

Gerelateerd artikel: Lees ons artikel over de slow living ochtendroutine, voor een goede, langzame start van de dag.

Gaan is een keuze

Besef je je wel dat starten en stoppen, een begin en een einde best dicht bij elkaar liggen? Als je nadenkt over je leven, dan is het (voor de meeste mensen) lang. Je geboorte en je dood liggen ver uit elkaar, maar een dag duurt maar 24 uur. Iedere dag heb je weer de keuze om te gaan en er iets van te maken.
Net als met hardlopen, aan het eind van je rondje, begin je ook weer direct weer aan een nieuwe ronde. Dat kan best motiverend werken als je erover nadenkt, want na ieder rondje kun je denken ‘ik stop’, maar als je ook maar één stap vooruit zet, ben je alweer begonnen aan een nieuwe ronde. De keuze is aan jou en deze selfcaresunday staat in het teken van die keuze. Wat ga je doen? Waarmee ga je starten?

Gerelateerd artikel: Lees 'Een voetmassage' in de selfcaresundayreeks.

Maan in Ram

Melissa vertelt ons dat Ram het eerste teken van de dierenriem is en dat het een perfect moment is om ergens een beginnetje mee te maken. Start met een nieuwe hobby, zoals breien, borduren of schilderen. Pak die kwast of dat boek dat al een paar weken op je ligt te wachten. Of zoek een hobby die je nog helemaal moet ontdekken. Heb je wel eens een workshop uitgezocht van iets wat je normaal nooit zou doen? Doe het, ga alleen of met een vriendin, waar wacht je op? Maan in Ram is dé tijd om iets te beginnen, te starten of om gewoon te gaan.


Column: Help! Mijn kind heeft een hobby!

In het begin was het schattig, we noemden het ‘haar ding’, maar nu begin ik me toch een beetje zorgen te maken. Hoe lang zal deze fase duren? Help! Mijn kind heeft een hobby!

Mijn dochter is bijna twee en heeft een hobby. Ze giet graag dingen over van het een naar het ander. Dat doet ze al sinds ze het kan. Het begon (volgens mij) onder de douche of op het strand, met een aantal kopjes goot zij het water van het een naar de ander. Normaal kinderspel.
Toen haar speelgoed zich uitbreidde en zij steeds meer zelfstandig speelt, valt het mij op dat ze het overgieten herhaalt. In de zandbak, met het klei, ook terwijl ze speelt in haar keukentje. Ze maakt nauwelijks eten klaar of staat ze koken, ze giet pasta of ei over van het ene kopje naar het andere kopje.

Uitdaging en stimulering

Uiteraard stimuleer ik ander spel, ik doe het voor, ik speel mee en dan komt ze tot spel. Maar zodra ik haar weer zelfstandig laat spelen, valt ze terug op het overgieten van speelgoed en materialen. Is ze nog niet klaar voor fantasiespel? Blijft ze hangen in een bepaalde fase? Klopt er iets niet in haar hersenen? Wat zou ze nog meer moeten oefenen aan het overgieten vraag ik me af, ze is er inmiddels pro in.
Op internet heb ik gelezen dat dit kan voorkomen tot het tweede levensjaar en dat het daarna een punt van aandacht is. Op dit moment is dat over vier maanden. Help!

Onzeker

Het is niet dat ik me heel veel zorgen maak, maar het knaagt toch aan me. Ik zoek de waarom en waarschijnlijk zit ik er te dicht op om te zien wat zij nodig heeft of wat ze probeert te bereiken met het overgieten. Het is typisch zij en het is leuk, ze is er goed in en doet het met grote concentratie en focus. Zo vermaakt ze zich makkelijk een uur met het klei, zand of het keukentje of ballen en vooral met water kan ze uren zoet zijn.
Maar goalgetter als ik ben wordt er onzeker van, waarom gaat zij niet door naar het volgende doel? De volgende fase? Wat houdt haar tegen?

Advies

‘Lekker laten gaan’ of ‘Het is een fase’, zijn de gebruikelijke adviezen en ik weet ook er niets aan de hand hoeft te zijn, maar toch zit het me dwars. Wat is dat toch met dat overgieten. Iemand een idee? Ik ben op zoek naar een betere verklaring dan dat het een fase is en natuurlijk laat ik haar haar gang gaan. Laat je reactie hieronder achter.


Selfcaresunday: plantjes verzorgen

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: plantjes verzorgen.

Bij selfcare denk je misschien aan een maskertje en een warm bad of een bezoek aan de sauna, maar selfcare is meer dan dat. Selfcare zou je niet pas moeten toepassen op het moment dat je je gestresst voelt. Dan is het eigenlijk te laat. Selfcare zou eigenlijk iets moeten zijn wat je dagelijks of wekelijks doet, het zou een deel moeten uitmaken van je routine. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen.

Gerelateerd artikel: Lees 'Gezonde huisgenoten' over luchtzuiverende planten voor in huis

Groene vingers

Wij kennen eigenlijk niemand die geen planten in huis heeft en voor de verzorging van de meeste planten heb je echt geen groene vingers nodig. Huiskamerplanten zijn vaak simpel te verzorgen, het is niet dat je rekening moet houden met snoei- en bloeiperiodes. In veel huiskamers staan mooie tropische planten met grote groene bladeren te shinen. Niet alleen mooi om naar te kijken, maar het verzorgen van planten werkt rustgevend. Wist je dat (de meeste) planten met grote bladeren het fijn vinden om afgenomen te worden met een vochtige doek? Neem er je tijd voor, neurie ondertussen een liedje en je zult je naderhand rustig en voldaan voelen. Jij blij, planten blij.

Gerelateerd artikel: Lees ‘Bellen’ uit de selfcaresundayreeks, wat goed te combineren is met het verzorgen van je planten

Sterrenbeeld Vissen

Volgens Melissa is het aan de mensen met het sterrenbeeld Vissen om wat water terug te geven, dit kun je mooi doen door je planten te verzorgen en je liefde uit te spreken. Wat je liefde geeft, geeft liefde terug. Let er wel op dat je planten snel te veel water geeft, dus wees zuinig met je water.

Fijne zondag, xx


Slow living ochtend routine

Je kunt je dag op verschillende manieren beginnen. En een goed begin is het halve werk en haastige spoed is zelden goed. Dat zegt al genoeg toch? Go slow, ook in de ochtend. Neem in de ochtend de tijd en je plukt er de hele dag de vruchten van.

