Column: ‘Het zal de leeftijd zijn’

In mijn laatste jaar als twintiger heb ik een bucketlist afgewerkt, het onderste uit de kan gehaald en vooral veel genoten. Nu ik dertig ben, geniet ik wederom van de dingen die ik doe. Vooral van de dingen die vroeger echt niet ‘cool’ waren.

Ik keek er erg naar uit om dertig te worden. Dertig voelde voor mij als écht volwassen en een mooie mijlpaal die zou staan voor rust. Rust op het gebied van carrière, rust op het gebied van mijn relatie en alle dingen die ik nog zou willen. In mijn laatste jaar als twintiger maakte ik een bucketlist, een website en nam iedereen mee op mijn reis naar de dertig, met als kers op een taart: een fantastisch verjaardagsfeest.

Natuurlijk heb ik nog steeds dingen op mijn bucketlist staan, maar de alledaagse dingen op een dag hebben prioriteit. Zo kies ik liever voor op tijd naar bed gaan, dan een avondje dansend in de kroeg, want mijn ochtendwandeling is heilig. Ik wandel en ik ben er dol op. Het zal de leeftijd wel zijn, genieten van de simpele dingen. Toen ik jong was maakte ik grapjes over het wandelen van mijn ouders, ik snapte het nut van het wandelen niet. Wandelen op de zaterdagmiddag? Een avondje wandelen in plaats van serie kijken, doei! En, kijk mij nu eens gaan. Ik ben aan de wandel. ‘Loops’, zou mijn oma zeggen. En ze hadden gelijk, het is nog verslavend ook. Heerlijk.

Zo niet cool

Dingen die vroeger niet cool waren, vind ik nu juist extra genieten. Het is denk ik vooral de zelfspot wat het zo leuk maakt. Als puber Loes mij nu zou zien of als ik dit 15 jaar geleden had geweten. Laatst, toen het een paar dagen non-stop regende bijvoorbeeld, haalde ik een oude regenbroek uit de kast (wie wat bewaard, heeft wat) en ging ik twee dagen op rij, met regenbroek de deur uit. Ab-so-luut niet cool, maar wel heel praktisch én het belangrijkste: droog. ‘Kijk mij nou eigenwijze pubers, jullie met je natte spijkerbroeken. Dit is hoe dertigers het doen’, dacht ik trots.
Nog zo’n eentje is zonder make-up de deur uitgaan. Vroeger écht niet cool, no way dat ik dat deed. Ik was té cool voor het blotebillengezicht op straat, maar wie hield ik nou voor de gek. Het is juist cool om zonder make-up de straat op te gaan, daar heb je lef voor nodig. Ach, het zal de leeftijd zijn. Iedere keer leer je weer en wie weet wat ik doe als ik de veertig gepasseerd ben.

Fotografie: Sandra Reeb-Gruber van Fotogenoten


Dit zijn onze laatste berichten:

Column: ‘Het zal de leeftijd zijn’

In mijn laatste jaar als twintiger heb ik een bucketlist afgewerkt, het onderste uit de kan gehaald en vooral veel genoten. Nu ik dertig ben, geniet ik wederom van de dingen die ik doe. Vooral van de dingen die vroeger echt niet ‘cool’ waren.

Zo stel je écht prioriteiten

Een hippe huisvrouw houdt veel ballen in de lucht. Je bent op de hoogte, je regelt je zaakjes en houdt ook nog eens bij wie er wanneer jarig is. Je zorgt voor het huishouden, de boodschappen en oja, vergeet je selfcare niet onderaan je lijstje niet. Prioriteiten stellen is belangrijk, lees hier hoe je écht prioriteiten stelt.

Selfcaresunday: begin, start, ga.

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: begin, start, ga.

Zo stel je écht prioriteiten

Een hippe huisvrouw houdt veel ballen in de lucht. Je probeert op de hoogte te blijven van de laatste trends, je regelt je zaakjes en houdt ook nog eens bij wie er wanneer jarig is. Je zorgt voor het huishouden, de boodschappen en oja, vergeet je selfcare niet. Prioriteiten stellen is in dit geval belangrijk, lees hier hoe je écht prioriteiten stelt.

De één zweert erbij, de ander doet niet aan to do-lijstjes. Je kent of gebruikt ze vast wel, de soms eindeloos lange lijstjes met taken die je nog ‘moet’ doen. Begin al eens met het woord ‘moeten’ te vervangen door ‘willen’. Ik wil de was doen (want dan kan ik mijn kleding weer dragen), ik wil boodschappen doen (want ik wil goed voor mezelf zorgen), ik wil de 500 foto’s van afgelopen jaar inplakken (want ik wil herinneringen voor later) en ik wil sporten (want ik wil me fit voelen). Dat maakt de motivatie al een stuk groter.

Maak een top 3

We zullen het grote geheim maar gelijk verklappen. Prioriteiten stellen in je to do-list doe je door een top 3 te maken. Er wordt gezegd dat een lange to do-list (al dan niet onbewust) zorgt voor stress, want veel te doen en weinig tijd. Een groot voordeel van een to do-list is dat al die punten niet in je hoofd blijven hangen. Zodra je ze opschrijft, hoef je niet meer bang te zijn dat je ze vergeet, wat gelijk staat aan minder stress.
Dus, wij maken ons geen zorgen als er 20 punten op onze to do-list staan, heerlijk juist.

Focus en plan

Wat we allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat de dag 24 uur duurt. We hebben allemaal evenveel tijd, maar als je verantwoordelijkheden hebt die veel tijd vragen, raden we je aan om realistisch om te gaan met je to do-list, want twintig punten afwerken op een dag waarop je werkt, voor je kinderen of hond zorgt, is niet haalbaar. Maak een top 3. Kies drie dingen die je écht gedaan wilt hebben en ervaar meer rust in je lijf, meer productiviteit en alles wat extra lukt, is een cadeautje.

Wat komt op je lijstje?

Kijk ook goed naar wat er allemaal op jouw to do-list staat. Punten als sporten, uitgebreid douchen of opruimen, zou niet op je to do-list moeten staan. Deze punten horen in je dagelijkse routine en een routine gaat op de automatische piloot en kun je beter niet op je to do-list schrijven.
Grote kans dat een punt als sporten steeds lager op de lijst komt te staan als je het uitstelt met kleine taken in huis, zoals de was opvouwen, de vaatwasser uitruimen of stofzuigen. Sporten is een momentje van selfcare en zou je dagelijks moeten doen, zodra je het van je to do-list afhaalt en in je routine voegt, komen die huishoudelijke dingen daarna wel. Jouw gezondheid is de échte prioriteit!


Column: Help! Mijn kind heeft een hobby!

In het begin was het schattig, we noemden het ‘haar ding’, maar nu begin ik me toch een beetje zorgen te maken. Ik vraag mezelf af waarom zij vastloopt en zich niet verder ontwikkelt. Hoe lang zal deze fase duren? Help! Mijn kind loopt vast!

Selfcaresunday: plantjes verzorgen

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: plantjes verzorgen.

Slow living ochtend routine

Je kunt je dag op verschillende manieren beginnen. En een goed begin is het halve werk en haastige spoed is zelden goed. Dat zegt al genoeg, toch? Go slow, ook in de ochtend. Neem in de ochtend de tijd en je plukt er de hele dag de vruchten van.

Selfcaresunday: begin, start, ga.

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: begin, start, ga.

Bij selfcare denk je misschien aan een maskertje en een warm bad of een bezoek aan de sauna, maar selfcare is meer dan dat. Selfcare zou je niet pas moeten toepassen op het moment dat je je gestresst voelt. Dan is het eigenlijk te laat. Selfcare zou eigenlijk iets moeten zijn wat je dagelijks of wekelijks doet, het zou een deel moeten uitmaken van je routine. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen.

Gerelateerd artikel: Lees ons artikel over de slow living ochtendroutine, voor een goede, langzame start van de dag.

Gaan is een keuze

Besef je je wel dat starten en stoppen, een begin en een einde best dicht bij elkaar liggen? Als je nadenkt over je leven, dan is het (voor de meeste mensen) lang. Je geboorte en je dood liggen ver uit elkaar, maar een dag duurt maar 24 uur. Iedere dag heb je weer de keuze om te gaan en er iets van te maken.
Net als met hardlopen, aan het eind van je rondje, begin je ook weer direct weer aan een nieuwe ronde. Dat kan best motiverend werken als je erover nadenkt, want na ieder rondje kun je denken ‘ik stop’, maar als je ook maar één stap vooruit zet, ben je alweer begonnen aan een nieuwe ronde. De keuze is aan jou en deze selfcaresunday staat in het teken van die keuze. Wat ga je doen? Waarmee ga je starten?

Gerelateerd artikel: Lees 'Een voetmassage' in de selfcaresundayreeks.

Maan in Ram

Melissa vertelt ons dat Ram het eerste teken van de dierenriem is en dat het een perfect moment is om ergens een beginnetje mee te maken. Start met een nieuwe hobby, zoals breien, borduren of schilderen. Pak die kwast of dat boek dat al een paar weken op je ligt te wachten. Of zoek een hobby die je nog helemaal moet ontdekken. Heb je wel eens een workshop uitgezocht van iets wat je normaal nooit zou doen? Doe het, ga alleen of met een vriendin, waar wacht je op? Maan in Ram is dé tijd om iets te beginnen, te starten of om gewoon te gaan.


Dit zijn onze laatste artikelen:

Selfcaresunday: Moederdag

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: Moederdag.

Selfcaresunday: spelletje spelen

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: spelletje spelen.

Onze favo duurzame producten voor in de keuken

Stap voor stap duurzamer worden, investeren in spullen waar je langer mee doet, kan hergebruiken en waarbij je weinig of geen afval produceert. Wij zetten onze favo duurzame producten op een rij, welke heb jij al in je keuken?

Column: Help! Mijn kind heeft een hobby!

In het begin was het schattig, we noemden het ‘haar ding’, maar nu begin ik me toch een beetje zorgen te maken. Hoe lang zal deze fase duren? Help! Mijn kind heeft een hobby!

Mijn dochter is bijna twee en heeft een hobby. Ze giet graag dingen over van het een naar het ander. Dat doet ze al sinds ze het kan. Het begon (volgens mij) onder de douche of op het strand, met een aantal kopjes goot zij het water van het een naar de ander. Normaal kinderspel.
Toen haar speelgoed zich uitbreidde en zij steeds meer zelfstandig speelt, valt het mij op dat ze het overgieten herhaalt. In de zandbak, met het klei, ook terwijl ze speelt in haar keukentje. Ze maakt nauwelijks eten klaar of staat ze koken, ze giet pasta of ei over van het ene kopje naar het andere kopje.

Uitdaging en stimulering

Uiteraard stimuleer ik ander spel, ik doe het voor, ik speel mee en dan komt ze tot spel. Maar zodra ik haar weer zelfstandig laat spelen, valt ze terug op het overgieten van speelgoed en materialen. Is ze nog niet klaar voor fantasiespel? Blijft ze hangen in een bepaalde fase? Klopt er iets niet in haar hersenen? Wat zou ze nog meer moeten oefenen aan het overgieten vraag ik me af, ze is er inmiddels pro in.
Op internet heb ik gelezen dat dit kan voorkomen tot het tweede levensjaar en dat het daarna een punt van aandacht is. Op dit moment is dat over vier maanden. Help!

Onzeker

Het is niet dat ik me heel veel zorgen maak, maar het knaagt toch aan me. Ik zoek de waarom en waarschijnlijk zit ik er te dicht op om te zien wat zij nodig heeft of wat ze probeert te bereiken met het overgieten. Het is typisch zij en het is leuk, ze is er goed in en doet het met grote concentratie en focus. Zo vermaakt ze zich makkelijk een uur met het klei, zand of het keukentje of ballen en vooral met water kan ze uren zoet zijn.
Maar goalgetter als ik ben wordt er onzeker van, waarom gaat zij niet door naar het volgende doel? De volgende fase? Wat houdt haar tegen?

Advies

‘Lekker laten gaan’ of ‘Het is een fase’, zijn de gebruikelijke adviezen en ik weet ook er niets aan de hand hoeft te zijn, maar toch zit het me dwars. Wat is dat toch met dat overgieten. Iemand een idee? Ik ben op zoek naar een betere verklaring dan dat het een fase is en natuurlijk laat ik haar haar gang gaan. Laat je reactie hieronder achter.


Onze laatste berichten:

Selfcaresunday: bellen

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: bellen.

Onze favo duurzame producten voor in de badkamer

Stap voor stap duurzamer worden, investeren in spullen waar je langer mee doet, kan hergebruiken en waarbij je weinig of geen afval produceert. Wij zetten onze favo duurzame producten op een rij, welke heb jij al in huis?

Column: De laatste keer

Het is iets langer dan een maand dat we vanuit het kabinet de maatregelen te horen kregen en sindsdien ziet mijn leven er best anders uit. Ik zat naar buiten te kijken, naar de rust op straat en begon na te denken over mijn laatste keren toen alles nog ‘normaal’ was.

Selfcaresunday: plantjes verzorgen

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: plantjes verzorgen.

Bij selfcare denk je misschien aan een maskertje en een warm bad of een bezoek aan de sauna, maar selfcare is meer dan dat. Selfcare zou je niet pas moeten toepassen op het moment dat je je gestresst voelt. Dan is het eigenlijk te laat. Selfcare zou eigenlijk iets moeten zijn wat je dagelijks of wekelijks doet, het zou een deel moeten uitmaken van je routine. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen.