Je zou kunnen snoozen, je zou nog wat langer in je bed kunnen blijven liggen, je zou je ontbijt onderweg kunnen eten of zelfs op werk. Je zou de auto kunnen nemen in plaats van de fiets, je zou tussendoor lunch kunnen kopen, je zou snel wat kleren uit de kast kunnen pakken en je zou dat wasje vanmiddag wel kunnen opvouwen.
Wat je ook zou kunnen doen is uit bed stappen zodra je wekker gaat. Je zou ontbijt kunnen maken en je lunch kunnen klaarzetten. Je zou rustig kunnen ontbijten terwijl je wat leest, je zou je was kunnen opvouwen en opruimen en kleding klaar kunnen leggen. Je zou nog even wat yoga kunnen doen of een rondje kunnen hardlopen. Je zou de fiets kunnen pakken naar werk en thuiskomen in een opgeruimd huis.

Gerelateerd artikel: Lees 'Go with the slow' voor een leven vol selfcare

Ochtendroutine

Hoe ziet jouw ochtend eruit? Gehaast, heb je net genoeg tijd of doe je het rustig aan? Een ochtendroutine volgens de slow living levensstijl is een ochtend waarin je de tijd neemt voor beweging, persoonlijke ontwikkeling en voeding. Zelfs als je kinderen hebt, is het mogelijk om je dag rustig te starten. Je staat op voor je kinderen wakker worden of je neemt je kinderen mee in je langzame ochtend.
Avondmensen liggen liever wat langer in bed omdat zij in de avond juist meer de tijd voor zichzelf nemen, mocht je het écht vreselijk vinden om eerder op te staan, dan is de ochtendroutine ook te verplaatsen naar de avond.

Gerelateerd artikel: Lees 'Slow living oefeningen' voor meer aandacht en focus op de kleine dingen

Rise and shine

Bepaal zelf hoe slow jij je ochtend start. Begin bijvoorbeeld met een half uurtje eerder opstaan dan gebruikelijk en neem dat half uur voor echt voor jezelf. Vul dat half uur met yoga en meditatie, maak uitgebreid ontbijt en prep je lunch of luister een podcast.
De week daarop sta je een uur eerder op en verdeel dit uur in blokken van een kwartier en kies vier activiteiten van selfcare. Je kan ook een uur gaan hardlopen. Wat jij wil.
Op deze manier ben je voldaan, tevreden en je dag gestart met tijd voor jezelf, daarna komen de dagelijkse dingen en ga je naar werk. Wij vinden het fijn om het weekend ook door te gaan met onze slow morning en staan inmiddels zeven dagen per week om vijf uur op en we hebben meer energie dan ooit.

Het is een kick al zoveel gedaan te hebben voordat de rest van de wereld wakker wordt.

Hoe ziet jouw ochtend routine eruit? Laat het ons weten door je reactie achter te laten onderaan deze pagina.


Selfcaresunday: Moederdag

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: Moederdag.

Bij selfcare denk je misschien aan een maskertje en een warm bad of een bezoek aan de sauna, maar selfcare is meer dan dat. Selfcare zou je niet pas moeten toepassen op het moment dat je je gestresst voelt. Dan is het eigenlijk te laat. Selfcare zou eigenlijk iets moeten zijn wat je dagelijks of wekelijks doet, het zou een deel moeten uitmaken van je routine. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen.

Gerelateerd artikel: Lees 'Spelletje spelen' in de selfcaresundayreeks

Moederdag

Mocht je het als moeder echt lastig vinden om een selfcaremoment voor jezelf te nemen, dan is vandaag een goed excuus om even een stapje terug te doen. Laat je kinderen of je partner je verwennen door een ontbijtje op bed, bewonder de zelfgemaakte tekeningen en blijf nog even lekker in bed liggen. Geen schaamte.
Als je nog geen kinderen hebt, ben je misschien moeder van een dier of ben je een trotse plantenmoeder. Verzorg je dier of plant lekker uitgebreid vandaag.
Je kan ook juist je eigen moeder gaan verrassen. Ga samen een fijn rondje wandelen of als ze ver weg woont, bel haar om even te kletsen, dat vindt ze vast fijn.

Sterrenbeeld Steenbok

Volgens Melissa zijn mensen met het sterrenbeeld Steenbok deze zondag sterk verbonden met Moeder Aarde, de moeder van ons allemaal. Dus heb je geen moeder in je leven voor wat voor reden dan ook, je kan altijd contact maken met Moeder Aarde. Ga de natuur in, verwonder je over hoe alles groeit en zijn weg vindt. Staar naar de wolken of loop op blote voeten door het gras of zand. Maak contact.

Fijne moederdag, xx


Selfcaresunday: spelletje spelen

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: spelletje spelen.

Bij selfcare denk je misschien aan een maskertje en een warm bad of een bezoek aan de sauna, maar selfcare is meer dan dat. Selfcare zou je niet pas moeten toepassen op het moment dat je je gestresst voelt, want dan is het eigenlijk te laat. Selfcare zou eigenlijk iets moeten zijn wat je dagelijks of wekelijks doet, het zou een deel moeten uitmaken van je routine. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen.

Gerelateerd artikel: Lees 'Selfcaresunday: wandelen'

Vermaak en verbinding

Wanneer heb jij voor het laatst een spelletje gespeeld? Spelletjes zijn er in allerlei soorten en maten natuurlijk, je kunt alleen spelen of in gezelschap. Ook online zijn er honderden spelletjes beschikbaar. Spelletjes bestaan er al zolang er mensen bestaan. Spelletjes zorgen voor vermaak en verbinding – als je een beetje tegen je verlies kan natuurlijk.
Pak er deze zondag weer eens een spel bij, een pak kaarten, een schaakbord dat lag te verstoffen of speel het klassieke Monopoly met het hele gezin. Zoals je merkt gaat bij ons de voorkeur wel uit naar een offline spel. Woon je alleen? Met een pak kaarten kom je best ver hoor. Welk spel heeft voor jou de voorkeur?

Sterrenbeeld Maagd

Volgens Melissa hebben de mensen met het sterrenbeeld Maagd deze zondag veel profijt van een spelletje. Door hun analytische blik vinden zij het leuk om hun hersenen te laten kraken en manieren te verzinnen om te winnen. Pak een spelletje uit de kast en daag je partner, kind of huisgenoot uit. Ontspan en geniet, maar vooral veel plezier!


Onze favo duurzame producten voor in de keuken

Stap voor stap duurzamer worden, investeren in spullen waar je langer mee doet, kan hergebruiken en waarbij je weinig of geen afval produceert. Wij zetten onze favo duurzame producten op een rij, welke heb jij al in je keuken?

Wegwerpproducten zoals plastic zakjes, plastic bakjes (hoeveel heb jij er daarvan in je keuken?), plastic spatels en afval van theezakjes en koffiecups. In de keuken produceer je veel afval, vooral van verpakkingen. Wij hebben ons verdiept in de zerowaste levensstijl en kleine stapjes richting een ‘groenere keuken’ gezet. Start vandaag nog met een omslag te maken en begin bewuste aankopen te doen, want iedere stap in de groenere richting is er eentje.

Gerelateerd artikel: Lees 'Onze favo duurzame spullen voor in de badkamer'

Herbruikbare coffeecups

Nespresso heeft de mogelijkheid om de gebruikte cups te recyclen, maar cups die je kan hergebruiken, geeft minder afval. Recyclen kost namelijk ook veel energie en met de cups van CafeCups ben je bewuster bezig met het zetten van een kopje koffie. Geniet van de geur van de gemalen koffie, het proces van het zetten en voel je goed doordat je hergebruikt!

Wreckpotten of inmaakpotten

Hoe fijn zou het zijn als je dit in je keuken zou zijn. Glazen potten gevuld met eten. Het oogt netjes, natuurlijk en je weet precies hoeveel je nog hebt. Weg met die kartonnen en plastic verpakkingen met allerlei kleuren. De potten van Natuurlijkerleven brengen sfeer en duurzaamheid in iedere keuken.

Schoonmaakazijn

Weg met die plastic flessen met vaak felle kleuren schoonmaakmiddel. Het maakt wellicht goed schoon, maar het is duur en niet goed voor het milieu. Een fles huishoudazijn of schoonmaakazijn kost 0,45 cent en maakt ook schoon.
Tip: gebruik citroen- of sinaasappelschillen om de azijn een geur te geven. Toevoegen en nacht laten staan voor gebruik.

Houten keukengerei

Natuurlijke producten in de keuken geven je keuken én een fijne uitstraling en het is beter voor het milieu. Gebruik houten spatels, lepels en tangen

Stoffen tasjes

Wij proberen in de winkel zo min mogelijk plastic mee te nemen en voor groente en fruit gebruiken wij de nettas van FineGoods. Ook handig om fruit in op te hangen in je keuken. Ze zien er leuk uit en zijn fijn in gebruik.


Selfcaresunday: bellen

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: bellen.

Bij selfcare denk je misschien aan een maskertje en een warm bad of een bezoek aan de sauna, maar selfcare is meer dan dat. Selfcare zou je niet pas moeten toepassen op het moment dat je je gestresst voelt. Dan is het eigenlijk te laat. Selfcare zou eigenlijk iets moeten zijn wat je dagelijks of wekelijks doet, het zou een deel moeten uitmaken van je routine. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen.

Gerelateerd artikel: Lees 'Wandelen' in de selfcaresundayreeks

Contact maken

Door het Coronavirus speelt ons sociale leven zich voornamelijk thuis af. Gelukkig hebben we onze mobiele telefoon en is een berichtje of een foto zo verstuurd en is het vrij makkelijk om met veel mensen contact te onderhouden. Toch is daadwerkelijk bellen, even de tijd nemen om met iemand anders in contact te komen ook een momentje selfcare. Je neemt even de rust en de tijd om met iemand te bellen, het liefst zonder gestoord te worden (dus zonder je even af als je kinderen hebt) en bel even met iemand. Je kan videobellen (wat een fantastische uitvinding is dat!) of gewoon ouderwets bellen. De stem van een ander, net als het je verhaal even kwijt kunnen en hardop lachen, kan wonderen doen voor je mood. Perfect voor deze selfcaresunday.

Gerelateerd artikel: Lees 'De laatste keer', de column van Loes

Sterrenbeeld Tweelingen

Melissa vertelt ons dat het sterrenbeeld Tweelingen deze maand in het sociale teken staat en dat het voor deze mensen extra fijn kan voelen om even iemand te spreken vandaag die je door het Coronavirus al een tijdje niet hebt gesproken.
Wie weet bel je iemand precies op het juiste moment dat hij of zij een luisterend oor nodig heeft of voel je zelf een hele opluchting dat je even je verhaal kwijt kan of voel je enorm veel enthousiasme door het lekkere kletsen aan de telefoon.

Fijne zondag, xx


Onze favo duurzame producten voor in de badkamer

Stap voor stap duurzamer worden, investeren in spullen waar je langer mee doet, kan hergebruiken en waarbij je weinig of geen afval produceert. Wij zetten onze favo duurzame producten op een rij, welke heb jij al in huis?

Wegwerpproducten zoals plastic scheermesjes, verzorgingsproducten in plastic flessen, plastic wattenstaafjes en wattenschijfjes. Producten die we op een gegeven moment allemaal zijn gaan gebruiken, vaak zonder erbij na te denken. Nu is het tijd om een omslag te maken en bewuste aankopen te doen, want iedere stap in de groenere richting is er eentje.

Gerelateerd artikel: Lees 'Gezonde huisgenoten' voor fijne planten voor in huis

Oceonics Safety Razor

Een scheermesje wat je niet weggooit, wat niet van plastic is gemaakt en dus beter voor het milieu is. Deze variant van Oceonics kost 40 euro, maar het mes doe je een leven lang mee, de mesjes kan je navullen. Ook is het beter voor je huid om zo’n scheermes te gebruiken. Het is de investering dus écht waard.

Luxe Velours wattenschijfjes

Als je dagelijks je gezicht reinigt met een wattenschijfje wat je weggooit, produceer je dagelijks onnodig afval. Zet de makkelijke stap om de herbruikbare wattenschijfjes van My Food Ways aan te schaffen en help de aarde een handje. Er zit een waszakje bij zodat je de schijfjes niet kwijtraakt tussen je wasgoed.

Bamboe kam

Een houten kam is niet alleen beter voor het milieu, het ziet er ook nog eens mooier uit in je badkamer. Natuurlijke materialen voelen warmer aan en zijn fijn in gebruik, zoals deze kam van FineGoods.
Gebruik je liever een borstel, no worries, die zijn er ook van natuurlijke materialen en is ook fijner voor je hoofdhuid en haar. Ook fijn voor je baby, één keer aanschaffen en lang gebruiken!

Shampoo Bar

Weg met de plastic flessen uit de badkamer en hallo mooi stuk zeep. Een shampoo bar van Flow Cosmetics ruikt niet alleen lekker, het is ook gemaakt van natuurlijke ingrediënten en heel fijn voor je (hoofd)huid en haar. Je hebt shampoos, conditioners en bodywash, go nuts!

Herbruikbare wattenstaafjes

Dat zulke kleine stokjes, zo’n groot impact hebben is belachelijk. Vervang de plastic wattenstaafjes door varianten van bamboe (die gerecycled kunnen worden) of voor de herbruikbare wattenstaafjes. Deze komen in een mooi doosje en zijn makkelijk schoon te maken.