Gerelateerd artikel: Lees 'Gezonde huisgenoten' over luchtzuiverende planten voor in huis

Groene vingers

Wij kennen eigenlijk niemand die geen planten in huis heeft en voor de verzorging van de meeste planten heb je echt geen groene vingers nodig. Huiskamerplanten zijn vaak simpel te verzorgen, het is niet dat je rekening moet houden met snoei- en bloeiperiodes. In veel huiskamers staan mooie tropische planten met grote groene bladeren te shinen. Niet alleen mooi om naar te kijken, maar het verzorgen van planten werkt rustgevend. Wist je dat (de meeste) planten met grote bladeren het fijn vinden om afgenomen te worden met een vochtige doek? Neem er je tijd voor, neurie ondertussen een liedje en je zult je naderhand rustig en voldaan voelen. Jij blij, planten blij.

Gerelateerd artikel: Lees ‘Bellen’ uit de selfcaresundayreeks, wat goed te combineren is met het verzorgen van je planten

Sterrenbeeld Vissen

Volgens Melissa is het aan de mensen met het sterrenbeeld Vissen om wat water terug te geven, dit kun je mooi doen door je planten te verzorgen en je liefde uit te spreken. Wat je liefde geeft, geeft liefde terug. Let er wel op dat je planten snel te veel water geeft, dus wees zuinig met je water.

Fijne zondag, xx


Dit zijn onze laatste artikelen:

Selfcaresunday: wandelen

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: wandelen.

Slow living oefeningen

Weinig tot geen afleiding van de buitenwereld, want zo goed als alles is dicht. Misschien is het fijn om wat rustiger aan de te doen, zoals we in het artikel ‘Go with the slow’ al omschreven. Deze activiteiten passen bij deze slow living levensstijl.

Het nieuwe normaal

Het nieuwe normaal speelt zich grotendeels binnenhuis af. Sinds de maatregelen omtrent het Coronavirus werken we thuis, onderwijzen we thuis en zijn we veel thuis. Deze nieuwe situatie vraagt om een nieuwe standaard, dus leg de lat niet te hoog voor jezelf.

Slow living ochtend routine

Je kunt je dag op verschillende manieren beginnen. En een goed begin is het halve werk en haastige spoed is zelden goed. Dat zegt al genoeg toch? Go slow, ook in de ochtend. Neem in de ochtend de tijd en je plukt er de hele dag de vruchten van.

Je zou kunnen snoozen, je zou nog wat langer in je bed kunnen blijven liggen, je zou je ontbijt onderweg kunnen eten of zelfs op werk. Je zou de auto kunnen nemen in plaats van de fiets, je zou tussendoor lunch kunnen kopen, je zou snel wat kleren uit de kast kunnen pakken en je zou dat wasje vanmiddag wel kunnen opvouwen.
Wat je ook zou kunnen doen is uit bed stappen zodra je wekker gaat. Je zou ontbijt kunnen maken en je lunch kunnen klaarzetten. Je zou rustig kunnen ontbijten terwijl je wat leest, je zou je was kunnen opvouwen en opruimen en kleding klaar kunnen leggen. Je zou nog even wat yoga kunnen doen of een rondje kunnen hardlopen. Je zou de fiets kunnen pakken naar werk en thuiskomen in een opgeruimd huis.

Gerelateerd artikel: Lees 'Go with the slow' voor een leven vol selfcare

Ochtendroutine

Hoe ziet jouw ochtend eruit? Gehaast, heb je net genoeg tijd of doe je het rustig aan? Een ochtendroutine volgens de slow living levensstijl is een ochtend waarin je de tijd neemt voor beweging, persoonlijke ontwikkeling en voeding. Zelfs als je kinderen hebt, is het mogelijk om je dag rustig te starten. Je staat op voor je kinderen wakker worden of je neemt je kinderen mee in je langzame ochtend.
Avondmensen liggen liever wat langer in bed omdat zij in de avond juist meer de tijd voor zichzelf nemen, mocht je het écht vreselijk vinden om eerder op te staan, dan is de ochtendroutine ook te verplaatsen naar de avond.

Gerelateerd artikel: Lees 'Slow living oefeningen' voor meer aandacht en focus op de kleine dingen

Rise and shine

Bepaal zelf hoe slow jij je ochtend start. Begin bijvoorbeeld met een half uurtje eerder opstaan dan gebruikelijk en neem dat half uur voor echt voor jezelf. Vul dat half uur met yoga en meditatie, maak uitgebreid ontbijt en prep je lunch of luister een podcast.
De week daarop sta je een uur eerder op en verdeel dit uur in blokken van een kwartier en kies vier activiteiten van selfcare. Je kan ook een uur gaan hardlopen. Wat jij wil.
Op deze manier ben je voldaan, tevreden en je dag gestart met tijd voor jezelf, daarna komen de dagelijkse dingen en ga je naar werk. Wij vinden het fijn om het weekend ook door te gaan met onze slow morning en staan inmiddels zeven dagen per week om vijf uur op en we hebben meer energie dan ooit.

Het is een kick al zoveel gedaan te hebben voordat de rest van de wereld wakker wordt.

Hoe ziet jouw ochtend routine eruit? Laat het ons weten door je reactie achter te laten onderaan deze pagina.


Onze laatste berichten:

Goed voor de weerstand: op blote voeten lopen

Op blote voeten lopen is voor de één vanzelfsprekend en voor de ander een hoge uitzondering. Bij welke groep hoor jij? Wist je dat op blote voeten lopen goed is voor de weerstand en dat het daarnaast nog meer voordelen heeft?

Selfcaresunday: een voetmassage

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: een voetmassage.

Podcasts voor ouders

De opvoedboeken kennen we allemaal wel. Net als de methoden van bekende opvoedgoeroe’s. Wat wij willen horen zijn verhalen van échte ouders, met échte verhalen en diverse manieren van aanpakken die misschien wél passen bij jouw kind en jouw gezin. Deze fijne podcasten stellen je gerust, zorgen voor vermaak en inspiratie, dit lijstje met podcasts zijn speciaal voor ouders.

Selfcaresunday: Moederdag

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: Moederdag.

Bij selfcare denk je misschien aan een maskertje en een warm bad of een bezoek aan de sauna, maar selfcare is meer dan dat. Selfcare zou je niet pas moeten toepassen op het moment dat je je gestresst voelt. Dan is het eigenlijk te laat. Selfcare zou eigenlijk iets moeten zijn wat je dagelijks of wekelijks doet, het zou een deel moeten uitmaken van je routine. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen.

Gerelateerd artikel: Lees 'Spelletje spelen' in de selfcaresundayreeks

Moederdag

Mocht je het als moeder echt lastig vinden om een selfcaremoment voor jezelf te nemen, dan is vandaag een goed excuus om even een stapje terug te doen. Laat je kinderen of je partner je verwennen door een ontbijtje op bed, bewonder de zelfgemaakte tekeningen en blijf nog even lekker in bed liggen. Geen schaamte.
Als je nog geen kinderen hebt, ben je misschien moeder van een dier of ben je een trotse plantenmoeder. Verzorg je dier of plant lekker uitgebreid vandaag.
Je kan ook juist je eigen moeder gaan verrassen. Ga samen een fijn rondje wandelen of als ze ver weg woont, bel haar om even te kletsen, dat vindt ze vast fijn.

Sterrenbeeld Steenbok

Volgens Melissa zijn mensen met het sterrenbeeld Steenbok deze zondag sterk verbonden met Moeder Aarde, de moeder van ons allemaal. Dus heb je geen moeder in je leven voor wat voor reden dan ook, je kan altijd contact maken met Moeder Aarde. Ga de natuur in, verwonder je over hoe alles groeit en zijn weg vindt. Staar naar de wolken of loop op blote voeten door het gras of zand. Maak contact.

Fijne moederdag, xx


Dit zijn onze laatste artikelen:

Opvoeden op zonder oordeel

“Wat mooi zeg!”, hoe vaak zeggen wij dit wel niet tegen onze kinderen als zij een tekening hebben gemaakt of een toren van Duplo laten zien. Een zin met een oordeel, maar met weinig betekenis. Probeer wat minder te oordelen en wat meer te opvoeden.

Selfcaresunday: opruimen

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste activiteiten te ondernemen. Deze week: orde.

Column: Een week zonder Instagram

Een week geleden ging ik op een digitaal dieet en verwijderde ik Instagram van mijn telefoon. Ik houd jullie op de hoogte van mijn ervaringen op dit avontuur, want het brengt best wel wat gevoelens teweeg. Na een week zonder Instagram een update.

Selfcaresunday: spelletje spelen

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: spelletje spelen.

Bij selfcare denk je misschien aan een maskertje en een warm bad of een bezoek aan de sauna, maar selfcare is meer dan dat. Selfcare zou je niet pas moeten toepassen op het moment dat je je gestresst voelt, want dan is het eigenlijk te laat. Selfcare zou eigenlijk iets moeten zijn wat je dagelijks of wekelijks doet, het zou een deel moeten uitmaken van je routine. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen.

Gerelateerd artikel: Lees 'Selfcaresunday: wandelen'

Vermaak en verbinding

Wanneer heb jij voor het laatst een spelletje gespeeld? Spelletjes zijn er in allerlei soorten en maten natuurlijk, je kunt alleen spelen of in gezelschap. Ook online zijn er honderden spelletjes beschikbaar. Spelletjes bestaan er al zolang er mensen bestaan. Spelletjes zorgen voor vermaak en verbinding – als je een beetje tegen je verlies kan natuurlijk.
Pak er deze zondag weer eens een spel bij, een pak kaarten, een schaakbord dat lag te verstoffen of speel het klassieke Monopoly met het hele gezin. Zoals je merkt gaat bij ons de voorkeur wel uit naar een offline spel. Woon je alleen? Met een pak kaarten kom je best ver hoor. Welk spel heeft voor jou de voorkeur?

Sterrenbeeld Maagd

Volgens Melissa hebben de mensen met het sterrenbeeld Maagd deze zondag veel profijt van een spelletje. Door hun analytische blik vinden zij het leuk om hun hersenen te laten kraken en manieren te verzinnen om te winnen. Pak een spelletje uit de kast en daag je partner, kind of huisgenoot uit. Ontspan en geniet, maar vooral veel plezier!


Dit zijn onze laatste artikelen:

Op de hoogte zónder social media

Zoek je naar het balans tussen een digitaal dieet en op de hoogte zijn van je favoriete bloggers en contact houden met je vrienden en familie? Beperk de overvloed en blijf op de hoogte van wat écht belangrijk is voor jou met deze tips.

De regels van vriendschap

Het mooie van vriendschap, of zelfs een relatie in het algemeen, de regels bepaal je zelf. Wanneer heb jij voor het laatst nagedacht over waarom jullie vrienden zijn en wat jullie ‘ongeschreven’ regels zijn?

Go with the slow

In plaats van go with the flow, neem jij even een stapje terug. Go with the slow is geen momentje selfcare, maar een leven vol selfcare. Kiezen voor innerlijke balans en betekenisvolle momenten in je leven kan heel simpel. Lees snel hoe wij ‘slow leven’.

Onze favo duurzame producten voor in de keuken

Stap voor stap duurzamer worden, investeren in spullen waar je langer mee doet, kan hergebruiken en waarbij je weinig of geen afval produceert. Wij zetten onze favo duurzame producten op een rij, welke heb jij al in je keuken?

Wegwerpproducten zoals plastic zakjes, plastic bakjes (hoeveel heb jij er daarvan in je keuken?), plastic spatels en afval van theezakjes en koffiecups. In de keuken produceer je veel afval, vooral van verpakkingen. Wij hebben ons verdiept in de zerowaste levensstijl en kleine stapjes richting een ‘groenere keuken’ gezet. Start vandaag nog met een omslag te maken en begin bewuste aankopen te doen, want iedere stap in de groenere richting is er eentje.

Gerelateerd artikel: Lees 'Onze favo duurzame spullen voor in de badkamer'

Herbruikbare coffeecups

Nespresso heeft de mogelijkheid om de gebruikte cups te recyclen, maar cups die je kan hergebruiken, geeft minder afval. Recyclen kost namelijk ook veel energie en met de cups van CafeCups ben je bewuster bezig met het zetten van een kopje koffie. Geniet van de geur van de gemalen koffie, het proces van het zetten en voel je goed doordat je hergebruikt!

Wreckpotten of inmaakpotten

Hoe fijn zou het zijn als je dit in je keuken zou zijn. Glazen potten gevuld met eten. Het oogt netjes, natuurlijk en je weet precies hoeveel je nog hebt. Weg met die kartonnen en plastic verpakkingen met allerlei kleuren. De potten van Natuurlijkerleven brengen sfeer en duurzaamheid in iedere keuken.

Schoonmaakazijn

Weg met die plastic flessen met vaak felle kleuren schoonmaakmiddel. Het maakt wellicht goed schoon, maar het is duur en niet goed voor het milieu. Een fles huishoudazijn of schoonmaakazijn kost 0,45 cent en maakt ook schoon.
Tip: gebruik citroen- of sinaasappelschillen om de azijn een geur te geven. Toevoegen en nacht laten staan voor gebruik.

Houten keukengerei

Natuurlijke producten in de keuken geven je keuken én een fijne uitstraling en het is beter voor het milieu. Gebruik houten spatels, lepels en tangen

Stoffen tasjes

Wij proberen in de winkel zo min mogelijk plastic mee te nemen en voor groente en fruit gebruiken wij de nettas van FineGoods. Ook handig om fruit in op te hangen in je keuken. Ze zien er leuk uit en zijn fijn in gebruik.


Dit zijn onze laatste berichten:

Zo ga je op een digitaal dieet

Disconnect to connect, off the grid, meer focus, minder afleiding, hoe je dat doet? Door te starten met een digitaal dieet. Volg de kleine stappen voor een groot effect.

Column: Digitaal Dieet

Je zal er zelf ook wel al een paar keer over hebben nagedacht. Even offline, even geen social media, even minder doelloos scrollen op je telefoon. Of het nou op social media, online shoppen of whatsappen is, we kunnen ons erin verliezen. Ik ga op een ‘digitaal dieet’ en neem je mee op dit avontuur.