Mascara met natuurlijke ingrediënten

Het merk Boho heeft een hele vegan make-up lijn en valt onder de zerowaste. Een mascara die gemaakt is van natuurlijke ingrediënten is beter voor je huid en wimpers én makkelijk te verwijderen. Een washandje met water is voldoende, zo hoef je niet eens wattenschijfjes in huis te hebben.


Column: De laatste keer

Het is iets langer dan een maand dat we vanuit het kabinet de maatregelen te horen kregen en sindsdien ziet mijn leven er best anders uit. Ik zat naar buiten te kijken, naar de rust op straat en begon na te denken over mijn laatste keren toen alles nog ‘normaal’ was.

Als ik op straat loop of fiets kom ik in mijn woonbuurt weinig mensen tegen. Als ik langs het centrum van Haarlem fiets, zie ik dat het daar drukker is, maar in mijn buurt, is het rustig. De rust voelt fijn, maar ook onwerkelijk. De rust is namelijk niet een momentopname, het is de nieuwe standaard, het nieuwe normaal en ik ben echt benieuwd hoe het er de komende maand aan toe zal gaan.

Gerelateerd artikel: Lees 'Het nieuwe normaal' over het verlagen van de standaard tijdens het Coronavirus.

De gang van de dag

Drie dagen in de week werken, oppas van opa en oma, de kinderopvang, afspreken met vriendinnen en familie voor een koffietje, een etentje of een borreltje. Het was de normaalste zaak van de wereld. De agenda stond vol met leuke dingen, we gingen met de flow en die flow is nu ineens heel slow. De agenda is zo goed als leeg, we leven per dag. We kijken naar het weer, we kijken naar onze stemming en bepalen of we in de ochtend of in de middag even een rondje gaan wandelen of fietsen. Boodschappen doen doen we apart en we denken qua maaltijden veel vooruit. De gang van de dag is veranderd en het heeft een dubbel gevoel.

Gerelateerd artikel: Lees 'Go with the slow' voor een langzame levensstijl

De laatste keer

Ik wist niet dat laatste keer dat ik met mijn kleuters in de kring zat, voorlopig de laatste keer zou zijn. Ik wist niet dat de laatste keer dat ik in mijn favoriete koffietentje zat, met mijn handen om een warme latte met kokosmelk, voorlopig alleen maar coffee to go’s zouden worden. En de laatste keer uit eten, volgens mij was dat op mijn verjaardag, midden februari. Echt lang geleden. De laatste keer dat ik mijn vriendinnen heb geknuffeld en gezellig gegeten heb met de hele familie. Ik begin het nu wel echt te missen, de gezelligheid, de nabijheid. Laat dit alsjeblieft de laatste keer zijn dat we zoiets meemaken en onze manier van leven aanpassen, zodat de wereld het red en wij dus ook. ‘There is no planet B.’


Selfcaresunday: wandelen

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: wandelen.

Bij selfcare denk je misschien aan een maskertje en een warm bad of een bezoek aan de sauna, maar selfcare is meer dan dat. Selfcare zou je niet pas moeten toepassen op het moment dat je je gestresst voelt. Dan is het eigenlijk te laat. Selfcare zou eigenlijk iets moeten zijn wat je dagelijks of wekelijks doet, het zou een deel moeten uitmaken van je routine. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen.

Gerelateerd artikel: Lees uit de selfcaresundayreeks: 'Een voetmassage'

Ontspannen

Als we aan wandelen denken, zien wij wat oudere stellen in matching wandelkleding en groepjes kakelende dames voor ons. Heb jij dat stiekem ook? Dat imago verandert gelukkig wel, want je hoeft niet perse te zweten in de sportschool of 10 kilometer te hardlopen om fit te blijven. Wandelen is namelijk óók hartstikke goed voor je en hartstikke ontspannend én gezellig.
Als energieke twintiger denk je misschien dat hard sporten en veel zweten een must is, maar nu wij de dertig gepasseerd zijn, snappen we ineens veel beter waarom de oudere generaties aan de wandel gaan. Je hebt de tijd (want je gaat niet hard) om de omgeving in je op te nemen, eventueel te kletsen en het is ook nog eens goed voor je hart- en bloedvaten en het verlaagt je bloeddruk. Doei stress, hallo ontspanning.

Gerelateerd artikel: Lees 'Goed voor de weerstand: op blote voeten lopen'

Sterrenbeeld Vissen

Melissa vertelt ons dat mensen met het sterrenbeeld Vissen extra kunnen profiteren van een fijne wandeling deze zondag. De maan staat namelijk in het spiritueel teken van Vissen. Let bijvoorbeeld tijdens je wandeling op veren op de grond, stenen in een bepaalde vorm of takken die ergens naar wijzen. Wandel met aandacht dus.

Fijne zondag, xx


Slow living oefeningen

Weinig tot geen afleiding van de buitenwereld, want zo goed als alles is dicht. Misschien is het fijn om wat rustiger aan de te doen, zoals we in het artikel ‘Go with the slow’ al omschreven. Deze activiteiten passen bij deze slow living levensstijl.

Even wat rustiger aan doen en een activiteit écht even bewust doen, met al je aandacht. Single tasking heet dat. Sinds we zo gehecht zijn geworden aan onze telefoon, pakken we hem vaker dan je denkt bij. Tijdens het wachten op de bus, als we onderweg een mooi landschap zien, als we lezen, als we een serie kijken, als we in gezelschap zijn (even snel social media checken), als we sporten of zelfs als we op het toilet zitten. Die telefoon is er bijna altijd bij. Single tasking draait om één ding doen. Is dit moeilijk of nieuw voor je, begin dan klein. Voor de volgende oefeningen heb je maar vijf minuten nodig en vijf minuten op een dag, zonder telefoon of iets anders ‘aan’, hebben we allemaal wel.

Gerelateerd artikel: Lees 'Zo ga je op een digitaal dieet' voor meer rust in je leven.

5 minuten slow living oefeningen

 • Adem langzaam in en uit
 • Kijk met aandacht naar een heel klein detail
 • Maak iets met je handen (van een touwtje, zand, een blaadje, stof)
 • Luister naar muziek met je ogen dicht
 • Kijk naar de wolken
 • Luister naar een het gezang van een vogel
 • Kijk eens naar wat een mier doet
 • Mediteer
 • Schets of tekenen iets wat er in je opkomt (zonder dat je aan het bellen bent)
 • Ervaar een kopje thee of koffie bewust; de geur, het geluid van het zetten, de smaak, hoe het eruit ziet en de warmte
 • Zet je telefoon op stil (of leg hem weg) en ga lunchen
 • Focus je op geluiden, geuren en het zicht van koken
 • Schrijf op waar je dankbaar voor bent
 • Lees een gedicht hardop voor
 • Aai je huisdier met al je aandacht
 • Bekijk je kind met al je aandacht
 • Kijk naar andere mensen
 • Ruik aan bloemen
 • Wiebel met je tenen in het gras of zand
 • Ga met je vingers langs de contouren van je gezicht

Al is het maar 5 minuten, iedere dag even maar met één ding bezig zijn. Zonder dat je er een foto van maakt, zonder dat je ook iets anders doet. Je kan het ook samen met iemand doen, in stilte of lees elkaar een gedicht hardop voor en ervaar wat het met je doet. Veel plezier en go with the slow.


Het nieuwe normaal

Het nieuwe normaal speelt zich grotendeels binnenshuis af. Sinds de maatregelen omtrent het Coronavirus werken we thuis, onderwijzen we thuis en zijn we veel thuis. Deze nieuwe situatie vraagt om een nieuwe standaard, dus leg de lat niet te hoog voor jezelf.

Het nieuwe normaal is (voor de meeste mensen) echt nieuw. Het nieuwe normaal gaat over thuiswerken, thuis onderwijs geven en afstand houden. We leven nu een maand met de maatregelen die het kabinet heeft ingevoerd en ondertussen voelt het langzaam als normaal, voel jij dat ook?

Gerelateerd artikel: Lees '6 x mindful voor thuis' om het thuiszitten te benutten.

Hoge standaard

In het begin probeerden we “normaal” door te gaan, net zo productief te zijn en net zoveel werk en activiteiten te doen als voor de maatregelen waren ingevoerd. Maar als je logisch nadenkt, weet ook jij dat dat onmogelijk is. Bedrijven, scholen, ouders en managers, iedereen is opnieuw aan het uitzoeken wat het beste werkt in deze nieuwe situatie. Vraag aan je leidinggevende of klanten, partner of kinderen wat zij verwachten in deze nieuwe situatie in plaats van proberen de standaard net zo hoog te houden als voorheen. Pas je standaard aan, in plaats van vast te houden aan wat niet meer normaal is.

Behoud structuur

Of je nou alleen, met een partner of met kinderen woont, probeer structuur in je dag te houden. Laat je alles los, grote kans dat je dan het overzicht kwijt raakt. Wees flexibel, maar stel wel voor jezelf vast welke dagelijkse activiteiten je gedaan wil hebben en wat je eventueel nog zou kunnen doen. Op ons lijstje staat dat we dagelijks zorgen voor gezonde maaltijden, beweging, een opgeruimd huis, contact met vrienden of familie en een paar uur werk. Dat zijn onze prioriteiten. Wat we daarnaast eventueel nog kunnen doen zijn klusjes zoals spullen repareren, een leuke online actie bedenken, vooruitwerken en opruimen.

Gerelateerd artikel: Lees 'Go with the slow' voor een bewust stapje terug.

Tijd voor reflectie

Geen horeca, geen musea, geen theater en geen sportschool. De afleiding van buitenaf is zo goed als weg, een unicum als je het ons vraagt. Onze tip: maak daar gebruik van. Neem bewust een stapje terug en kijk even naar binnen bij jezelf. Leer jezelf opnieuw kennen en reflecteer. Wat mis je echt? Uit eten gaan? Wat mis je er dan aan? Wie mis je, hoe ervaar je het contact met anderen op dit moment. Wat vind je thuis fijn om te doen, misschien kan je dat blijven doen als de maatregelen niet meer gelden.
Neem deze tijd om te kijken wat werkt voor jou, wat je wil, wat je doelen zijn en waar je naar toe wilt. Blijf vooral gezond en zorg goed voor jezelf en anderen.


Goed voor de weerstand: op blote voeten lopen

Op blote voeten lopen is voor de één vanzelfsprekend en voor de ander een hoge uitzondering. Bij welke groep hoor jij? Wist je dat op blote voeten lopen goed is voor de weerstand en dat het daarnaast nog meer voordelen heeft?

Er is een grote groep mensen die zo vaak mogelijk op blote voeten loopt, zomer of winter en dan met name binnenshuis, want in de winter op je blote voeten de deur uit zien wij niet zoveel mensen doen. Als jij niet tot die groep behoort, kun je je dat misschien niet zo goed voorstellen. Misschien heb je een hekel aan dingen onder je voeten voelen, misschien vind je je voeten niet zo mooi of houd je gewoon van lekkere warme sokken. Misschien wordt je na het lezen van dit artikel uitgenodigd om wat vaker de sokken uit te laten en wel hierom.

Gerelateerd artikel: Lees '6 x mindful voor thuis' 

Op blote voeten om te aarden

Contact maken met de aarde doe je nou eenmaal beter op blote voeten. Door met je blote voeten te voelen hoe de grond waarop je loopt voelt, maak je echt contact. Ga maar eens na hoe het voelt om in de zomer op warme stoeptegels te lopen of door het gras of het zand. Ook kun je op deze manier de energie die door je lichaam loopt kwijt en is de kans groter dat je minder stress ervaart. Op blote voeten voelt bevrijdend en kan je een gevoel van geluk leven.
Zou je buiten de deur ook wel eens op blote voeten willen lopen, er zijn in Nederland en België verschillende ‘blotevoetenpaden’ die steeds populairder worden.

Goed voor je lichaam

Minder stress is sowieso goed voor de weerstand. Als jij je goed voelt, voelt je lichaam je ook goed en zul je beter slapen en minder last hebben van stemmingswisselingen. Daarnaast heeft het lopen op blote voeten ook voordelen voor je lichaam zelf. Je voeten worden er namelijk sterker van, je gebruikt veel meer spieren dan wanneer je schoenen draagt. Schoenen zijn voorgevormd, terwijl er zoveel verschillende soorten voeten zijn. Ook zit er veel schoenen zit een hak (ook in sneakers) en neemt je lichaam een andere houding aan tijdens het lopen. Het lopen op teenslippers schijnt best goed te zijn voor je voeten, ook omdat het bandje tussen je tenen tegen een bepaald drukpunt aankomt die in verbinding staat met je inwendige organen en hersenen.

Gerelateerd artikel: Lees de 'Selfcaresundaytip: een voetmassage'

Kleine stapjes

Het betekent niet dat je direct helemaal een blote voeten lifestyle moet aannemen, maar wil je toch proeven van de voordelen, begin dan met het zetten van kleine stapjes. Doe thuis eens wat vaker je sokken uit, loop op slippers en een paar uurtjes per dag op je blote voeten. Je zult merken dat het hebben van koude voeten best meevalt. Kom je langs een veldje of het strand, doe je schoenen dan lekker uit en woel even met je tenen door het zand of het gras. Laat je voeten vrij en je zult merken dat je steeds vaker op blote voeten wilt lopen.