6 x mindful voor thuis

Mindful hoeft niet alleen maar op de yogamat. Ook thuis kun je aan de slag met mindfulness, want zeg nou eerlijk soms voelen we allemaal wel eens wat onrust in ons lijf. Deze periode van veel thuis zijn is het geschikte moment om te oefenen met deze tips.

Selfcaresunday: bellen

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: bellen.

Bij selfcare denk je misschien aan een maskertje en een warm bad of een bezoek aan de sauna, maar selfcare is meer dan dat. Selfcare zou je niet pas moeten toepassen op het moment dat je je gestresst voelt. Dan is het eigenlijk te laat. Selfcare zou eigenlijk iets moeten zijn wat je dagelijks of wekelijks doet, het zou een deel moeten uitmaken van je routine. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen.

Gerelateerd artikel: Lees 'Wandelen' in de selfcaresundayreeks

Contact maken

Door het Coronavirus speelt ons sociale leven zich voornamelijk thuis af. Gelukkig hebben we onze mobiele telefoon en is een berichtje of een foto zo verstuurd en is het vrij makkelijk om met veel mensen contact te onderhouden. Toch is daadwerkelijk bellen, even de tijd nemen om met iemand anders in contact te komen ook een momentje selfcare. Je neemt even de rust en de tijd om met iemand te bellen, het liefst zonder gestoord te worden (dus zonder je even af als je kinderen hebt) en bel even met iemand. Je kan videobellen (wat een fantastische uitvinding is dat!) of gewoon ouderwets bellen. De stem van een ander, net als het je verhaal even kwijt kunnen en hardop lachen, kan wonderen doen voor je mood. Perfect voor deze selfcaresunday.

Gerelateerd artikel: Lees 'De laatste keer', de column van Loes

Sterrenbeeld Tweelingen

Melissa vertelt ons dat het sterrenbeeld Tweelingen deze maand in het sociale teken staat en dat het voor deze mensen extra fijn kan voelen om even iemand te spreken vandaag die je door het Coronavirus al een tijdje niet hebt gesproken.
Wie weet bel je iemand precies op het juiste moment dat hij of zij een luisterend oor nodig heeft of voel je zelf een hele opluchting dat je even je verhaal kwijt kan of voel je enorm veel enthousiasme door het lekkere kletsen aan de telefoon.

Fijne zondag, xx


Dit zijn onze laatste artikelen:

Sta jij al op de kop?

Deed jij de handstand ook toen je kind was? Waarom nu eigenlijk niet meer? De handstand heeft namelijk veel voordelen voor je lijf en is makkelijk thuis te oefenen. Dus, waar wacht je op en sta op je kop!

Gezonde huisgenoten

Planten zijn niet alleen leuk om naar te kijken, ze kunnen ook nog eens goed voor je gezondheid zijn. Haal deze gezonde huisgenoten in huis en pluk er de vruchten van.

Krokodillenpannenkoeken

Gezond eten is nog nooit zo leuk geweest met deze lekkernij. Zijn hartige pannenkoeken jouw favoriet of eet je kind weinig groente? Verstop de groente dan in een pannenkoek!

Onze favo duurzame producten voor in de badkamer

Stap voor stap duurzamer worden, investeren in spullen waar je langer mee doet, kan hergebruiken en waarbij je weinig of geen afval produceert. Wij zetten onze favo duurzame producten op een rij, welke heb jij al in huis?

Wegwerpproducten zoals plastic scheermesjes, verzorgingsproducten in plastic flessen, plastic wattenstaafjes en wattenschijfjes. Producten die we op een gegeven moment allemaal zijn gaan gebruiken, vaak zonder erbij na te denken. Nu is het tijd om een omslag te maken en bewuste aankopen te doen, want iedere stap in de groenere richting is er eentje.

Gerelateerd artikel: Lees 'Gezonde huisgenoten' voor fijne planten voor in huis

Oceonics Safety Razor

Een scheermesje wat je niet weggooit, wat niet van plastic is gemaakt en dus beter voor het milieu is. Deze variant van Oceonics kost 40 euro, maar het mes doe je een leven lang mee, de mesjes kan je navullen. Ook is het beter voor je huid om zo’n scheermes te gebruiken. Het is de investering dus écht waard.

Luxe Velours wattenschijfjes

Als je dagelijks je gezicht reinigt met een wattenschijfje wat je weggooit, produceer je dagelijks onnodig afval. Zet de makkelijke stap om de herbruikbare wattenschijfjes van My Food Ways aan te schaffen en help de aarde een handje. Er zit een waszakje bij zodat je de schijfjes niet kwijtraakt tussen je wasgoed.

Bamboe kam

Een houten kam is niet alleen beter voor het milieu, het ziet er ook nog eens mooier uit in je badkamer. Natuurlijke materialen voelen warmer aan en zijn fijn in gebruik, zoals deze kam van FineGoods.
Gebruik je liever een borstel, no worries, die zijn er ook van natuurlijke materialen en is ook fijner voor je hoofdhuid en haar. Ook fijn voor je baby, één keer aanschaffen en lang gebruiken!

Shampoo Bar

Weg met de plastic flessen uit de badkamer en hallo mooi stuk zeep. Een shampoo bar van Flow Cosmetics ruikt niet alleen lekker, het is ook gemaakt van natuurlijke ingrediënten en heel fijn voor je (hoofd)huid en haar. Je hebt shampoos, conditioners en bodywash, go nuts!

Herbruikbare wattenstaafjes

Dat zulke kleine stokjes, zo’n groot impact hebben is belachelijk. Vervang de plastic wattenstaafjes door varianten van bamboe (die gerecycled kunnen worden) of voor de herbruikbare wattenstaafjes. Deze komen in een mooi doosje en zijn makkelijk schoon te maken.

Mascara met natuurlijke ingrediënten

Het merk Boho heeft een hele vegan make-up lijn en valt onder de zerowaste. Een mascara die gemaakt is van natuurlijke ingrediënten is beter voor je huid en wimpers én makkelijk te verwijderen. Een washandje met water is voldoende, zo hoef je niet eens wattenschijfjes in huis te hebben.


Dit zijn onze laatste berichten:

Thuiswerken met een kind, zo doe je dat!

De grote vraag waar veel ouders op dit moment tegenaan lopen: ‘Hoe kan ik thuiswerken als mijn kind ook thuis is?’ Kan dit überhaupt? Wij zijn op onderzoek gegaan en zijn tot de volgende oplossingen gekomen, hopelijk werkt het ook voor jou.

Op afstand voor je familie zorgen, hoe doe je dat?

Zorgen voor je familie is voor vele van ons vanzelfsprekend, maar soms kan de afstand of het advies omtrent het COVID-19 virus om afstand te bewaren is het soms wat lastiger om voor mensen die je lief hebt te zorgen. Hier wat tips om de afstand te verkleinen.

Voorkom dat je ziek wordt met deze tips

Alle kleine beetjes helpen en hoewel je je gezondheid niet altijd onder controle kunt houden, kan je er natuurlijk wel alles aan doen om te voorkomen dat je ziek wordt. De belangrijkste tips hebben wij even op een rijtje gezet.

Column: De laatste keer

Het is iets langer dan een maand dat we vanuit het kabinet de maatregelen te horen kregen en sindsdien ziet mijn leven er best anders uit. Ik zat naar buiten te kijken, naar de rust op straat en begon na te denken over mijn laatste keren toen alles nog ‘normaal’ was.

Als ik op straat loop of fiets kom ik in mijn woonbuurt weinig mensen tegen. Als ik langs het centrum van Haarlem fiets, zie ik dat het daar drukker is, maar in mijn buurt, is het rustig. De rust voelt fijn, maar ook onwerkelijk. De rust is namelijk niet een momentopname, het is de nieuwe standaard, het nieuwe normaal en ik ben echt benieuwd hoe het er de komende maand aan toe zal gaan.

Gerelateerd artikel: Lees 'Het nieuwe normaal' over het verlagen van de standaard tijdens het Coronavirus.

De gang van de dag

Drie dagen in de week werken, oppas van opa en oma, de kinderopvang, afspreken met vriendinnen en familie voor een koffietje, een etentje of een borreltje. Het was de normaalste zaak van de wereld. De agenda stond vol met leuke dingen, we gingen met de flow en die flow is nu ineens heel slow. De agenda is zo goed als leeg, we leven per dag. We kijken naar het weer, we kijken naar onze stemming en bepalen of we in de ochtend of in de middag even een rondje gaan wandelen of fietsen. Boodschappen doen doen we apart en we denken qua maaltijden veel vooruit. De gang van de dag is veranderd en het heeft een dubbel gevoel.

Gerelateerd artikel: Lees 'Go with the slow' voor een langzame levensstijl

De laatste keer

Ik wist niet dat laatste keer dat ik met mijn kleuters in de kring zat, voorlopig de laatste keer zou zijn. Ik wist niet dat de laatste keer dat ik in mijn favoriete koffietentje zat, met mijn handen om een warme latte met kokosmelk, voorlopig alleen maar coffee to go’s zouden worden. En de laatste keer uit eten, volgens mij was dat op mijn verjaardag, midden februari. Echt lang geleden. De laatste keer dat ik mijn vriendinnen heb geknuffeld en gezellig gegeten heb met de hele familie. Ik begin het nu wel echt te missen, de gezelligheid, de nabijheid. Laat dit alsjeblieft de laatste keer zijn dat we zoiets meemaken en onze manier van leven aanpassen, zodat de wereld het red en wij dus ook. ‘There is no planet B.’


Dit zijn onze laatste artikelen:

Column: Heel Holland hamstert

De angst wordt steeds groter, het Coronavirus neemt de dagelijkse gang van zaken over en mensen zijn aan het hamsteren geslagen. Is dit echt nodig of is handelen uit angst?

Onmisbare ingrediënten, heb jij ze al in huis?

We komen allemaal wel eens een dag (of twee) in de week tegen dat je geen zin hebt om te koken. Je kan de vriezer nog checken op restjes, maar als je zorgt dat je de volgende ingrediënten in huis hebt, maak jij in een handomdraai een maaltijd klaar.

Laat je kind los!

De kinderen van tegenwoordig hebben het goed. Denk maar aan de alle mogelijkheden en keuzes die ze hebben als je het vergelijkt met vroeger. Op alle vlakken hebben zij het beter, behalve op één vlak: de kinderen van tegenwoordig zijn nooit meer alleen.

Selfcaresunday: wandelen

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: wandelen.

Bij selfcare denk je misschien aan een maskertje en een warm bad of een bezoek aan de sauna, maar selfcare is meer dan dat. Selfcare zou je niet pas moeten toepassen op het moment dat je je gestresst voelt. Dan is het eigenlijk te laat. Selfcare zou eigenlijk iets moeten zijn wat je dagelijks of wekelijks doet, het zou een deel moeten uitmaken van je routine. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen.

Gerelateerd artikel: Lees uit de selfcaresundayreeks: 'Een voetmassage'

Ontspannen

Als we aan wandelen denken, zien wij wat oudere stellen in matching wandelkleding en groepjes kakelende dames voor ons. Heb jij dat stiekem ook? Dat imago verandert gelukkig wel, want je hoeft niet perse te zweten in de sportschool of 10 kilometer te hardlopen om fit te blijven. Wandelen is namelijk óók hartstikke goed voor je en hartstikke ontspannend én gezellig.
Als energieke twintiger denk je misschien dat hard sporten en veel zweten een must is, maar nu wij de dertig gepasseerd zijn, snappen we ineens veel beter waarom de oudere generaties aan de wandel gaan. Je hebt de tijd (want je gaat niet hard) om de omgeving in je op te nemen, eventueel te kletsen en het is ook nog eens goed voor je hart- en bloedvaten en het verlaagt je bloeddruk. Doei stress, hallo ontspanning.

Gerelateerd artikel: Lees 'Goed voor de weerstand: op blote voeten lopen'

Sterrenbeeld Vissen

Melissa vertelt ons dat mensen met het sterrenbeeld Vissen extra kunnen profiteren van een fijne wandeling deze zondag. De maan staat namelijk in het spiritueel teken van Vissen. Let bijvoorbeeld tijdens je wandeling op veren op de grond, stenen in een bepaalde vorm of takken die ergens naar wijzen. Wandel met aandacht dus.

Fijne zondag, xx


Dit zijn onze laatste artikelen:

Slow living oefeningen

Weinig tot geen afleiding van de buitenwereld, want zo goed als alles is dicht. Misschien is het fijn om wat rustiger aan de te doen, zoals we in het artikel ‘Go with the slow’ al omschreven. Deze activiteiten passen bij deze slow living levensstijl.

Even wat rustiger aan doen en een activiteit écht even bewust doen, met al je aandacht. Single tasking heet dat. Sinds we zo gehecht zijn geworden aan onze telefoon, pakken we hem vaker dan je denkt bij. Tijdens het wachten op de bus, als we onderweg een mooi landschap zien, als we lezen, als we een serie kijken, als we in gezelschap zijn (even snel social media checken), als we sporten of zelfs als we op het toilet zitten. Die telefoon is er bijna altijd bij. Single tasking draait om één ding doen. Is dit moeilijk of nieuw voor je, begin dan klein. Voor de volgende oefeningen heb je maar vijf minuten nodig en vijf minuten op een dag, zonder telefoon of iets anders ‘aan’, hebben we allemaal wel.

Gerelateerd artikel: Lees 'Zo ga je op een digitaal dieet' voor meer rust in je leven.

5 minuten slow living oefeningen

 • Adem langzaam in en uit
 • Kijk met aandacht naar een heel klein detail
 • Maak iets met je handen (van een touwtje, zand, een blaadje, stof)
 • Luister naar muziek met je ogen dicht
 • Kijk naar de wolken
 • Luister naar een het gezang van een vogel
 • Kijk eens naar wat een mier doet
 • Mediteer
 • Schets of tekenen iets wat er in je opkomt (zonder dat je aan het bellen bent)
 • Ervaar een kopje thee of koffie bewust; de geur, het geluid van het zetten, de smaak, hoe het eruit ziet en de warmte
 • Zet je telefoon op stil (of leg hem weg) en ga lunchen
 • Focus je op geluiden, geuren en het zicht van koken
 • Schrijf op waar je dankbaar voor bent
 • Lees een gedicht hardop voor
 • Aai je huisdier met al je aandacht
 • Bekijk je kind met al je aandacht
 • Kijk naar andere mensen
 • Ruik aan bloemen
 • Wiebel met je tenen in het gras of zand
 • Ga met je vingers langs de contouren van je gezicht

Al is het maar 5 minuten, iedere dag even maar met één ding bezig zijn. Zonder dat je er een foto van maakt, zonder dat je ook iets anders doet. Je kan het ook samen met iemand doen, in stilte of lees elkaar een gedicht hardop voor en ervaar wat het met je doet. Veel plezier en go with the slow.


Dit zijn onze laatste artikelen:

Het nieuwe normaal

Het nieuwe normaal speelt zich grotendeels binnenshuis af. Sinds de maatregelen omtrent het Coronavirus werken we thuis, onderwijzen we thuis en zijn we veel thuis. Deze nieuwe situatie vraagt om een nieuwe standaard, dus leg de lat niet te hoog voor jezelf.

Het nieuwe normaal is (voor de meeste mensen) echt nieuw. Het nieuwe normaal gaat over thuiswerken, thuis onderwijs geven en afstand houden. We leven nu een maand met de maatregelen die het kabinet heeft ingevoerd en ondertussen voelt het langzaam als normaal, voel jij dat ook?

Gerelateerd artikel: Lees '6 x mindful voor thuis' om het thuiszitten te benutten.

Hoge standaard

In het begin probeerden we “normaal” door te gaan, net zo productief te zijn en net zoveel werk en activiteiten te doen als voor de maatregelen waren ingevoerd. Maar als je logisch nadenkt, weet ook jij dat dat onmogelijk is. Bedrijven, scholen, ouders en managers, iedereen is opnieuw aan het uitzoeken wat het beste werkt in deze nieuwe situatie. Vraag aan je leidinggevende of klanten, partner of kinderen wat zij verwachten in deze nieuwe situatie in plaats van proberen de standaard net zo hoog te houden als voorheen. Pas je standaard aan, in plaats van vast te houden aan wat niet meer normaal is.

Behoud structuur

Of je nou alleen, met een partner of met kinderen woont, probeer structuur in je dag te houden. Laat je alles los, grote kans dat je dan het overzicht kwijt raakt. Wees flexibel, maar stel wel voor jezelf vast welke dagelijkse activiteiten je gedaan wil hebben en wat je eventueel nog zou kunnen doen. Op ons lijstje staat dat we dagelijks zorgen voor gezonde maaltijden, beweging, een opgeruimd huis, contact met vrienden of familie en een paar uur werk. Dat zijn onze prioriteiten. Wat we daarnaast eventueel nog kunnen doen zijn klusjes zoals spullen repareren, een leuke online actie bedenken, vooruitwerken en opruimen.

Gerelateerd artikel: Lees 'Go with the slow' voor een bewust stapje terug.

Tijd voor reflectie

Geen horeca, geen musea, geen theater en geen sportschool. De afleiding van buitenaf is zo goed als weg, een unicum als je het ons vraagt. Onze tip: maak daar gebruik van. Neem bewust een stapje terug en kijk even naar binnen bij jezelf. Leer jezelf opnieuw kennen en reflecteer. Wat mis je echt? Uit eten gaan? Wat mis je er dan aan? Wie mis je, hoe ervaar je het contact met anderen op dit moment. Wat vind je thuis fijn om te doen, misschien kan je dat blijven doen als de maatregelen niet meer gelden.
Neem deze tijd om te kijken wat werkt voor jou, wat je wil, wat je doelen zijn en waar je naar toe wilt. Blijf vooral gezond en zorg goed voor jezelf en anderen.


Dit zijn onze laatste berichten:

Goed voor de weerstand: op blote voeten lopen

Op blote voeten lopen is voor de één vanzelfsprekend en voor de ander een hoge uitzondering. Bij welke groep hoor jij? Wist je dat op blote voeten lopen goed is voor de weerstand en dat het daarnaast nog meer voordelen heeft?

Er is een grote groep mensen die zo vaak mogelijk op blote voeten loopt, zomer of winter en dan met name binnenshuis, want in de winter op je blote voeten de deur uit zien wij niet zoveel mensen doen. Als jij niet tot die groep behoort, kun je je dat misschien niet zo goed voorstellen. Misschien heb je een hekel aan dingen onder je voeten voelen, misschien vind je je voeten niet zo mooi of houd je gewoon van lekkere warme sokken. Misschien wordt je na het lezen van dit artikel uitgenodigd om wat vaker de sokken uit te laten en wel hierom.

Gerelateerd artikel: Lees '6 x mindful voor thuis' 

Op blote voeten om te aarden

Contact maken met de aarde doe je nou eenmaal beter op blote voeten. Door met je blote voeten te voelen hoe de grond waarop je loopt voelt, maak je echt contact. Ga maar eens na hoe het voelt om in de zomer op warme stoeptegels te lopen of door het gras of het zand. Ook kun je op deze manier de energie die door je lichaam loopt kwijt en is de kans groter dat je minder stress ervaart. Op blote voeten voelt bevrijdend en kan je een gevoel van geluk leven.
Zou je buiten de deur ook wel eens op blote voeten willen lopen, er zijn in Nederland en België verschillende ‘blotevoetenpaden’ die steeds populairder worden.

Goed voor je lichaam

Minder stress is sowieso goed voor de weerstand. Als jij je goed voelt, voelt je lichaam je ook goed en zul je beter slapen en minder last hebben van stemmingswisselingen. Daarnaast heeft het lopen op blote voeten ook voordelen voor je lichaam zelf. Je voeten worden er namelijk sterker van, je gebruikt veel meer spieren dan wanneer je schoenen draagt. Schoenen zijn voorgevormd, terwijl er zoveel verschillende soorten voeten zijn. Ook zit er veel schoenen zit een hak (ook in sneakers) en neemt je lichaam een andere houding aan tijdens het lopen. Het lopen op teenslippers schijnt best goed te zijn voor je voeten, ook omdat het bandje tussen je tenen tegen een bepaald drukpunt aankomt die in verbinding staat met je inwendige organen en hersenen.

Gerelateerd artikel: Lees de 'Selfcaresundaytip: een voetmassage'

Kleine stapjes

Het betekent niet dat je direct helemaal een blote voeten lifestyle moet aannemen, maar wil je toch proeven van de voordelen, begin dan met het zetten van kleine stapjes. Doe thuis eens wat vaker je sokken uit, loop op slippers en een paar uurtjes per dag op je blote voeten. Je zult merken dat het hebben van koude voeten best meevalt. Kom je langs een veldje of het strand, doe je schoenen dan lekker uit en woel even met je tenen door het zand of het gras. Laat je voeten vrij en je zult merken dat je steeds vaker op blote voeten wilt lopen.

Op deze website kun je schoenen vinden zonder hak en een flexibele zool, deze worden ook wel ‘minimalistische schoenen’ genoemd. Voor meer informatie is de website van Goedvoets.com ook heel interessant.

Leestip van de redactie:
Lees ‘Zen & de kunst van eenvoudig leven’ van Shunmyo Masuno waarin 100 eenvoudige manieren zijn beschreven om eenvoudig te leven en dat is soms precies wat je nodig hebt.


Dit zijn onze laatste berichten:

Selfcaresunday: een voetmassage

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste dingen te ondernemen. Deze week: een voetmassage.

Bij selfcare denk je misschien aan een maskertje en een warm bad of een bezoek aan de sauna, maar selfcare is meer dan dat. Selfcare zou je niet pas moeten toepassen op het moment dat je je gestresst voelt. Dan is het eigenlijk te laat. Selfcare zou eigenlijk iets moeten zijn wat je dagelijks of wekelijks doet, het zou een deel moeten uitmaken van je routine. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen.

Gerelateerd artikel: Lees het artikel 'Opruimen' in de selfcaresunday-reeks.

Je voeten

Bedenk eens wat je voeten dagelijks te verduren hebben. De tienduizend stappen per dag, hardloopsessies, lopen op hakken of schoenen die niet helemaal lekker zitten. Misschien loop je in de zomer wel geregeld op blote voeten buiten. Je voeten brengen je overal en die verdienen ook wel eens wat aandacht. Wist je dat je rechtervoet in verbinding staat met je rationele kant en je linkervoet met je emotionele kant?
Ook bevinden zich onder je voet allerlei drukpunten die in contact staan met je organen, spieren en weefsel. Door een middel van een voetmassage kunnen lichamelijke en geestelijke klachten vermindert worden.

Gerelateerd artikel: Lees 'Goed voor de weerstand: op blote voeten lopen.'

Wie masseert mijn voeten?

Je kunt dit natuurlijk uitbesteden en het door een professional te laten doen, maar je kunt het ook dichterbij huis zoeken. Vraag bijvoorbeeld of je partner jou een voetmassage kan geven (je kan aanbieden om het ook terug te geven) of een goede vriendin. Er zijn ook apparaten te koop die voetmassages geven en je kunt het ook bij jezelf proberen.
Doordat je door de voetmassage de energie in je lichaam weer beter laat stromen wordt er geadviseerd om na de massage veel water te drinken zodat de afvalstoffen je lichaam kunnen verlaten.

Sterrenbeeld Boogschutter

Melissa vertelt ons dat mensen het het sterrenbeeld Boogschutter deze zondag extra profiteren van een fijne voetmassage. Een boogschutter houdt van reizen, maar heeft het soms ook even nog om in zichzelf te keren en even te aarden – je moet er wel tegen kunnen dat er anderen aan je voeten zitten.
Volgende week staat de maan in contact met het sterrenbeeld Vissen en daar hebben we een fijne activiteit voor selfcare voor bedacht.


Dit zijn onze laatste artikelen:

Podcasts voor ouders

De opvoedboeken kennen we allemaal wel. Net als de methodes van bekende opvoedgoeroe’s. Wat wij willen horen zijn verhalen van échte ouders, met échte verhalen en diverse manieren van aanpakken die misschien wél passen bij jouw kind en jouw gezin. Deze fijne podcasten stellen je gerust, zorgen voor vermaak én inspiratie, dit lijstje met podcasts zijn speciaal voor ouders.

Om te lezen is het toch wel ideaal als je een rustige omgeving hebt met een lekkere plek om te zitten. Een podcast luisteren kan tijdens het sporten, koken, boodschappen doen of onderweg naar je werk. In de volgende podcasts luister je naar onder andere naar ouders die vertellen over hun manier van opvoeden of de fouten die zij wel eens maken. Het is fijn om te horen dat je niet de enige bent die je ’s nachts nog even gaat checken of je baby nog ademt of een schuldgevoel ervaart omdat je als moeder vijf dagen werkt. Dit is onze top vijf, neem de tijd om even in te komen en de mensen achter de podcast te leren kennen en kies je favoriet en je staat net als wij wekelijks te popelen op een nieuwe aflevering.

Gerelateerd artikel: Lees 'Opvoeden zonder oordeel'.

Hoe doen zij dat dan? – podcast

Caroline, moeder van Daan en Ise en opvoedcoach bij ‘Succesvol balanceren’ interviewt in deze podcast ouders die op top-niveau werkzaam zijn of vanuit hun vakgebied interessante tips hebben. Deze staat niet voor niets bovenaan op ons lijstje.

Podnataal

In deze podcast volg je in het eerste seizoen de zwangerschap van de maakster, Simone Wijnands, radio- en podcastmaker. In het tweede seizoen interviewt zij iedere aflevering een moeder die haar bevallingsverhaal vertelt. Ben je dol op bevallingsverhalen of wil je je als mom to be een beeld krijgen van de bevalling dat is dit jouw podcast.

Echte oogappels

In deze podcast spreekt Margreet Reijntjes, presentatrice en moeder van twee puberzonen, wekelijks met experts over de duivelse dilemma’s van het ouderschap. Onderwerpen als jaloezie, scheiden of blijven en verwennen worden besproken. Geïnspireerd op de dramaserie Oogappels van BNNVARA.

Ik ken iemand die…

Een podcast over opvoeden en ouderschap. Je luistert naar Nynke de Jong die samen met haar vrienden Alex van der Hulst, Hanneke Hendrix en Anne Janssens (ervarings-)experts interviewt om opvoedtips te ontfutselen. En ze delen natuurlijk sterke ‘Ik ken iemand die…’ verhalen met elkaar.

Gerelateerd artikel: Lees 'Op de hoogte zónder social media'.

Heb jij zelf nog leuke tips voor een podcast waar ouders wat aan hebben, deel het in een reactie onderaan de pagina.


Dit zijn onze laatste artikelen:

Opvoeden op zonder oordeel

“Wat mooi zeg!”, hoe vaak zeggen wij dit wel niet tegen onze kinderen als zij een tekening hebben gemaakt of een toren van Duplo laten zien. Een zin met een oordeel, maar met weinig betekenis. Probeer wat minder te oordelen en wat meer op te voeden.

Kleine woorden zoals leuk, goed, mooi, knap, maar ook lelijk en stom zeg je misschien vaker dan je denkt. Het zijn makkelijke woorden die gebruikt worden voor een compliment, maar wat betekenen die woorden eigenlijk? Ze zijn luchtig en makkelijk, maar heb je wel eens nagedacht over de waarde van die woorden? Wat betekent dat iets goed is of leuk? Is het goed omdat het past binnen jouw verwachtingen of is het leuk omdat jij het zelf ook zo zou doen? Is het stom omdat jij het stom vindt en lelijk omdat jij het anders zou doen?