Op deze website kun je schoenen vinden zonder hak en een flexibele zool, deze worden ook wel ‘minimalistische schoenen’ genoemd. Voor meer informatie is de website van Goedvoets.com ook heel interessant.

Leestip van de redactie:
Lees ‘Zen & de kunst van eenvoudig leven’ van Shunmyo Masuno waarin 100 eenvoudige manieren zijn beschreven om eenvoudig te leven en dat is soms precies wat je nodig hebt.


Selfcaresunday: een voetmassage

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: een voetmassage.

Bij selfcare denk je misschien aan een maskertje en een warm bad of een bezoek aan de sauna, maar selfcare is meer dan dat. Selfcare zou je niet pas moeten toepassen op het moment dat je je gestresst voelt. Dan is het eigenlijk te laat. Selfcare zou eigenlijk iets moeten zijn wat je dagelijks of wekelijks doet, het zou een deel moeten uitmaken van je routine. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen.

Gerelateerd artikel: Lees het artikel 'Opruimen' in de selfcaresunday-reeks.

Je voeten

Bedenk eens wat je voeten dagelijks te verduren hebben. De tienduizend stappen per dag, hardloopsessies, lopen op hakken of schoenen die niet helemaal lekker zitten. Misschien loop je in de zomer wel geregeld op blote voeten buiten. Je voeten brengen je overal en die verdienen ook wel eens wat aandacht. Wist je dat je rechtervoet in verbinding staat met je rationele kant en je linkervoet met je emotionele kant?
Ook bevinden zich onder je voet allerlei drukpunten die in contact staan met je organen, spieren en weefsel. Door een middel van een voetmassage kunnen lichamelijke en geestelijke klachten vermindert worden.

Gerelateerd artikel: Lees 'Goed voor de weerstand: op blote voeten lopen.'

Wie masseert mijn voeten?

Je kunt dit natuurlijk uitbesteden en het door een professional te laten doen, maar je kunt het ook dichterbij huis zoeken. Vraag bijvoorbeeld of je partner jou een voetmassage kan geven (je kan aanbieden om het ook terug te geven) of een goede vriendin. Er zijn ook apparaten te koop die voetmassages geven en je kunt het ook bij jezelf proberen.
Doordat je door de voetmassage de energie in je lichaam weer beter laat stromen wordt er geadviseerd om na de massage veel water te drinken zodat de afvalstoffen je lichaam kunnen verlaten.

Sterrenbeeld Boogschutter

Melissa vertelt ons dat mensen het het sterrenbeeld Boogschutter deze zondag extra profiteren van een fijne voetmassage. Een boogschutter houdt van reizen, maar heeft het soms ook even nog om in zichzelf te keren en even te aarden – je moet er wel tegen kunnen dat er anderen aan je voeten zitten.
Volgende week staat de maan in contact met het sterrenbeeld Vissen en daar hebben we een fijne activiteit voor selfcare voor bedacht.


Podcasts voor ouders

De opvoedboeken kennen we allemaal wel. Net als de methodes van bekende opvoedgoeroe’s. Wat wij willen horen zijn verhalen van échte ouders, met échte verhalen en diverse manieren van aanpakken die misschien wél passen bij jouw kind en jouw gezin. Deze fijne podcasten stellen je gerust, zorgen voor vermaak én inspiratie, dit lijstje met podcasts zijn speciaal voor ouders.

Om te lezen is het toch wel ideaal als je een rustige omgeving hebt met een lekkere plek om te zitten. Een podcast luisteren kan tijdens het sporten, koken, boodschappen doen of onderweg naar je werk. In de volgende podcasts luister je naar onder andere naar ouders die vertellen over hun manier van opvoeden of de fouten die zij wel eens maken. Het is fijn om te horen dat je niet de enige bent die je ’s nachts nog even gaat checken of je baby nog ademt of een schuldgevoel ervaart omdat je als moeder vijf dagen werkt. Dit is onze top vijf, neem de tijd om even in te komen en de mensen achter de podcast te leren kennen en kies je favoriet en je staat net als wij wekelijks te popelen op een nieuwe aflevering.

Gerelateerd artikel: Lees 'Opvoeden zonder oordeel'.

Hoe doen zij dat dan? – podcast

Caroline, moeder van Daan en Ise en opvoedcoach bij ‘Succesvol balanceren’ interviewt in deze podcast ouders die op top-niveau werkzaam zijn of vanuit hun vakgebied interessante tips hebben. Deze staat niet voor niets bovenaan op ons lijstje.

Podnataal

In deze podcast volg je in het eerste seizoen de zwangerschap van de maakster, Simone Wijnands, radio- en podcastmaker. In het tweede seizoen interviewt zij iedere aflevering een moeder die haar bevallingsverhaal vertelt. Ben je dol op bevallingsverhalen of wil je je als mom to be een beeld krijgen van de bevalling dat is dit jouw podcast.

Echte oogappels

In deze podcast spreekt Margreet Reijntjes, presentatrice en moeder van twee puberzonen, wekelijks met experts over de duivelse dilemma’s van het ouderschap. Onderwerpen als jaloezie, scheiden of blijven en verwennen worden besproken. Geïnspireerd op de dramaserie Oogappels van BNNVARA.

Ik ken iemand die…

Een podcast over opvoeden en ouderschap. Je luistert naar Nynke de Jong die samen met haar vrienden Alex van der Hulst, Hanneke Hendrix en Anne Janssens (ervarings-)experts interviewt om opvoedtips te ontfutselen. En ze delen natuurlijk sterke ‘Ik ken iemand die…’ verhalen met elkaar.

Gerelateerd artikel: Lees 'Op de hoogte zónder social media'.

Heb jij zelf nog leuke tips voor een podcast waar ouders wat aan hebben, deel het in een reactie onderaan de pagina.


Opvoeden op zonder oordeel

“Wat mooi zeg!”, hoe vaak zeggen wij dit wel niet tegen onze kinderen als zij een tekening hebben gemaakt of een toren van Duplo laten zien. Een zin met een oordeel, maar met weinig betekenis. Probeer wat minder te oordelen en wat meer op te voeden.