Gerelateerd artikel: Lees 'Laat je kind los' 

Wat je kind eigenlijk vraagt

Het diepste verlangen van een kind is ‘gezien worden’. Natuurlijk is het fijn om te horen dat je vader of moeder iets mooi of leuk vindt. Een kind ontwikkelt zich constant en heeft juist meer aan feedback die ingaat op hun gedrag of bepaalde vaardigheden die zij laten zien. Juist door aan te geven wát ze goed doen of wáár nog verbetering nodig is of wát voor effect hun gedrag heeft, geef je je kind ruimte om zich nog beter te ontwikkelen. We snappen dat na het zien van tien tekeningen met hartjes of regenbogen je er een simpel ‘mooi’ tegenaan gooit, maar kijk eens wat het effect is als je zegt: ‘Kun je voor ieder hartje een andere kleur gebruiken?’ of ‘Ik zie dat je steeds beter wordt in het tekenen van hartjes’.

Complimenten die uitdagen

Het hoeft natuurlijk niet altijd, maar wat jij zegt of hoe jij tegen dingen aankijkt, is wat je kinderen overnemen en ook hoe zij tegen hun eigen gedrag en dingen aankijken. Kijk eens wat het effect is van de volgende complimenten en probeer zelf ook eens creatief om te gaan met wat je zegt.

 • ‘Wat houdt je je potlood/stift/kwast/borstel/veters goed/stevig/netjes vast’.
 • ‘Hoe ben je op dat idee gekomen?’
 • ‘Wat heb je getekend? Wat zie ik daar? Wat stelt dit voor?’
 • ‘Goed geprobeerd, volgende keer lukt het vast beter.’
 • ‘Ik zie dat je goed oefent/doorzet/probeert, ik ben trots op je.’
 • ‘Ik zie dat je veel kleuren/blokken/ hebt gebruikt, waarom heb je voor deze (…) gekozen?’
 • ‘Ben je daar helemaal zelf in geklommen, hoe heb je dat gedaan?’
 • ‘Laat mij eens zien hoe je dat doet’.
 • ‘Ik vind het mooi, ik houd van hartjes/geel/het gevoel dat ik erbij krijg.’
Gerelateerd artikel: Lees het gezonde, kindvriendelijke recept 'Krokodillenpannenkoeken'

Experiment

We zijn benieuwd om te horen welke complimenten je geprobeerd hebt of welke creatieve complimenten je zelf hebt bedacht en hoe je kind daarop reageerde. Laat het weten in de reacties hieronder. By the way, het werkt ook bij volwassenen.


Dit zijn onze laatste artikelen:

Selfcaresunday: opruimen

Iedere zondag delen wij een selfcare activiteit aan de stand van de maan. Handcoach Melissa Kamstra vertelt ons hoe wij de stand van de maan kunnen toepassen in ons leven door op het juiste moment de juiste activiteiten te ondernemen. Deze week: opruimen.

Bij selfcare denk je misschien aan een maskertje en een warm bad of een bezoek aan de sauna, maar selfcare is meer dan dat. Selfcare zou je niet pas moeten toepassen op het moment dat je je gestresst voelt. Dan is het eigenlijk te laat. Selfcare zou eigenlijk iets moeten zijn wat je dagelijks of wekelijks doet, het zou een deel moeten uitmaken van je routine. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook beter voor anderen zorgen.

Gerelateerd artikel: Lees nu 'Go with the slow' over een simpel en langzaam leven.

Orde in huis, is orde in je hoofd

Wij lopen dagelijks met een to do-list in ons hoofd die automatisch wordt aangevuld met alle dingen die we in huis tegenkomen. Zoals bijvoorbeeld het speelgoed van de kinderen nu eindelijk eens uitzoeken, de chaos in je kledingkast aanpakken, de voorraadkast uitpluizen of kijken wat we naar de kringloop kunnen brengen. Een lijst zonder einde wat kan zorgen voor ruis en onrust.
Een opgeruimd huis, of zelfs een geordende kledingkast of keuken, zorgt meestal ook voor een opgeruimd hoofd. Daarom hoort opruimen ook bij selfcare, want het gaat erom dat je je fijn voelt en niet wordt afgeleid door klusjes waar je ‘nooit’ aan toekomt. Neem de tijd eens om lekker op te ruimen, als je eenmaal bezig bent zul je je direct al relaxter voelen.

Sterrenbeeld Maagd

Melissa vertelt ons dat mensen het het sterrenbeeld Maagd deze zondag helemaal profiteren van een opgeruimd huis en dus een opgeruimd hoofd. Maagden houden van orde en opruimen dus voor hen is een lenteschoonmaak nu de goede timing.
Volgende week staat de maan in contact met het sterrenbeeld Boogschutter en daar hebben we een fijne selfcare activiteit voor gezocht.


Dit zijn in onze laatste artikelen:

Column: Een week zonder Instagram

Een week geleden ging ik op een digitaal dieet en verwijderde ik Instagram van mijn telefoon. Ik houd jullie op de hoogte van mijn ervaringen op dit avontuur, want het brengt best wel wat gevoelens teweeg. Na een week zonder Instagram een update.

Een week met minder prikkels, afstand van de vele berichten op social media en even een tijdje minder met mijn telefoon in mijn handen. Meer tijd voor schrijven, mijn gezin en meer tijd voor gewoon leven. Toch mis ik het contact op Instagram en het laten weten dat ik weer iets nieuws heb geschreven, want dat heb ik wel ervaren. Ik trek nu minder publiek naar mijn website. Juist nu ik veel schrijf én veel mensen meer tijd hebben om te lezen, kan ik niet laten weten dat er weer iets nieuws op staat.

Dingen die ik de eerste paar dagen had willen delen

 • Dat ik mijn winterschoenen heb omgewisseld met mijn lente/zomerschoenen.
 • Dat ik mijn schoenendozen heb gelabeld voor een snel overzicht bovenin mijn kast – tiny person problems.
 • Dat ik opnieuw bezig ben met ontspullen en items heb losgelaten die ik eerder nog niet weg kon doen.
 • Dat ik trots ben dat mijn kerstboom van afgelopen december op het balkon staat en ik hoop hem in december weer binnen te kunnen halen.
 • Dat we de woensdag nu omgedoopt hebben tot pannenkoekendag.
 • Dat we besloten hebben mijn auto te verkopen en ik heel enthousiast over die keuze ben (duurzaam en minimalisme all the way).
 • Dat ik voor het eerst deze lente zonder jas buiten ben geweest en o man, wat voelde dat lekker!

Nuttige informatie? Nee. Vind ik het fijn om random dingen te delen? Ja!

Social saturday

Een nieuw plan voor mijn digitale dieet, want totale onthouding voelt niet fijn – hoewel een weekje rust fijn was. Ik ga de komende tijd alleen op zaterdag online. Dan deel ik wat ik wil delen, post ik wat foto’s en vertel ik welke artikelen er nieuw zijn en werk ik aan mijn sociale contacten. Dus jullie zullen weer wat op social zien vandaag.


Dit zijn de laatste artikelen:

Op de hoogte zónder social media

Zoek je naar de balans tussen een digitaal dieet en op de hoogte zijn van je favoriete bloggers en contact houden met je vrienden en familie? Beperk de overvloed en blijf op de hoogte van wat écht belangrijk is voor jou met deze tips.

Zoals Loes al schreef in haar column over haar digitale dieet, tegen de algoritmes van social media is niet op te boksen, dus probeer het ook alsjeblieft niet. Het lukt je niet om alles te bekijken, want er is een overvloed aan informatie. Dé manier om te winnen van de algoritmes is het beperken of stoppen met het gebruik van social media. Nu lijkt het misschien alsof wij social media slecht vinden, maar dat is niet zo, want ook wij doen inspiratie op of lezen graag artikelen van anderen. Om ervoor te zorgen dat we alleen lezen en zien wat wij willen zien, passen we de volgende tips toe.

Volg je favoriete bloggers

Via social media leer je soms personen kennen die gepassioneerd delen over hun gevoel voor mode, hun reizen of manier van leven, waar jij inspiratie uit haalt of verbinding mee voelt. Iedere dag scroll je door je feed op zoek naar weer een foto of quote van jouw favoriete accounts, terwijl honderd andere foto’s ook langskomen. Zonde van jouw focus, want al die extra informatie zorgt voor afleiding.
Tip: schrijf je in voor de nieuwsbrief op de website van jouw favoriete blogger of influencer en krijg de laatste artikelen in je mailbox (volg je ons al?).

Gerelateerd artikel: Lees 'Zo ga je op een digitaal dieet'.

Luister naar een podcast

Ook in de podcastwereld kun je je verliezen, want het regent podcasten en we lopen er zonder paraplu doorheen. Ook hier; kies je favorieten en maak het jouw wekelijkse momentje van contact met jouw favoriete persoon. Het luisteren naar een podcast heeft namelijk verschillende voordelen (artikel hierover komt nog). Luister onderweg, tijdens het sporten of terwijl je naar het plafond staart.
Tip: luister naar de gesprekken in de podcast en voel je meer verbonden.

Bel of spreek af

Social media is handig voor herinneringen, felicitaties en verhuis-, huwelijks-, ik ga op reis-, diploma- en zwangerschapsaankondigingen, maar aan hoeveel mensen moet je dat nou werkelijk laten weten? De mensen die het meest belangrijk in je leven zijn, weten wat er in jouw leven speelt omdat je ze belt en/of met regelmaat ziet. En onthoud dat het contact op social media niet boven écht contact gaat.
Tip: bel die oude vriendin van vroeger eens op en ervaar hoe het is om haar weer te spreken. Voegt het wat toe, doe het dan vaker.
Nog een tip: bewaar je verhalen voor als je weer afspreekt met je familie. Dan heb je een hoop om te vertellen.

Gerelateerd artikel: Lees 'De regels van vriendschap'.

De kring van dierbaren

Volgens de theorie van de Britse antropoloog Robin Dunbar passen er maar 150 mensen in je brein. Hieronder vallen dus ook collega’s, klasgenoten, buurtgenoten en bijvoorbeeld bekenden van de sportclub. Ons brein is eenvoudig niet in staat om van meer dan 150 mensen bij te houden wie het is, waarvan je die persoon kent, wat je met hem of haar deelt en wat de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van die persoon zijn en geef nou eerlijk toe, het is toch ook veel te vermoeiend om al die informatie up to date te houden.
Zorg voor een fijne kring van dierbare vrienden en familieleden om je heen en investeer in dat contact, daar zul je veel meer uithalen dan al die flarden van informatie die je van je klasgenootje van de basisschool voorbij ziet komen. Ook hier geldt weer: Less is more.


Lees hier onze laatste artikelen:

De regels van vriendschap

Het mooie van vriendschap, of zelfs een relatie in het algemeen, de regels bepaal je zelf. Wanneer heb jij voor het laatst nagedacht over waarom jullie vrienden zijn en wat jullie ‘ongeschreven’ regels zijn?

Hoe fijn is het om even je verhaal te kunnen doen bij iemand die jou begrijpt. Waarvan je zeker weet dat er om je verhaal gelachen wordt of dat diegene jou even een hart onder de riem steekt wanneer jij dat nodig hebt. Vriendschappen zijn er in allerlei vormen en maten en hierbij is het belangrijk dat de omgang voor beide partijen prettig voelt.
Door de jaren heen zullen er binnen jullie vriendschap ongeschreven regels zijn ontstaan, misschien ging het vanzelf of wellicht hebben jullie deze letterlijk naar elkaar uitgesproken. Net als in een liefdesrelatie, is communicatie (en heel veel plezier natuurlijk) de sleutel voor succes.

Eigenschappen van de ander

Opdracht: schrijf eens de vijf beste eigenschappen van een paar van je vrienden op. Komen deze overeen of zie je verschillen? Weet je nog waarom je vrienden bent geworden en is dat nog van toepassing, zou je vandaag de dag opnieuw vrienden met je vrienden willen worden?
Vraag ook eens aan je vrienden of zij jouw eigenschappen kunnen opschrijven en vergelijk ze eens met elkaar. Sta eens stil bij hoe je elkaar ziet. Doe dit gerust met een glaasje wijn of een warme kopje thee. Gezellig.

Je kunt de mensen om je heen niet veranderen, maar je kan wel de mensen om je heen veranderen.

Quote van Joshua Fiels Millburn en Ryan Nicodemus.

Wat te doen bij verandering

Wat nou als jij of één van je vrienden in de loop der jaren verandert. Je interesses veranderen of je krijgt een nieuwe partner. Je verhuist of je vriendin wordt moeder of besluit voor een jaar te gaan reizen. Allemaal levensgebeurtenissen die voor verandering kunnen zorgen, maar verandering betekent niet direct het einde van de vriendschap.
Belangrijk is om te accepteren dat er een verandering plaats heeft gevonden. Een mooie uitspraak die je wellicht in je achterhoofd kunt houden: “Je kunt de mensen om je heen niet veranderen, maar je kan wel de mensen om je heen veranderen.” Dat betekent niet dat je je huidige vrienden moet inruilen voor nieuwe, maar blijf niet hangen in een vriendschap waar je geen energie meer uit haalt of niet volledig meer past bij jouw overtuigingen. Zoek er mensen bij die jouw (vernieuwde) interesses delen, zoals moeders, als jij net moeder bent geworden of vrouwen die ook van sport of creatieve dingen houden.

Dingen die vrienden doen

Kunnen jullie de meeste punten van het volgende lijstje afstrepen, dan zijn jullie zeker weten dikke vrienden. Misschien staan er ook leuke dingen tussen om te proberen of te weten van elkaar.