Kleine woorden zoals leuk, goed, mooi, knap, maar ook lelijk en stom zeg je misschien vaker dan je denkt. Het zijn makkelijke woorden die gebruikt worden voor een compliment, maar wat betekenen die woorden eigenlijk? Ze zijn luchtig en makkelijk, maar heb je wel eens nagedacht over de waarde van die woorden? Wat betekent dat iets goed is of leuk? Is het goed omdat het past binnen jouw verwachtingen of is het leuk omdat jij het zelf ook zo zou doen? Is het stom omdat jij het stom vindt en lelijk omdat jij het anders zou doen?

Gerelateerd artikel: Lees 'Laat je kind los' 

Wat je kind eigenlijk vraagt

Het diepste verlangen van een kind is ‘gezien worden’. Natuurlijk is het fijn om te horen dat je vader of moeder iets mooi of leuk vindt. Een kind ontwikkelt zich constant en heeft juist meer aan feedback die ingaat op hun gedrag of bepaalde vaardigheden die zij laten zien. Juist door aan te geven wát ze goed doen of wáár nog verbetering nodig is of wát voor effect hun gedrag heeft, geef je je kind ruimte om zich nog beter te ontwikkelen. We snappen dat na het zien van tien tekeningen met hartjes of regenbogen je er een simpel ‘mooi’ tegenaan gooit, maar kijk eens wat het effect is als je zegt: ‘Kun je voor ieder hartje een andere kleur gebruiken?’ of ‘Ik zie dat je steeds beter wordt in het tekenen van hartjes’.

Complimenten die uitdagen

Het hoeft natuurlijk niet altijd, maar wat jij zegt of hoe jij tegen dingen aankijkt, is wat je kinderen overnemen en ook hoe zij tegen hun eigen gedrag en dingen aankijken. Kijk eens wat het effect is van de volgende complimenten en probeer zelf ook eens creatief om te gaan met wat je zegt.

 • ‘Wat houdt je je potlood/stift/kwast/borstel/veters goed/stevig/netjes vast’.
 • ‘Hoe ben je op dat idee gekomen?’
 • ‘Wat heb je getekend? Wat zie ik daar? Wat stelt dit voor?’
 • ‘Goed geprobeerd, volgende keer lukt het vast beter.’
 • ‘Ik zie dat je goed oefent/doorzet/probeert, ik ben trots op je.’
 • ‘Ik zie dat je veel kleuren/blokken/ hebt gebruikt, waarom heb je voor deze (…) gekozen?’
 • ‘Ben je daar helemaal zelf in geklommen, hoe heb je dat gedaan?’
 • ‘Laat mij eens zien hoe je dat doet’.
 • ‘Ik vind het mooi, ik houd van hartjes/geel/het gevoel dat ik erbij krijg.’
Gerelateerd artikel: Lees het gezonde, kindvriendelijke recept 'Krokodillenpannenkoeken'

Experiment

We zijn benieuwd om te horen welke complimenten je geprobeerd hebt of welke creatieve complimenten je zelf hebt bedacht en hoe je kind daarop reageerde. Laat het weten in de reacties hieronder. By the way, het werkt ook bij volwassenen.


Selfcaresunday: opruimen

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste activiteiten te ondernemen. Deze week: opruimen.

Bij selfcare denk je misschien aan een maskertje en een warm bad of een bezoek aan de sauna, maar selfcare is meer dan dat. Selfcare zou je niet pas moeten toepassen op het moment dat je je gestresst voelt. Dan is het eigenlijk te laat. Selfcare zou eigenlijk iets moeten zijn wat je dagelijks of wekelijks doet, het zou een deel moeten uitmaken van je routine. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen.

Gerelateerd artikel: Lees nu 'Go with the slow' over een simpel en langzaam leven.

Orde in huis, is orde in je hoofd

Wij lopen dagelijks met een to do-list in ons hoofd die automatisch wordt aangevuld met alle dingen die we in huis tegenkomen. Zoals bijvoorbeeld het speelgoed van de kinderen nu eindelijk eens uitzoeken, de chaos in je kledingkast aanpakken, de voorraadkast uitpluizen of kijken wat we naar de kringloop kunnen brengen. Een lijst zonder einde wat kan zorgen voor ruis en onrust.
Een opgeruimd huis, of zelfs een geordende kledingkast of keuken, zorgt meestal ook voor een opgeruimd hoofd. Daarom hoort opruimen ook bij selfcare, want het gaat erom dat je je fijn voelt en niet wordt afgeleid door klusjes waar je ‘nooit’ aan toekomt. Neem de tijd eens om lekker op te ruimen, als je eenmaal bezig bent zul je je direct al relaxter voelen.

Sterrenbeeld Maagd

Melissa vertelt ons dat mensen het het sterrenbeeld Maagd deze zondag helemaal profiteren van een opgeruimd huis en dus een opgeruimd hoofd. Maagden houden van orde en opruimen dus voor hen is een lenteschoonmaak nu de goede timing.
Volgende week staat de maan in contact met het sterrenbeeld Boogschutter en daar hebben we een fijne selfcare activiteit voor gezocht.


Column: Een week zonder Instagram

Een week geleden ging ik op een digitaal dieet en verwijderde ik Instagram van mijn telefoon. Ik houd jullie op de hoogte van mijn ervaringen op dit avontuur, want het brengt best wel wat gevoelens teweeg. Na een week zonder Instagram een update.

Een week met minder prikkels, afstand van de vele berichten op social media en even een tijdje minder met mijn telefoon in mijn handen. Meer tijd voor schrijven, mijn gezin en meer tijd voor gewoon leven. Toch mis ik het contact op Instagram en het laten weten dat ik weer iets nieuws heb geschreven, want dat heb ik wel ervaren. Ik trek nu minder publiek naar mijn website. Juist nu ik veel schrijf én veel mensen meer tijd hebben om te lezen, kan ik niet laten weten dat er weer iets nieuws op staat.

Dingen die ik de eerste paar dagen had willen delen

 • Dat ik mijn winterschoenen heb omgewisseld met mijn lente/zomerschoenen.
 • Dat ik mijn schoenendozen heb gelabeld voor een snel overzicht bovenin mijn kast – tiny person problems.
 • Dat ik opnieuw bezig ben met ontspullen en items heb losgelaten die ik eerder nog niet weg kon doen.
 • Dat ik trots ben dat mijn kerstboom van afgelopen december op het balkon staat en ik hoop hem in december weer binnen te kunnen halen.
 • Dat we de woensdag nu omgedoopt hebben tot pannenkoekendag.
 • Dat we besloten hebben mijn auto te verkopen en ik heel enthousiast over die keuze ben (duurzaam en minimalisme all the way).
 • Dat ik voor het eerst deze lente zonder jas buiten ben geweest en o man, wat voelde dat lekker!

Nuttige informatie? Nee. Vind ik het fijn om random dingen te delen? Ja!