 • Jullie weten elkaars achternaam, tweede naam of meisjesnaam.
 • Jullie weten de namen van elkaars ouders en eventuele broers of zussen.
 • Jullie zijn samen op vakantie geweest.
 • Jullie hebben gedeelde interesses.
 • Jullie hebben grapjes die alleen jullie begrijpen (en waar ook alleen jullie om moeten lachen).
 • Jullie weten elkaars mindere eigenschappen of valkuilen in het leven.
 • Jullie ondernemen samen nieuwe dingen.
 • Jullie hebben regelmatig contact.
 • Jullie geven elkaar spontane cadeaus of iets lekkers.
 • Jullie verrassen elkaar met een grappig voicebericht, een kaartje of een spontaan bezoek.
 • Jullie halen samen herinneringen op.
 • Jullie praten over jullie dromen en toekomstplannen.
 • Jullie troosten en steunen elkaar.
 • Jullie moedigen elkaar aan en accepteren elkaars overtuigingen.

Dit zijn onze laatste berichten:

Go with the slow

In plaats van go with the flow, nemen wij even een stapje terug. Go with the slow is geen momentje selfcare, maar een leven vol selfcare. Kiezen voor innerlijke balans en betekenisvolle momenten in je leven kan heel simpel. Lees snel hoe wij langzaam leven.

Onze dagen zit vol met prikkels, nieuwe informatie en gebeurtenissen die elkaar blijven opvolgen. Dag in, dag uit. Je kent de vergelijking van de achtbaan vast wel of het reuzenrad die niet stopt met draaien. Onbewust worden we beïnvloed door verstopte reclame in films, series of door foto’s van influencers op social media. Je innerlijke balans van voelen wat je echt nodig hebt of denken dat je iets nodig hebt kan verstoort worden. Tot het moment dat je besluit om bewust een stapje terug te doen. Dat je niet meer in de rij voor de achtbaan gaat staan, maar gewoon van een afstandje gaat kijken of zelfs niet meer naar het pretpark gaat, want hoeveel pret ervaar je werkelijk?

Gerelateerd artikel: Lees 6 x mindful voor thuis

Selfcare 2.0

Selfcare is een trend geworden, maar helaas lost de trendvorm van selfcare geen dieper gewortelde gevoelens disbalans op. Als het je even te veel wordt en je niet op tijd een stapje hebt teruggenomen doet een lekker maskertje en een warm bad misschien voor 20 minuten een wonder. Als je daarna weer in de rij van de achtbaan gaat staan, snap je wel wat er gaat gebeuren: er verandert op lange termijn namelijk niets.
Slow living, oftewel een langzaam en simpel leven, is de vorm van selfcare die wél een langdurig effect heeft op je innerlijke balans. Ga eens na wat je daadwerkelijk nodig hebt in je leven. Wat zijn jouw waarden, wat maakt jou gelukkig? Trek je wat vaker terug en laat je wat minder beïnvloeden door de buitenwereld.

Go with the slow

Wij passen steeds vaker kleine dingen van slow living toe in ons leven. Dat betekent voor ons dat we kleine, simpele momenten grootser maken én vooral proberen langzamer te leven. We doen dit bijvoorbeeld door naar muziek te luisteren met onze ogen dicht. Door tijdens het koken alle geuren proberen in ons op te nemen en door ons maaltijden mindful op te eten (ja, dat kan echt). Ook nemen wij steeds vaker een moment voor het voelen van de verschillende texturen en stoffen die we aan hebben. Ook in het verkeer proberen we ons niet te laten opjagen door het (stress)niveau van anderen (wat best een uitdaging is), maar ons rustig en geleidelijk te bewegen en de omgeving in ons op te nemen.

Kijktip van de redactie


Lees hier onze laatste artikelen:

Zo ga je op een digitaal dieet

Disconnect to connect, off the grid, meer focus, minder afleiding, hoe je dat doet? Door te starten met een digitaal dieet. Volg de kleine stappen voor een groots effect.

Gevoelens van frustratie, onrust, misschien zelfs onzekerheid en je afvragen wat je het afgelopen uur nou daadwerkelijk hebt gedaan. Doelloos scrollen kan veel met je doen, maar een positief effect heeft het niet. Misschien heb je er wel al eens over nagedacht om op een digitaal dieet te gaan en dat is helemaal geen gek idee, maar het is misschien een te grote stap. Zet daarom de volgende kleine stappen voor een groots effect: rust, focus en meer contact met jezelf.

Dit is hoe je begint

Een digitaal dieet is de relatie met je telefoon opnieuw definiëren, want het is niet de technologie en je telefoon wat ongezond is, het is de manier waarop jij met je telefoon omgaat. Zet de volgende stappen om een begin te maken met een gezonde relatie met je telefoon. Doel: de afleiding beperken.

 • Zet je notificaties uit – dit kun je beperken tot de pop-berichten te elimineren of zelfs de weergave van het aantal ontvangen berichten of likes bij de desbetreffende app uit te zetten.
 • Zet je geluid uit – zit je lekker te lezen of te spelen met je kind en gaat het los in de groepsapp en hoor je constant gepiep en gepingel. Niet fijn voor je focus en ook niet voor je gezelschap.
 • Zet je trilfunctie uit – wil je een stapje verder, dan kan je naast je geluid ook je trilfunctie uit zetten. Alles went namelijk, ook het verleggen van de focus van het geluid van je telefoon naar het trillen van je telefoon.
 • Leg je telefoon weg – uit het oog, uit het hart laten we maar zeggen, dus leg je telefoon in de keuken als jij in de woonkamer bent, of in een lade of een andere plek waar jij niet bezig bent. In het begin zul je ervaren dat je naar je telefoon wilt grijpen en het misgrijpen laat je beseffen wat voor gewoonte het is geworden dat je telefoon altijd binnen handbereik ligt.

Bepaal zelf wanneer je op je telefoon kijkt en niet wanneer je telefoon jou een melding geeft. Bewaar je focus en aandacht voor wat je op dat moment aan het doen bent en wat op dat moment betekenisvol is voor jou. Begin met de bovenstaande stappen en ervaar hoe dit voelt voor een paar dagen of een week en ga dan door met de volgende stappen. Wil je direct ‘all in’, lees dan verder.

Gerelateerd artikel: Digitaal Dieet, de column van Loes.

Dit is hoe je verder kan

Heb je al meer rust en focus ervaren door het toepassen van de bovenstaande stappen? Heb je de tijd genomen om te wennen aan de nieuwe omgang met je telefoon of ben je direct toe aan de volgende stappen? Het doel van deze stappen: grenzen bewaken.

 • Zet een timer – stel bij de instellingen van de desbetreffende app in hoeveel tijd je maximaal wil besteden aan het gebruik van de app. Je krijgt een melding wanneer je het maximum hebt bereikt, aan jou dan de keuze om te stoppen of door te gaan. Zo word je bewust van je gebruik én is het echt kicken als je onder het maximum blijft. Misschien is het dan tijd om je maximum bij te stellen.
 • Verstop je app – zet je app op een plek waar je hem niet zo snel ziet en dus meer moeite moet doen om er te komen. Vervang de leeggekomen plek met een meer betekenisvolle app die je vaker zou willen gebruiken.
 • Unplug – start en eindig de dag zónder je telefoon. Spreek met jezelf af dat je pas een half uur of een uur de tijd neemt om op te staan en naar bed te gaan.
 • Samen sterk – spreek met je partner of vrienden af dat er bijvoorbeeld aan tafel geen telefoons gebruikt worden. Wacht met social media tot je kind slaapt en informeer collega’s over jouw bereikbaarheid.

Baken het gebruik van je telefoon af. Zet duidelijke grenzen neer voor jezelf en anderen en het zal makkelijker zijn om je eraan te houden. Als anderen weten hoe jij erin staat, kunnen zij hier rekening mee houden of misschien inspireer jij hen wel om ook anders met hun telefoon om te gaan.

Op de hoogte blijven

Geniet je van de hernieuwde focus en rust in je leven, maar mis je toch wel de laatste artikelen van je favoriete blogger of de schattige foto’s van je kleine nichtje? In ons volgende artikel geven we tips hoe je toch op de hoogte kunt blijven zonder de afleiding die je juist wilt vermijden. Benieuwd hoe het Loes afgaat op haar digitale dieet, lees haar columns. Wij zijn ook benieuwd hoe het jou afgaat tijdens je digitale dieet, laat je reactie achter op dit artikel of stuur ons een bericht via de contactpagina.


Lees hier onze laatste berichten:

Column: Digitaal Dieet

Je zal er zelf ook wel al een paar keer over hebben nagedacht. Even offline, even geen social media, even minder doelloos scrollen op je telefoon. Of het nou social media, online shoppen of whatsappen is, we kunnen ons erin verliezen. Ik ga op een ‘digitaal dieet’ en ik neem jou mee op dit avontuur.

Sinds de quarantaine, dus eigenlijk nog maar sinds twee weken, merk ik dat mijn mindset aan het veranderen is. Het afstand nemen van het sociale leven heeft ervoor gezorgd dat ik echt aan het herontdekken ben wat ík belangrijk vind en wat ík fijn vind. Hoewel Instagram mij ook heel veel positieve dingen brengt, zoals contact met mensen uit andere steden en landen, inspiratie, fantastische foto’s en contact met oude bekenden, brengt het me ook minder positieve dingen.

Door het gebrek aan contact met anderen, maak ik meer contact met mezelf.

Overvloed aan informatie

Eindeloos kunnen scrollen, liken en delen. Precies wat ‘ze’ willen en met ‘ze’ bedoel ik de makers en mensen die profiteren van het gebruik van bijvoorbeeld Instagram. Je zou denken, des te meer ik zie, des te meer inspiratie, des te meer ideeën en des te meer contact ik maak. Nee. Zo werkt het niet. Je krijgt geen energie van doelloos scrollen, denken dat je ‘up to date’ bent en contact maakt met je volgers of de mensen die je volgt. En zeggen dat je weinig met Instagram doet onder het mom van ‘Ik kijk alleen maar’, is toch gebruik maken van Instagram, misschien is dit passieve gedrag nog wel gevaarlijker dan er actief gebruik van maken.
Wat mij het meest stoort is dat – ik denk door de algoritmes van Instagram – ik niet altijd de dingen zie die ik wil zien. De algoritmes bepalen wat ik zie, want van de bijna 1800 mensen die ik volg, zie ik echt niet alles. Ik kies dus zelf niet wat ik zie én ik mis alsnog dingen. Er valt niet tegen die algoritmes op te boksen, het is een onbegonnen strijd.

FOMO vs JOMO

Die strijd kun je alleen winnen door te stoppen met het gebruiken van de app. Het hoeft niet voor altijd te zijn, begrijp me niet verkeerd. Ik vind mijn leven mét social media ook fijn, maar de manier waarop ik het nu gebruik wil ik veranderen. Ik wil weer even terug naar de basis en voor mezelf bedenken wat ik wil delen, hoe ik het wil delen, wat ik er zo leuk aan vind en wat mijn doel (ook alweer) is. Ik deel graag met de wereld waar ik gepassioneerd over ben, want ik inspireer graag mensen met mijn positieve mindset en ik geloof dat een goed voorbeeld, doet volgen.
Door het luisteren van de podcast van ‘The Minimalists’ ben ik opnieuw gemotiveerd om nu, juist op dit moment, tijdelijk te stoppen met social media en geluk te halen uit het missen van al die informatie die maar dagelijks te zien is. Zoals Joshua en Ryan ook zeiden in hun podcast:” Op het moment dat wij de podcast opnemen, missen we 99,9% van alle informatie om ons heen” en dat heb ik nu met het schrijven van deze column. Op het moment dat ik nu bezig ben met iets waar ik gepassioneerd over ben, mis ik de rest van de informatie die op mij ligt te wachten, maar dat is oké. Ik doe iets waar ik blij van word en die andere informatie kan me op dit moment gestolen worden.

Bewustzijn is betekenisvol leven

Tijdens deze periode van quarantaine zijn veel prikkels verdwenen. Er is geen angst om feestjes te missen of je gezicht weer laten zien bij de sportschool, je favo koffietentje of je ouders te bezoeken, want dat is nu allemaal minimaal tot niet mogelijk. Ik neem deze tijd om te coconnen, bewust te zijn van mijn zijn en prikkels van buitenaf echt even te minimaliseren. Ik ga op een digitaal dieet en richt me op de dingen die betekenis geven aan mijn leven. Dat is voor mij lezen, schrijven, mindfulness, mijn gezin, zelfzorg, de natuur en mijn huishouden. Less is more heeft ineens een hele nieuwe laag gekregen, dingen doen waarbij de intentie helder is, is werkelijk betekenisvol.

Contact

Ik ben nog steeds bereikbaar op mijn telefoon, ik gebruik mijn telefoon nog steeds, maar ik ga even zonder Instagram. Ik ben van plan meer te schrijven, waaronder over de invloed van social media en hoe ook jij bewuster kunt omgaan met je telefoon. Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van De Hippe Huisvrouw door onderaan deze pagina je email achter te laten. Een berichtje achterlaten op de contactpagina kan natuurlijk ook.


Dit zijn onze laatste berichten:

6 x mindful voor thuis

Mindful hoeft niet alleen maar op de yogamat. Ook thuis kun je aan de slag met mindfulness, want zeg nou eerlijk soms voelen we allemaal wel eens wat onrust in ons lijf. Deze periode van veel thuis zijn is het geschikte moment om te oefenen met deze tips.

Sinds de maatregelen vanuit het kabinet omtrent het Coronavirus zijn ingevoerd ben je meer thuis te vinden. Je gaat alleen voor boodschappen of een ommetje het huis uit. Het is voor ons allemaal nieuw, het is spannend en het kan voor wat onrust in je lijf zorgen. Maak gebruik van deze tijd door thuis mindful-momenten toe te passen en te genieten van de kleine dingen.

Durf niets te doen

Naast het thuiswerken of met je kinderen bezig zijn, kun je als je wat tijd voor jezelf hebt er ook voor kiezen om even niets te doen en ook dat is oké. Ga even liggen of staar even een half uur naar de wolken. Even helemaal niks. Probeer eens te voelen wat je lichaam je wilt vertellen. Voel je ergens spanning? Probeer het los te laten.