Social saturday

Een nieuw plan voor mijn digitale dieet, want totale onthouding voelt niet fijn – hoewel een weekje rust fijn was. Ik ga de komende tijd alleen op zaterdag online. Dan deel ik wat ik wil delen, post ik wat foto’s en vertel ik welke artikelen er nieuw zijn en werk ik aan mijn sociale contacten. Dus jullie zullen weer wat op social zien vandaag.


Op de hoogte zónder social media

Zoek je naar de balans tussen een digitaal dieet en op de hoogte zijn van je favoriete bloggers en contact houden met je vrienden en familie? Beperk de overvloed en blijf op de hoogte van wat écht belangrijk is voor jou met deze tips.

Zoals Loes al schreef in haar column over haar digitale dieet, tegen de algoritmes van social media is niet op te boksen, dus probeer het ook alsjeblieft niet. Het lukt je niet om alles te bekijken, want er is een overvloed aan informatie. Dé manier om te winnen van de algoritmes is het beperken of stoppen met het gebruik van social media. Nu lijkt het misschien alsof wij social media slecht vinden, maar dat is niet zo, want ook wij doen inspiratie op of lezen graag artikelen van anderen. Om ervoor te zorgen dat we alleen lezen en zien wat wij willen zien, passen we de volgende tips toe.

Volg je favoriete bloggers

Via social media leer je soms personen kennen die gepassioneerd delen over hun gevoel voor mode, hun reizen of manier van leven, waar jij inspiratie uit haalt of verbinding mee voelt. Iedere dag scroll je door je feed op zoek naar weer een foto of quote van jouw favoriete accounts, terwijl honderd andere foto’s ook langskomen. Zonde van jouw focus, want al die extra informatie zorgt voor afleiding.
Tip: schrijf je in voor de nieuwsbrief op de website van jouw favoriete blogger of influencer en krijg de laatste artikelen in je mailbox (volg je ons al?).

Gerelateerd artikel: Lees 'Zo ga je op een digitaal dieet'.

Luister naar een podcast

Ook in de podcastwereld kun je je verliezen, want het regent podcasten en we lopen er zonder paraplu doorheen. Ook hier; kies je favorieten en maak het jouw wekelijkse momentje van contact met jouw favoriete persoon. Het luisteren naar een podcast heeft namelijk verschillende voordelen (artikel hierover komt nog). Luister onderweg, tijdens het sporten of terwijl je naar het plafond staart.
Tip: luister naar de gesprekken in de podcast en voel je meer verbonden.

Bel of spreek af

Social media is handig voor herinneringen, felicitaties en verhuis-, huwelijks-, ik ga op reis-, diploma- en zwangerschapsaankondigingen, maar aan hoeveel mensen moet je dat nou werkelijk laten weten? De mensen die het meest belangrijk in je leven zijn, weten wat er in jouw leven speelt omdat je ze belt en/of met regelmaat ziet. En onthoud dat het contact op social media niet boven écht contact gaat.
Tip: bel die oude vriendin van vroeger eens op en ervaar hoe het is om haar weer te spreken. Voegt het wat toe, doe het dan vaker.
Nog een tip: bewaar je verhalen voor als je weer afspreekt met je familie. Dan heb je een hoop om te vertellen.

Gerelateerd artikel: Lees 'De regels van vriendschap'.

De kring van dierbaren

Volgens de theorie van de Britse antropoloog Robin Dunbar passen er maar 150 mensen in je brein. Hieronder vallen dus ook collega’s, klasgenoten, buurtgenoten en bijvoorbeeld bekenden van de sportclub. Ons brein is eenvoudig niet in staat om van meer dan 150 mensen bij te houden wie het is, waarvan je die persoon kent, wat je met hem of haar deelt en wat de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van die persoon zijn en geef nou eerlijk toe, het is toch ook veel te vermoeiend om al die informatie up to date te houden.
Zorg voor een fijne kring van dierbare vrienden en familieleden om je heen en investeer in dat contact, daar zul je veel meer uithalen dan al die flarden van informatie die je van je klasgenootje van de basisschool voorbij ziet komen. Ook hier geldt weer: Less is more.


De regels van vriendschap

Het mooie van vriendschap, of zelfs een relatie in het algemeen, de regels bepaal je zelf. Wanneer heb jij voor het laatst nagedacht over waarom jullie vrienden zijn en wat jullie ‘ongeschreven’ regels zijn?

Hoe fijn is het om even je verhaal te kunnen doen bij iemand die jou begrijpt. Waarvan je zeker weet dat er om je verhaal gelachen wordt of dat diegene jou even een hart onder de riem steekt wanneer jij dat nodig hebt. Vriendschappen zijn er in allerlei vormen en maten en hierbij is het belangrijk dat de omgang voor beide partijen prettig voelt.
Door de jaren heen zullen er binnen jullie vriendschap ongeschreven regels zijn ontstaan, misschien ging het vanzelf of wellicht hebben jullie deze letterlijk naar elkaar uitgesproken. Net als in een liefdesrelatie, is communicatie (en heel veel plezier natuurlijk) de sleutel voor succes.

Eigenschappen van de ander

Opdracht: schrijf eens de vijf beste eigenschappen van een paar van je vrienden op. Komen deze overeen of zie je verschillen? Weet je nog waarom je vrienden bent geworden en is dat nog van toepassing, zou je vandaag de dag opnieuw vrienden met je vrienden willen worden?
Vraag ook eens aan je vrienden of zij jouw eigenschappen kunnen opschrijven en vergelijk ze eens met elkaar. Sta eens stil bij hoe je elkaar ziet. Doe dit gerust met een glaasje wijn of een warme kopje thee. Gezellig.

Je kunt de mensen om je heen niet veranderen, maar je kan wel de mensen om je heen veranderen.

Quote van Joshua Fiels Millburn en Ryan Nicodemus.

Wat te doen bij verandering

Wat nou als jij of één van je vrienden in de loop der jaren verandert. Je interesses veranderen of je krijgt een nieuwe partner. Je verhuist of je vriendin wordt moeder of besluit voor een jaar te gaan reizen. Allemaal levensgebeurtenissen die voor verandering kunnen zorgen, maar verandering betekent niet direct het einde van de vriendschap.
Belangrijk is om te accepteren dat er een verandering plaats heeft gevonden. Een mooie uitspraak die je wellicht in je achterhoofd kunt houden: “Je kunt de mensen om je heen niet veranderen, maar je kan wel de mensen om je heen veranderen.” Dat betekent niet dat je je huidige vrienden moet inruilen voor nieuwe, maar blijf niet hangen in een vriendschap waar je geen energie me