Geef aandacht

In het hier en nu zijn. Makkelijker gezegd dan gedaan, dat weten we allemaal. Dit kun je oefenen en je zult merken dat het je steeds beter af gaat. Begin eens bij het drinken van je eerste kop koffie of thee van de dag. Hoe voelt de warmte van de beker in je handen? Wat proef je? Hoe ruikt het? Wat voor gevoelens roept die geur op?
Dit kun je ook eens doen als je aan het douchen bent. Hoe ruikt je shampoo, hoe voelt het masseren van de shampoo op je hoofd, wissel de temperatuur van het water eens bewust af. Wat voel je?

Wandel

Wandel om het wandelen, wandel met wandelen als doel. Wandel langzaam en kijk om je heen, inhaleer de geuren van bepaalde bomen en bloemen. Welke herinneringen of gevoelens komen er naar boven?

Leg je telefoon weg

Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je een paar momenten op de dag op je telefoon kijkt. Zet deze op stil zodat je niet afgeleid (of verleid) wordt om toch even tussendoor te kijken. Ook als je met je kinderen speelt of aan het lezen bent, doe het met aandacht en doe het zonder telefoon. Als je telefoon niet in de buurt ligt, ben je ook minder geneigd hem te pakken.

Geniet

Geniet van je vrije tijd. Van je huis, van de zon die naar binnen schijnt of op je huid schijnt tijdens een wandeling. Geniet van je kinderen en de activiteiten die jullie nu allemaal ondernemen. Geniet van het bellen met je vrienden, het lachen om grapjes en ja, waarvan eigenlijk niet?

Laat los

Houd je gedachten onder controle. Heb je het gevoel dat je heel veel dingen ‘moet’ of voel je je schuldig als je weinig hebt gedaan. Lukt het thuiswerken niet helemaal met je kinderen om je heen? Relax. Laat het los. Stel prioriteiten, (maximaal drie op een dag) en kijk verder wat lukt, kijk wat goed voelt en waar je je aandacht aan wilt besteden.

Heb jij nog een fijne ontspanningstip voor onze lezers? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel. Iets in stilte doen werkt voor ons ook fijn, bij jou ook?


Leestip van de redactie:
‘Mind Gym’ van Wouter de Jong.
In 12 weken meer focus, rust én energie.

Lees hier onze laatste berichten:

Sta jij al op de kop?

Deed jij de handstand ook toen je kind was? Waarom nu eigenlijk niet meer? De handstand heeft namelijk veel voordelen voor je lijf en is makkelijk thuis te oefenen. Dus, waar wacht je op en sta op je kop!

Een ondergewaardeerde oefening als je het ons vraagt. Het lijkt misschien onmogelijk en de eerste paar keren gaat het misschien ook niet zo makkelijk, maar als je de smaak eenmaal te pakken hebt, sta je iedere dag op z’n kop.
Iedereen kan het, dus ook jij. Warm je polsen even op door ze warm te draaien, begin te oefenen tegen de muur en wie weet sta jij over een tijdje wel los. Wauw, wat een kick! Op je kop staan heeft voordelen waar ook jij wat aan hebt, wij zetten ze op een rijtje.

Kalm en energiek

Doordat je op je kop staat stroomt het bloed naar je hersenen en dat geeft je energie. Je wordt er vrolijk, kalm en energiek van. Ook neemt het stresshormoon cortisol af en heb je minder kans op een onrustig of neerslachtig gevoel. Even op je kop staan en je hebt de hele dag een vrolijk humeur.

Krachtig bovenlichaam

Zie de handstand maar als een krachttraining met je eigen lichaamsgewicht. Je staat namelijk op je twee handen en draagt je hele eigen gewicht. Je traint hiermee je armen, schouders, je rug en niet te vergeten je buikspieren. Probeer het de eerste paar keren 10 of 30 seconden en als je voelt dat je sterker wordt, daag je jezelf uit door langer te staan en misschien wel zonder hulp van de muur.

Balans

Zelfs al oefen je tegen de muur, ook dan ben je bezig met balans. Probeer naar de ruimte tussen je handen te kijken en niet voor je uit of naar je voeten. De volgende stap, de handstand zonder muur, is een echte balans oefening en het werkt om naar een vast punt te kijken. Ben je afgeleid of niet ‘aanwezig’, dan is de kans groot dat je het niet lang volhoud.

Tips voor het oefenen van de losse handstand:

 • Zet je handen schouderbreedte op de grond met je vingers iets gespreid, probeer een soort driehoek te maken. Dit is wederom ook je balanspunt om naar te kijken.
 • Zet eerst je handen neer en gooi gecontroleerd je benen in de lucht. Op deze manier maak je niet te veel vaart en klap je niet om.
 • Oefen iedere dag een paar keer, je zal snel vooruitgang merken.
 • Stop je shirt in je broek, zorg voor zo min mogelijk afleiding voor jezelf (en anderen).
 • Stop als je last heb van je polsen en oefen pas weer als je geen pijn meer voelt.

Lees hier onze laatste berichten:

Gezonde huisgenoten

Planten zijn niet alleen leuk om naar te kijken, ze kunnen ook nog eens goed voor je gezondheid zijn. Haal deze gezonde huisgenoten in huis en pluk er de vruchten van.

Zoveel soorten en zoveel maten. Ga je voor een stekelig vriendje, eentje met een mooie bloem of een plant die weinig verzorging nodig heeft? Voor ieder wat wils. Wij hebben een lijstje gemaakt met planten die de lucht in huis zuiveren, wel zo fijn als je bedenkt wat voor luchtjes en stofjes er allemaal in je huis rond zweven. Deze planten zijn goed voor je huid, ogen én luchtwegen.

Tijdloze luchtzuiveraar

De krulvaren past in ieder huis, ze hebben een tijdloze uitstraling en is prima in staat de lucht in huis te zuiveren. Door zijn wilde bos met bladeren maakt het een saai hoekje speels of je vensterbank wat voller. Varens kunnen zelfs in een droge ruimte de luchtvochtigheid verhogen.
De varen houdt van een half zonnige plek en vochtige, niet te natte, grond.

Wonderlijke waterverdamper

De goudpalm is een sierlijke, struikvormige palm die in staat is veel vochtige lucht in de kamer te brengen en giftige stoffen uit de lucht te halen.
Deze middelgrote plant houdt van een lichte plaats en vochtige grond, ook vindt de goudpalm het fijn als zijn bladeren van tijd tot tijd besproeit worden met water.

De zuurstofbrenger

De Aloë Vera is een decoratieve plant met opstaande bladeren met puntige uiteinden. Je hebt ze met egale bladeren of met vlekken. De plant produceert ’s nachts zuurstof en neemt dan kooldioxide op, wat fijn is als je ligt te slapen.
De plant houdt van een plekje in de volle of halfvolle zon en heeft weinig water nodig, zelfs in de zomer.

Anti snurk plant

De Vrouwentong wordt ook wel de anti snurk plant genoemd en is niet dood te krijgen. Deze plant staat met zijn sterke, lange bladeren rechtop in de grond en het maakt niet uit of je hem op een lichte of schaduwplek neerzet. De plant heeft weinig water nodig, maar let wel, de plant is licht giftig. Kijk dus uit met dieren en kinderen.

Nog wat extra tips voor de verzorging:

 • Je geeft vaker teveel water dan te weinig.
 • Planten met een stevig blad vinden het fijn om afgenomen te worden met een natte doek.
 • Vooral tropische planten vinden het fijn als je ze besproeit met water.
 • Verplaats planten zo min mogelijk – ze wennen namelijk aan hun plekje.

Leestip van de redactie:
De kleine gids voor kamerplanten van Emma Sibley
Lees over de eigenschappen van jouw kamerplanten en verzorg ze nog beter dan je al doet.

Lees hier onze laatste berichten:

Krokodillenpannenkoeken

Gezond eten is nog nooit zo leuk geweest met deze lekkernij. Zijn hartige pannenkoeken jouw favoriet of eet je kind weinig groente? Verstop de groente dan in een pannenkoek!

Dit is pannenkoeken bakken 2.0. Moeilijk? Nee. Leuk en lekker? Ja! Speciaal op deze Nationale Pannenkoekendag een recept met pannenkoeken. Heb jij ook een leuke, gezonde versie? Deel het recept met ons in een reactie onder dit artikel.

Het recept

Het is eigenlijk heel simpel, je maakt het beslag zoals je het altijd maakt. Als een pro aan de slag met eieren en melk of gewoon een pak waarbij je alleen water toevoegt, het maakt niet uit. Je kan kiezen of je alle pannenkoeken omtovert tot krokodillenpannenkoeken of maar een gedeelte. Wil je maar een paar krokodillenpannenkoeken, dan bak je er eerst een paar voor je de bladspinazie toevoegt met de staafmixer. Wij gebruiken ongeveer twee handen bladspinazie voor de helft van het beslag.

Verstopte groente

In spinazie zit meer ijzer dan in de meeste groente en is echt handig om altijd in de koelkast te hebben liggen. Het staat op ons lijstje van onmisbare ingrediënten. Helaas vinden veel kinderen juist de gezonde groentes niet lekker, maar als ze verstopt in een gerecht zijn is de kans groot dat ze het gewoon opeten. Geef iets lekkers een leuk kleurtje en een leuke naam en je zit goed. Hieronder hebben we nog wat tips van gerechten met verstopte groentes:

Leestip van de redactie:
Easy Peasy van Claire van den Heuvel.
Recepten voor jonge kinderen, handig verdeeld in de groepen baby, dreumes, peuter, en kinderen.

Lees hier onze laatste berichten:

Thuiswerken met een kind, zo doe je dat!

De grote vraag waar veel ouders op dit moment tegenaan lopen: ‘Hoe kan ik thuiswerken als mijn kind ook thuis is?’ Kan dit überhaupt? Wij zijn op onderzoek gegaan en zijn tot de volgende oplossingen gekomen, hopelijk werkt het ook voor jou.

De oplossingen die wij voor thuiswerken hebben gevonden geven natuurlijk geen garantie, don’t shoot the messenger. Het verschilt per kind, de leeftijd van je kind en hoeveel werk je van plan bent te doen, want eigenlijk is thuiswerken met een kind geen voorkeurssituatie – voor niemand niet.

Eerst geven dan nemen

Vooral met jonge kinderen werpt dit zijn vruchten af, zorg voor de gebruikelijke routine alsof het een reguliere dag vrij is. Speel eerst even met je kind; begeleid het spel, geef je kind wat ideeën om het spel te verrijken en laat je kind daarna alleen spelen, zodat jij even aan de slag kan. Wat ook soms werkt, is naast je kind aan de slag gaan. Geef je kind tekenspullen, klei of een spel wat aan tafel gespeeld kan worden en geef zo nu en dan wat aanmoedigen terwijl je op je laptop werkt.
Heb je taken die je kan verdelen in korte stukken? Werk er een paar af en ga daarna weer even met je kind spelen om vervolgens weer wat taken te kunnen afronden.

Werk als je kind slaapt
Als je de bovenstaande tip toepast als je kind wakker is en je kleine taken tussendoor doet, bewaar je de langere taken voor als je kind slaapt. Zodra ze slaapt kan je even doorwerken en heb je aan het eind van de dag toch wat taken van je to do-list kunnen afstrepen. Slaapt je kind overdag niet meer, dan zou je s ‘ochtends een paar uur eerder kunnen opstaan of aan de slag gaan als zij ’s avonds weer in bed liggen. Ideaal? Nee. Krijg je op deze manier je werk af? Ja.

Maak de tijd dat je werkt visueel

Als je kind wat ouder is, is het misschien al mogelijk om afspraken te maken over de tijd dat je even niet gestoord kan worden. Leg uit dat je wat werk wil doen en zet een wekker aan of zoek een online naar een Time Timer (deze kennen de meeste kinderen van school) en spreek af dat als de timer gaat, je weer iets samen gaat doen. Verdeel zelf je werk in kleine en grote taken en wissel dit naar eigen inzicht af.

Kom je beloftes na

Als je dan aan de slag gaat met een timer, kom dan wel de afspraak met je kind na. Maak dus ook beloftes die je kan nakomen en stel ook redelijke verwachtingen. Een peuter kan zich in de meeste gevallen geen uur zelf vermaken, een wat ouder kind waarschijnlijk wel. Als je je beloftes niet nakomt, kan je bij jezelf een schuldgevoel verwachten en je kind kan dubbel zo hard om aandacht gaan vragen, waardoor het werken misschien helemaal niet meer gaat lukken.

Schakel hulp in

Werk je samen thuis? Wissel elkaar dan af. Houdt je ook aan de beloftes die je met je partner maakt. Jullie hebben beide vast hoge prioriteiten en willen als de timer gaat misschien nog even iets kleins afmaken, maar doe het niet. Tijd is tijd, belooft is belooft. Heb je een buurvrouw of een vriendin die in het zelfde schuitje zit? Misschien kunnen jullie even op elkaars kinderen passen, terwijl jullie om de beurt een dagdeel aan je werk kan.

Ten slotte..leg de lat wat lager

Je leidinggevende kan niet verwachten dat jij hetzelfde werk levert als jij met een kind thuis aan de slag gaat. Kan niet, onmogelijk. Dus leg de lat wat lager, juist ook voor jezelf. Ook opvoedkundig mag je de lat nu best wat lager leggen. Zet ze maar even wat langer voor de televisie of laat ze maar de boekenkast overhoop trekken. Als ze er even zoet mee zijn en jij even wat werk kan doen, is de sfeer thuis vast wat leuker. Lukt het echt niet, stop er dan gewoon mee en leg je werk weg en ga genieten van je kinderen en werk als zij in bed liggen. Laat het los.

We zijn er benieuwd of de tips hebben geholpen. Heb jij ook een fantastische tip die alle thuiswerkende ouders moeten weten? Laat je reactie dan achter.

Meer lezen? Zie hier onze laatste artikelen:

Op afstand voor je familie zorgen, hoe doe je dat?

Zorgen voor je familie is voor vele van ons gelukkig vanzelfsprekend, maar soms kan de afstand óf het advies omtrent het COVID-19 virus om afstand te bewaren is het soms wat lastiger maken om voor de mensen die je lief hebt te zorgen. Hier wat tips om de afstand te verkleinen.

De ouderen in ons land zijn de risicogroep van het virus wat wereldwijd heerst en vele van hen worden verzorgt door hun kinderen of werknemers in de zorg. Veel van deze ouderen zijn afhankelijk van hen die drager van het virus kunnen zijn, iets om goed in je oren te knopen bij het contact met deze mensen.
Om toch voor je ouders of ouderen in je omgeving te zorgen, hebben wij ons gebogen over de behoeften van de ouderen en deze te vervullen terwijl we ook de nodige afstand te bewaren.

Kook een extra maaltijd

Misschien kook je al regelmatig extra en breng je dit naar je (groot)ouders of ouderen in de buurt toe, maar wellicht kunnen zij wel wat extra’s gebruiken. Misschien wat lekkere belegde broodjes of wat fruit. Verzamel wat maaltijden bij elkaar en zet dit in een kratje of tas bij de deur. Bel aan, zwaai even door het raam en ga er weer vandoor. Veiligheid staat bovenop.

Stuur een kaartje

Stuur ouderwets een kaartje naar familie op afstand of doe een kaartje bij de boodschappen die je bij de deur zet. Een lief handgeschreven berichtje is altijd fijn om te krijgen. Zeker weten dat de ouderen hier blij van worden.

Laten we even bellen

Grote kans dat zij ook de nodige voorzorgsmaatregelen nemen en (nog) minder buiten komen. Veel ouderen voelen zich al eenzaam en telefonisch contact is in ieder geval beter dan helemaal geen contact. Misschien zijn je (groot)ouders wel zo handig dat ze zelfs kunnen videobellen, nog leuker. Kunnen ze misschien de kleinkinderen ook even zien. Het is helemaal niet gek om dagelijks even te bellen, te vragen hoe het gaat, afspraken te maken over het ophalen en brengen van wasgoed, maaltijden of andere benodigheden.

Zorg voor vermaak

Heb je nog een leuk boek in huis liggen of een pak kaarten, een puzzelboekje of misschien wat naaiklusjes. Wie weet vindt jouw oma het wel leuk om wat kleedjes te haken of een knuffel voor hun kleinkind. Vraag wat ze zouden willen doen and make it work. De hele dag vanachter de geraniums naar buiten kijken gaat écht vervelen!

Stel ze gerust

Hoewel wij om ons heen merken dat de meeste ouderen zich vrij rustig houden – zij zijn wel wat ergers gewend – snappen wij ook dat zij zich zorgen kunnen maken. Om zichzelf of om anderen. Stel je (groot)ouders of de ouderen in het verzorgingstehuis gerust, vertel ze dat het goed met jou en je kinderen gaat. Stuur leuke foto’s (als ze een smartphone of mailadres hebben) en zeg dat ze maar niet te veel naar het nieuws moeten luisteren.


Heb jij nog goede tips? Laat een reactie achter of reageer op social media. Zorg dat je naast het zorgen voor anderen, ook goed voor jezelf zorgt. You got this, powervrouw!

Meer lezen? Dit zijn onze laatste berichten:

Voorkom dat je ziek wordt met deze tips

Alle kleine beetjes helpen en hoewel je je gezondheid niet altijd onder controle kunt houden, kan je er natuurlijk wel alles aan doen om te voorkomen dat je ziek wordt. De belangrijkste tips hebben wij even op een rijtje gezet.

Misschien pas je de meeste tips al toe in je dagelijks leven en is het een fijne reminder dat je goed bezig bent. Wellicht staan er één of twee tips tussen die je weer even kunt oppakken of toepassen zodat je de gezondste versie van jezelf bent. Een hippe huisvrouw zorgt goed voor zichzelf én haar geliefden. Dit is het moment voor actie.

Handen wassen

Onze handen wassen doen we natuurlijk met regelmaat, maar om te voorkomen dat je ziek wordt is het handig nu wat vaker en je handen wat grondiger te wassen en daarbij ook de handen van je kinderen (als je die hebt rondlopen thuis). Tip voor gevorderden: draag handschoenen als je de deur uit gaan.

Vermijd lichamelijk contact

Het klinkt een beetje streng, maar dit is nou eenmaal de manier waarop virussen worden doorgegeven. Kleine kinderen zijn vaak lopende snottebellen, dus houd ze schoon en op afstand – vooral oudere mensen moeten oppassen.
Geef geen handen, kussen of knuffels. Je eigen kind of partner niet kussen vinden wij erg ver gaan, maar als je écht wil voorkomen dat je ziek wordt, is het noodzaak.

Drink voldoende

En hier bedoelen we niet dat je je flink gaat bezatten, maar water en thee met bijvoorbeeld citroen is wat je lichaam goed kan gebruiken deze periode van vechten tegen bacteriën.

Frisse lucht

Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je huis. Zet minimaal een half uur per dag even een raampje in de woonkamer of keuken open. Laat je slaapkamerraam bij voorkeur altijd op een kier en zorg dat er voldoende frisse lucht je huis binnen komt.
Ga zelf ook elke dag even een blokje om, heb je gelijk even wat beweging, wat ook goed voor je is. Durf je het huis niet uit? Raampjes wat langer open en pak er een springtouw bij voor wat beweging.

Vitamine C

De vitamine die kan voorkomen dat je ziek wordt. Er zijn bruistabletten, vitamines in pilvorm, maar je kan ook, zoals omschreven bij de vorige tip, wat citroen in warm water doen. Ook lekker is om een halve citroen of limoen uit te persen en aan te vullen met water en je hebt je eigen homemade verse limonade. Ben je niet zo van de citroen, dan is en mix van sinaasappel en kiwi misschien wat voor jou.

Leestip van de redactie:
Geinspireerd geraakt door de sapjes? Lees dan het boek
‘Groene sapjes’ van Fern Green.

Meer lezen? Dit zijn onze laatste berichten:

Column: Heel Holland hamstert

De angst wordt steeds groter, het Coronavirus neemt de dagelijkse gang van zaken over en mensen zijn aan het hamsteren geslagen. Is dit echt nodig of is het handelen uit angst?

Het nieuws volg ik nauwelijks, maar nieuws over het Coronavirus is niet meer te vermijden. Vriendinnen die appen dat ze in quarantaine zitten, berichten van de opvang met de richtlijnen die zij aanhouden met betrekking tot het brengen van je kind, feestjes die worden afgelast, mensen die thuiswerken en wat me nog het meest raakt: foto’s van lege schappen in de winkel.

Vrijwillig in quarantaine

Sinds de persconferentie is het wel een stukje serieuzer geworden en is wellicht de angst bij menig mens ook gegroeid. Theatervoorstellingen, concerten, sportwedstrijden en andere openbare en publieke plekken (zoals de bibliotheken en restaurants) sluiten hun deuren – in ieder geval tot 31 maart.
De meeste mensen zijn dus nu een soort van gebonden aan huis, kiezen er (hoogst waarschijnlijk) voor om vrijwillig in quarantaine te gaan en gaan massaal naar de supermarkt om daar met z’n allen flink in te slaan. Toiletpapier, blikken met eten, pasta en rijst, hele schappen zijn leeg. Ik ben helemaal een beetje flabbergasted.

Risicogroep

Gelukkig ben ik geen risicogroep, maar ik kan makkelijk een drager zijn. Ik nies wel veel, maar dat doe ik altijd wel als ik verkouden ben. Dochterlief is ook verkouden, maar ik maak me niet druk. Waar ik me wel druk om maak is mijn lieve oma, zij is long én hartpatiënt. We gaan express niet op bezoek, maar als ik ga werken, komt mijn schoonmoeder oppassen en zij zorgt ook voor oma. Als je zo gaat denken is het lijntje best kort en dan vind ik het best eng. Dan ga ik ook wel vrijwillig in quarantaine, alleen al om te zorgen dat het niet verder komt dan mijn eigen huis.

Handelen uit angst

“In plaats van handelen uit angst, kun je je ook afvragen waarin jij de verantwoordelijkheid kunt nemen om beter voor jezelf én voor de wereld te zorgen. Welke verandering is daarvoor nodig en ben je bereid het vanaf nu anders te doen dan je voorheen deed?”, mooi gezegd door Melissa Kamstra. Zij schreef een blog over waarom het Coronavirus juist nú uitbreekt. Interessant om te lezen en te doen als je lekker thuis zit dit weekend.

Meer lezen? Dit zijn onze laatste artikelen:

Onmisbare ingrediënten, heb jij ze al in huis?

We komen allemaal wel eens een dag (of twee) in de week tegen dat je geen zin hebt om te koken. Je kan de vriezer nog checken op restjes, maar als je zorgt dat je de volgende ingrediënten in huis hebt, maak jij in een handomdraai een maaltijd klaar.

Een lange dag werken, geen zin om boodschappen te doen of gewoon geen inspiratie. Er zijn van die dagen dat je denkt dat je iedere week hetzelfde eet, de eet-sleur zit erin. Toch moet er gegeten worden, want je maag begint al te knorren of je kind moet toch wat semi-gezonds naar binnen krijgen. Als je zorgt dat je de volgende ingrediënten altijd in huis hebt liggen, dan heb je binnen no time een makkelijke en voedzame maaltijd op tafel staan.

Bladspinazie

Je hebt ze in grote en kleine zakken en mocht je het niet met regelmaat eten, is zo’n klein zakje extra handig voor in jouw koelkast. Bladspinazie kan (bijna) door alles verwerkt worden. Maak je maaltijd green door het toe toe voegen aan je salade, je smoothie, je omelet, het kan zelfs door je pannenkoekenbeslag (hallo krokodillenpannenkoeken) en op een broodje gezond. Sla je slag met spinazie!

Eieren

Een ei is op veel verschillende manieren te bereiden en het vult best wel. Gooi er wat groenten door en je hebt je buik best vol zitten. Simpel, maar lekker als je geen vegan bent.

Margarita pizza

Een pizza is zo slecht nog niet. Het is gewoon deeg, tomaat en kaas. Pimp je pizza met wat leftover groentes uit de koelkast, denk bijvoorbeeld aan een paprika, broccoli, misschien heb je nog een stukje brie liggen om wat extra smaak toe te voegen en voilà, even de oven in en smullen maar.

Ovenfriet

Een zak ovenfriet is makkelijk te bewaren in je vriezer en je kunt makkelijk doseren. Ben je alleen, pak dan een handje. Voed je het hele gezin, pak dan de hele zak. Geen zin in wéér pasta of rijst en aardappels schillen heb je ook al jaren niet gedaan. Dan blijft er niet veel over voor bij de groente. Waarom niet gewoon wat frietjes erbij? Makkelijk en lekker.

Diepvriesgarnalen

Of een ander soort vis, maar handig om altijd in je vriezer te hebben. Garnalen gaan samen met rijst, pasta of noodles. Opties genoeg. Lang leve de diepvries. Altijd wat in huis en snel op tafel.

Boekentip van de redactie:
Lees ‘Eten met Nijntje’ van Dick Bruna en Samuel Levie.
Leuke recepten gecombineerd met een Nijntje verhaal.

Op de redactie zijn we al aan het watertanden als we denken aan alle lekkere gerechten die gemaakt kunnen worden met de bovenstaande onmisbare ingrediënten. Heb jij een aanvulling op deze lijst? We zijn erg benieuwd wat jij altijd in je keuken hebt. Laat je reactie hieronder achter.

Meer lezen? Dit zijn onze laatste berichten:

Laat je kind los!

De kinderen van tegenwoordig hebben het goed. Denk maar aan de alle mogelijkheden en keuzes die ze hebben als je het vergelijkt met vroeger. Op alle vlakken hebben zij het beter, behalve op één vlak: de kinderen van tegenwoordig zijn nooit meer alleen.

Dat betekent niet dat wij vinden dat je je kind wat vaker ‘alleen’ thuis moet laten, maar ga maar eens na; de kinderen van tegenwoordig zijn bijna altijd onder begeleiding van een volwassene. Bij de opvang zijn er pedagogisch medewerkers, op school zijn er leerkrachten en dan is er nog balletles, zwemles, muziekles, misschien thuis wel een oppas die met je kinderen meespeelt.

Nieuwsgierige blikken

De levens van de kinderen van tegenwoordig zijn grotendeels tot de minuut ingepland en we zitten er bovenop met onze nieuwsgierige blikken (en waarschijnlijk met onze smartphone). Natuurlijk is het allemaal goedbedoeld en gun je je kind zijn sport- of muziekles, maar waar denk je waar kinderen de meeste dingen leren? Waar denk je waar kinderen het geleerde uit proberen of waar kinderen het gedrag wat ze van hun ouders zien nabootsen? Juist, wanneer er geen volwassenen bij zijn. Tijd om de kinderen van tegenwoordig wat meer los te laten, wat meer (buiten) laten spelen.

Vertrouwen in zichzelf

Kinderen hebben de ruimte nodig om zich zelfstandig te ontplooien. Zij hebben tijd met andere kinderen nodig om te leren onderhandelen, tot een compromis te komen of te praten over dingen zonder dat volwassen zich in het gesprek mengen. Laat kinderen zelf ontdekken, laat kinderen het vertrouwen in zichzelf krijgen wat wij van hen verwachten. Als ouder wil je toch het liefst dat je kind zelfstandig kan functioneren in deze wereld, laat hen die wereld dan ook stapje voor stapje zelf ontdekken, zonder jou.

Tip van de redactie:
Lees het boek ‘De zeven stappen van succesvol ouderschap’
van Hedvig Montgomery.
Meer boekentips? Bekijk hier onze boekenlijst.

Meer lezen? Dit zijn onze laatste berichten: